יוגה היא מילה בסנסקריט שמשמעותה – חיבור, איחוד או מיזוג. היוגה היא דרך חיים המושתתת על פילוסופיה עמוקה שבבסיסה השאיפה לחיבור מאוזן בין גוף ונפש כמו גם בין האדם ובין האלוהות. מדובר במסורת עתיקה שמקורה בהודו והיא כוללת בתוכה ארבעה נתיבים עיקריים: בהאקטי יוגה – היא דרך האהבה, ראג'ה יוגה – היא הדרך המנטלית, קארמה יוגה – היא דרך העשייה והפעולה, והג'אנגה יוגה – היא דרך החשיבה. קיימות ביוגה דרכים נוספות, והמוכרת ביותר מתוכן, בעולם המערבי, היא ההאטה יוגה.
האטה יוגה כוללת את כל הדרכים לתרגול יוגה באופן פיזי יום-יומי, כדרך חיים ובאופן קבוע. בבסיסה אין מדובר בהתעמלות, אלא בדרך להגמיש את הגוף ואת השרירים – ויחד איתם את הנפש, על פי פילוסופיית היוגה – באמצעות תרגול מתמשך של תרגילים מדויקים ומסורתיים. שיטות מוכרות בהטאה יוגה הן ויניאסה יוגה, איינגר יוגה, שיווננדה יוגה וכיום מוכרת גם הביקראם יוגה שהיא יוגה מיוחדת הפועלת על הגוף גם פעילות אירובית מאחר שהיא מתבצעת בחדר המחומם לטמפרטורה של כארבעים מעלות כמעט.
בשנים האחרונות הלכה היוגה והתקבלה בעולם המערבי, ונעשתה נפוצה יותר ויותר. לאחר שנחשבה במשך שנים לתחום אזוטרי המיועד רק למשוגעים לדבר או ל"חוזרי הודו", אנשים רבים גילו את יתרונותיה, כפעילות פיזית וכמשפיעה מנטלית ונפשית על האדם, והיא מקובלת ביותר ויותר חוגים ואוכלוסיות כיום.
כך, מדריכי יוגה הפכו לדבר נדרש; יוגה מתורגלת היום בבתי-ספר, בחוגים, אצל מבוגרים ואף אצל תינוקות ואצל קשישים – כל אלה דורשים מדריכים מקצועיים היודעים את מלאכתם. בהדרכת יוגה, מעבר לטכניקה ולהיכרות עמוקה עם התרגילים, יש להכיר היטב גם את המערכת הפיזיולוגית ולהיות מסוגל להתאים את רמת התרגול לקבוצה ואף באופן פרטני בתוך קבוצה – לכל תלמיד. היוגה איננה תחום תחרותי והיא בפירוש מיועדת להתקדמות של כל תלמיד בקצב שלו, ול"מדידה" של ההתקדמות באופן יחסי, כל מתרגל ביחס לעצמו ולהתקדמותו האישית.
קורס להכשרת מדריכי יוגה מעניק לבוגריו את כל הידע התיאורטי, המעשי וכן את המיומנויות הדרושות להדרכת יוגה במסגרות שונות – הדגש יושם גם על היוגה עצמה וגם על אופן ההדרכה ומיומנויות הקשורות בה.
החלוץ והמוביל בתחום הכשרת מדריכי יוגה בארץ; קורסים בתחום התחילו במכללת וינגייט בשנת 1986, טרם היתה היוגה נפוצה וכמעט וטרם היתה מוכרת בארץ. מכון וינגייט מציע קורס להכשרת מדריכי יוגה בשיטת הויניאסה לפי דסיקשר – שיטה הדוגלת בהתאמת התרגול אל מקומו ואל דרכו של המתאמן הספציפי.
מכללה זו מובילה מציעה מסלול חד-שנתי להכשרת מדריכי יוגה וכן מסלול דו-שנתי להכשרת מורי יוגה. בנוסף, קיים מסלול להתמחות בהוראת יוגה לילדים. מדובר במסלולים ללימוד ויניאסה יוגה, המעניקים ידע רחב נוסף הקשור בתחום כגון – פילוסופיה של היוגה, איורוודה בעולם היוגה ועוד.
מכללה ייחודית זו מציעה מסלול חד-שנתי להכשרת מדריכי יוגה בשיטת לוסקי – שיטה המבוססת על אותיות ומספרים. הלימודים במכללה זו מקנים נקודות זכות לתואר ראשון וכן קיימות אפשרויות לקבלת מלגה.
ברובם המכריע של מוסדות הלימוד נדרש ריאיון קבלה אישי וכן מבחן מעשי ביוגה, להוכחת ניסיון בתרגול יוגה. קיימים מקומות שבהם קיימים תנאי קבלה נוספים כמו 12 שנות לימוד, תעודת בגרות ואף מבחן אינטליגנציה.
משך קורס להכשרת מדריכי יוגה משתנה ממוסד למוסד אך ברוב המוסדות לימודי מדריך יוגה נמשכים כשנה, יום בשבוע – בין שלוש לשש שעות שבועיות בהתאם למוסד ולמסלול. מחירי קורס יוגה אף משתנים ממוסד למוסד, בהתאם למוסד עצמו ולתכנית הלימודים וכן בהתאם למשך הלימודים. מרבית הקורסים החד-שנתיים נעים סביב מחיר של כמה אלפי שקלים.
לימודי הדרכת יוגה כוללים בעיקרם תרגול פיזי כמובן, בין אם אישי ובין בהדגמות בכתה ובתרגול בבית, אך הם בהחלט כוללים בנוסף – את הצד התיאורטי של היוגה מבחינה פיזית, מבחינה פילוסופית ועוד. במקומות לימוד רבים, חלק אינטגרלי מתכנית הלימודים הוא סטאז' הנערך במסגרת הלימודים, כאשר בחלק מהמקומות סטאז' זה אף נעשה באופן של תרומה לקהילה בתחום הדרכת היוגה.
כל המוסדות מעניקים תעודת מדריך יוגה מוסמך מטעמם בסיום הלימודים. קיימים מוסדות המעניקים גם תעודות נוספות, הנלוות לתעודה עיקרית זו, כגון: תעודת המוכרת בין-לאומית ותעודת השתייכות לארגון הגג לרפואה משלימה בישראל.
קורסים להכשרת מדריכי יוגה כדאי ללמוד במקומות מקצועיים ומוכרים; קיים כיום ריבוי מדריכים וחוגי יוגה המועברים על ידי מדריכים שאינם מוסמכים, אך לא כל אדם שלמד קורס יוגה בהודו, בהכרח יכול להדריך. הדרכת יוגה דורשת מקצועיות רבה וידע רב, כמו גם התמצאות מקיפה באנטומיה ובפיזיולוגיה של גוף האדם, ויכולת להתאים את קצב התרגול ואופן התרגול לאדם המסוים שאיתו אנו עובדים. מדריך יוגה טוב, יידע להתאים את התרגול אל כל אדם באופן פרטני ולפגוש את אותו אדם בדרכו שלו – הדרך שהוא עושה באמצעות התרגול הפיזי ושלובה בדרך הנפשית והמנטלית שהוא עובר במהלך התרגול וכתוצאה ממנו – שהרי זה הדבר העומד בבסיסה של היוגה כולה.
מסלולים נוספים להכשרה בתחום הדרכת יוגה: קורס מדריכי יוגה לנשים בהיריון, קורס מדריכי יוגה לילדים, קורס מדריכי יוגה לתינוקות, קורס מדריכי יוגה בכירים, קורס מורי יוגה.