תואר ראשון

בחירת לימודי תואר ראשון – המדריך המלא

הבחירה בתואר ראשון היא אחת ההחלטות החשובות בחיי אדם, המשפיעה על קריירה שיכולה להמשך עד גיל הפנסיה. איך אפשר לדעת אם אתם בוחרים את המקצוע הנכון, מבין מאות מסלולי הלימוד השונים המציעות האוניברסיאות והמכללות השונות? בנוסף, איך אפשר לדעת אם אתם בוחרים את מוסד הלימודים הנכון? במדריך זה ננסה לעזור לכם לקבל את ההחלטה הנכונה בנוגע לשאלות אלו ואחרות.

המסלולים המבוקשים ביותר

כידוע, ישנם מסלולי לימוד לתואר ראשון שהם בעלי ביקוש גבוה יותר בהשוואה למסלולים אחרים. סטודנטים רבים בוחרים במסלולים אלו מסיבות שונות כגון ביקוש בשוק העבודה, עניין, התפתחות אישית ועוד. מכיוון שהביקוש לתחומים אלו גבוה דרישות הקבלה ללימודים גם כן גבוהות, ורק סטודנטים שעומדים בקריטריונים המחמירים מתקבלים ללימודים. 10 המסלולים המבוקשים ביותר נכון לשנת 2010 הינם:

עניין בלימודים

כיום, בעידן שבו מחפשים רק כסף, אנשים לעתים מזניחים את נושא העניין בלימודים בעת בחירת מסלול הלימוד. כל אדם מתעניין באופן טבעי בנושאים שונים: יש שנהנים לקרוא ולהרהר בנושאים פילוסופיים, בעוד שאחרים מסוקרנים ממשוואות מתמטיות. לפני בחירת מסלול לימודים חשוב להשיג ספר או מאמר, אשר נכלל בחומר הלימוד של המסלול, ולעיין בו, כדי לגלות את מידת העניין בו. אלפי סטודנטים בכל שנה נושרים לאחר שנה ראשונה, מכיוון שהם מגלים שהנושא לא מעניין אותם מספיק. בתחום הכלכלה למשל, אנשים רבים מתחילים ללמוד, מכיוון שהם חולמים להרוויח הרבה כסף, אולם נושרים מהשנה השנייה משום שהם מגלים שחומר הלימוד משעמם אותם.

עבודה במהלך התואר

אם מעונות הסטודנטים אינם קוסמים לכם, ואתם מעוניינים בחווית לימודים עשירה בבילויים, ודאי תרצו לשכור דירה ולנהל אורח חיים עצמאי הכולל הוצאות שונות. לשם כך יש לבחור במסלול לימודים גמיש המאפשר לשלב עבודה במהלך התואר. עבודה זו יכולה להקנות לא רק תזרים מזומנים אלא להעניק נסיון פרקטי לשוק העבודה. לדוגמה, סטודנט ללימודי פסיכולוגיה יכול לפרוש את התואר למשך 4 שנים במקום 3, ולעבוד במשרה חלקית במועדון חברתי או מרכז סיוע כלשהו, משרה אשר תגדיל את סיכויו להתקבל לתואר שני בפסיכולוגיה קלינית.

יכולות נדרשות בלימודים וקושי במהלך התואר

בעוד שמקצועות לימוד כגון גננות או סיעוד דורשים יכולות כגון אמפתיה, רצון לעזור לזולת והבנה אנושית, מקצועות אחרים דורשים מיומנויות קוגניטיביות וחישוביות, כגון מתמטיקה, הנדסה או מדעי המחשב. לפני שנרשמים ללימודים מומלץ לשאול אנשים שכבר למדו בתואר אילו תכונות הם נדרשו לגלות בזמן הלימודים.

חשיבות מטרות החיים בבחירת תואר

"לא כדאי לרוץ במסלול קבוע כשהמטרה עצמה לא נקבעה בדיוק" (פרנסיס בייקון). לאנשים שונים יש מטרות שונות. אפשר להתאים את בחירת התואר הראשון למטרות אלו, ובכך לעשות צעד משמעותי לקראת הגשמתן.

