QA – Quality Assurance ובעברית, אבטחת איכות, הוא תחום המהווה חלק מכל תהליך הכרוך בתכנון, ייצור ותפעול. בעולם ההיי-טק, מתייחס QA לתחום בדיקות התוכנה ובו מתבצע תהליך של הבטחת איכותה של התוכנה, על כל היבטיה.
חשיבותו של התחום נעוצה בעובדה שהוא זה שאחראי לוודא שהמוצר, התוכנה במקרה זה, אכן עובדת כיאות וללא תקלות וכי היא מתאימה לדרישות שנועדו לה. בדיקות התוכנה נערכות לכל אורכו של תהליך פיתוח התוכנה הייעודית כדי לגלות תקלות בשלבים הראשוניים ולא בשלבים מאוחרים שאז יורדות לטמיון שעות עבודה רבות ויקרות.
בדיקות התוכנה כוללות מנגנוני בקרת איכות מורכבים מאוד ודורשות מיומנות רבה ודיוק עילאי. התחום כולל כמה סוגים של תת-מקצועות, היינו, כמה סוגים של בודקי תוכנה וביניהם: בודקי תוכנה העובדים באופן ישיר עם הקידוד של התוכנה (התפקיד הבכיר ביותר בתחום, בדרך כלל נעשה על ידי אנשים שהם גם מתכנתים), בדיקת תוכנה המריצה תוכנות אוטומטיות לבדיקה וכן מהנדסי תוכנה, שהם אנשים מנוסים ובעלי ניסיון רב בתחום.
קורס QA מיועד למי שמוצאים עניין בעולם המחשבים וההיי-טק ומבקשים לעצמם דרך להשתלב בעולם זה. זוהי דריכת רגל ראשונית מצוינת כדי לבדוק האם התחום באמת מתאים עבורכם, ובמקרה כזה אולי תרצו להתקדם ולהתפתח בו באמצעות קורסים ולימודים נוספים – בתחום בדיקות התוכנה עצמו או בתחומים אחרים בעולם המחשבים.
קורס בודקי תוכנה QA נועד להכשיר את בוגריו בכל הידע התיאורטי והטכניקות המעשיות הנדרשים לתכנון וביצוע מוצלחים של בדיקות תוכנה.
מסלול לימודי QA ב- HackerU מתאים למי שמחפש מסלול מהיר לקריירה חדשה ומאתגרת. במהלך הלימודים יוענק לסטודנט ארגז כלים מעשי ועשיר בידע בכל סוגי הבדיקות העיקריות, על מנת שיוכל להשתלב בעולם בדיקות התוכנה, במקצוע מוביל ומבוקש.
היחידה ללימודי המשך של הטכניון מציעה קורס TCQA – Technion Certified Quality Assurance. זהו קורס לתואר מוסמך מטעם הטכניון לבדיקות תוכנה QA ובנוסף, הוא מכין את הסטודנטים לעמידה בהצלחה בבחינות ההסמכה הבינלאומיות לתואר בודק תוכנה QA.
מכללה זו מציעה מגוון קורסים בתחום, ברמות לימוד שונות, המיועדים לקהלים בעלי ניסיון וותק שונים בתחום. הקורס למתחילים: Software QA & QC – בדיקות תוכנה והבטחת איכות ושני קורסים המשך מתקדמים: Advanced Software QA & QC, QA Automation using perl המיועדים לאנשים בעלי ידע מוקדם בתחום.
מוסד זה מציע קורס מקצועי ומעמיק, בהיקף של 120 שעות אקדמיות, המכשיר את הסטודנטים לעיסוק בתחום בדיקת התוכנה בעולם ההיי-טק ואף מכין אותם לקראת הסמכה בינלאומית של ארגון ISTQB.
כל מוסדות הלימוד דורשים תנאי קבלה של ידע בשפה האנגלית וכן שליטה בסיסית ביישומי המחשב. מוסדות מסוימים דורשים אף ריאיון התאמה אישי, 12 שנות לימוד ולעתים אף ידע מוקדם בתכנות.
הקורס כולל הרצאות פרונטאליות, חומר עיוני המועבר בהרצאות אלו וכן חומר עיוני אשר על הסטודנטים לקרוא באופן עצמאי. בנוסף, הקורס כולל כמובן תרגול מעשי רב, מקרי מבחן וסימולציות שאותם מתרגלים יחד בכיתה באמצעות מחשבים.
כל מוסדות הלימוד מעניקים תעודות סיום והסמכה מטעמם, לתלמידים העומדים בדרישות המלאות של הקורס; בכל הקורסים נדרשת חובת נוכחות מינימלית של 80% ובקורסים רבים הדרישות כוללות אף מטלות בית, בחינות ופרויקט גמר. מרבית הקורסים מכשירים את הסטודנטים למעבר בהצלחה של בחינות ההסמכה הבינלאומיות, לצורך קבלת תעודה מתאימה, התקפה בכ-40 מדינות.
שכר ממוצע של בודקי תוכנה מתחיל סביב סכומים של כ-7,000 ₪ בחודש ויכול להגיע עד כ-15,000 ₪ בחודש, בהתאם לוותק, לניסיון, לידע ולמקום העבודה המסוים.
בדיקות התוכנה נמצאות כיום בכל חברה המפתחת תוכנה, וכאלה קיימות למכביר. תחום בדיקות התוכנה ואבטחת האיכות הוא תחום חיוני בעולם ההיי-טק והוא דורש יותר ויותר אנשים לשורותיו. בנוסף, זהו תחום שלהכשרתו דרושים קורסים שאינם ארוכים מאוד ולכן, מאפשר דריסת רגל והיכרות עם תחום המחשבים באמצעות עיסוק מקצועי. הללו יכולות להוביל להתפתחות בתוך עולם ההיי-טק בתפקידים שונים ולכיוונים רבים ונוספים, למי שרק ירצה, וכמובן – באם יעמוד באיכות הנדרשת לשם כך…