לעשות כסף ולנהל

אם יש לך חלום, לשוט ביאכטה, לאכול במסעדות יוקרה, לנהל חברה ואנשים ולהוביל תהליכים, כדאי לך לבחור באחד ממסלולי הלימוד הבאים: לימודי מנהל עסקים או לימודי כלכלה. אם אתה חולם להיות עשיר, אבל אינך רוצה לנהל, מומלץ לבחור בתחומי לימודי ההנדסה ומדעי המחשב, שיאפשרו לך דריסת רגל בעולם ההייטק.

תרומה וסיוע לאנשים ולסביבה

הסיפוק שמתקבל מעבודה שיש בה נתינה עולה עשרות מונים על תלוש המשכורת הגבוה ביותר. אם חשובה לך התרומה לקהילה ולנזקקים לעזרה, כדאי לך לשקול מסלול כגון לימודי סיעוד, עבודה סוציאלית, לימודי סביבה או סוציולוגיה.

בחירת תואר ראשון למען קריירה בעתיד

שוק העבודה כיום ובעתיד

מקצועות רבים המשגשגים כיום כלל לא היו קיימים לפני עשר שנים. בין מקצועות אלו נכללים תחומי השיווק באינטרנט, לימודי מדעי המחשב, ניהול מערכות מידע ועוד. מה יהיה מקצוע העתיד? קשה לנבא במדויק, אולם ברור שישנם תחומים הצפויים לצמוח במיוחד בשנים הקרובות: לימודי הנדסה, תעשייה וניהול, ביואינפורמטיקה, ביוטכנולוגיה, הנדסת מים, לימודי סביבה ולימודי השפה הסינית.

סביבת העבודה – חשיבות העבודה עם אנשים אחרים

מעדיפים לשבת מול מחשב ולשוחח עם לקוחות בטלפון, או לנסוע בדרכים ולבצע פעילויות שטח? מקצועות כגון חשבונאות, מדעי המחשב, הנדסה ורוב מקצועות המדעים שייכים בדרך כלל לסוג סביבת העבודה הראשון שתואר. מקצועות אחרים לעומת זאת, כגון מכירות, פסיכולוגיה, גננות או רפואה דורשים עבודה דינאמית ואקטיבית יותר.

הכשרה בסיום התואר

רבים חושבים שהם יסיימו את התואר הראשון ויקפצו ישירות לעבודה מעשית בתחום. הם מופתעים לגלות שמקצועות מסוימים, כגון פסיכולוגיה, חשבונאות, משפטים ואחרים דורשים לימודי תואר שני או הסמכת סטאז'. פקטור זה משפיע על אורך תקופת הלימודים וההתמחות, ומהווה גורם מעכב ביצירת הכנסה משמעותית מתחום הלימודים. ישנם מקצועות שאינם דורשים תואר כלל אלא מאפשרים תחילת עבודה לאחר הסמכה של כמה חודשים בקורס, כגון חשמלאות, השקעות ועוד.

אפשרויות קידום בעבודה

בשנים האחרונות שוק העבודה הפך לתחרותי מאוד, וגם פקיד בנק זקוק לתואר אקדמי. ישנם מקצועות כגון רפואה שם קשה להתקדם גם לאחר השגת התואר, משום שאין ספקטרום של תפקידים להתפתח אליהם.

בחירת מוסד הלימודים

כעת, כשבחרת מה ללמוד, לא נגמרה המלאכה. עליך לבחור איפה ללמוד – החלטה לא פחות קשה. יש מספר קריטריונים בבחירת מוסד לימודים שיש לשקול אותם היטב:

מכללה מול אוניברסיטה

בשנים האחרונות היוקרה של האוניברסיטאות הולכת ופוחתת, ומעמדן של המכללות הפרטיות, כגון המרכז הבינתחומי בהרצליה, הולך וגובר. בסעיפים הבאים נסקור קריטריונים שיעזרו לכם לאמוד את איכות מוסד הלימודים הפוטנציאלי, אולם חשוב ביותר לבקר בעצמכם את המוסד ולקבל התרשמות אישית מהמקום.

יוקרה ושם של המוסד

מוסדות לימוד מסוימים נחשבים יוקרתיים בתחומים ספציפיים:

  • הטכניון נחשב איכותי בעולם במקצועות ההנדסה והמתמטיקה
  • בצלאל ושנקר נחשבים מובילים בתחומי העיצוב, האמנות והאדריכלות
  • המרכז הבינתחומי בהרצליה נחשב טוב בלימודי מנהל עסקים

לכן כדאי להתייעץ עם בוגרי המוסד ולבחור מוסד יוקרתי ואיכותי בתחום הלימודים הספציפי שמעניין אתכם.

מיקום גאוגרפי

הלחות באוניברסיטת תל אביב או המדבריות של בן גוריון? שיקולי הגיאוגרפיה בבחירת מוסד הלימודים תלויים בקירבה לבית, באיכות המעונות, וברצון לפתח חיים חדשים ושונים.

חיי קמפוס

יש שאומרים שבמהלך התואר הראשון הסטודנטים לומדים מדי פעם, בין הבילויים. ברור שהחשיבות של חיי הקמפוס יכולה להיות מכרעת אם אתם מעוניינים לקיים חיי חברה פעילים ולהנות יותר מהתואר. בעוד שאוני' תל אביב ידועה בחיי חברה עצמאיים ותוססים של תל אביב, אוניברסיטת בן גוריון מתגאה בחיי קמפוס עשירים יותר וחברתיים יותר.

עלות התואר

אין מחיר להצלחה, אבל יש מחיר לתואר. שכר לימוד אוניברסיטאי עומד על 9,779 ש"ח לשנת לימוד 2010, תודות להשתתפות המדינה על סך 2,857 ש"ח לשנה. שכר הלימוד במכללות, לעומת זאת, יכול להגיע לסכום של 27,000 ש"ח לשנה, והוא משתנה ממכללה למכללה.

תנאי קבלה

תנאי הקבלה הופכים את מטלת הקבלה לתואר לקשה הרבה יותר. דרישות הקבלה הולכות וגוברות עם השנים, וכך גם הציון המשוקלל הנדרש מסטודנטים בפסיכומטרי ובבגרויות. בנוסף נדרש הסטודנט לציון באנגלית או למעבר מבחן אמ"יר.

סוגי תארים ראשונים

  • .Bachelor of Arts – B.A – התואר הנפוץ ביותר הנמשך 3 שנים.
  • Bachelor of Science – B.S.‎ או B.Sc.‎ או S.B.‎ או Sc.B.‎ – תואר בוגר במדעים הניתן בתחומי ההנדסה והמדעים המדויקים ונמשך 3 או 4 שנים.
  • Bachelor of Education – B.Ed.‎ – תואר בוגר בחינוך הניתן בד"כ על ידי מכללה אקדמית, לבוגרים בתחומי ההוראה ונמשך 3 שנים.
  • .Bachelor of Social Work – B.S.W – תואר בוגר בעבודה סוציאלית הנמשך 3 שנים.
  • .Bachelor of Laws – LL.B – תואר בוגר במשפטים, השייך לתנאי הסף לקבלת תואר עורך דין מטעם לשכת עורכי הדין, בנוסף לבחינות הלישכה. התואר אורך 3 וחצי שנים.
  • Bachelor of Design – B.Des – תואר בוגר בעיצוב הינו תואר הנמשך 4 שנים.
  • Bachelor of Technology – B.Tech.‎ – תואר בוגר בטכנולוגיה הינו תואר בהנדסה הניתן על ידי אקדמיות שאינן מוסמכות להעניק תואר B.Sc.‎ בהנדסה. בישראל גם בוגרי תואר זה יכולים להירשם בפנקס המהנדסים כמהנדס.
  • Bachelor of Architecture – B.Arch – תואר בוגר באדריכלות הנמשך 5 שנים.