קורס מידענות

מידענות – לא פשוט כפי שנדמה

מידענות היא תחום איסוף מידע ושימוש מושכל בו; עם התפתחות הטכנולוגיה בשנים האחרונות וכמויות המידע העצומות שהפכו נגישות באמצעות רשת האינטרנט, הפך תחום המידענות – הקיים מזה שנים – לפופולרי יותר, לשמיש יותר בארגונים שונים וכמובן – ליעיל יותר ופשוט יותר שכן משאבי הידע פרושים ופתוחים כיום בפני כולם, בלחיצת כפתור.

למרות האמור לעיל, מידענות איננה חיפוש פשוט באינטרנט והיא מקצוע לכל דבר; עבודת המידען כוללת מספר שלבים – הגדרת המשימה, חיפוש המידע, הערכת המידע, ארגון המידע, עיבוד המידע והצגתו. בכל אחד משלבים אלו, נדרש המידען להפעיל שיקולים מדויקים ולעתים דקים מאוד באשר למהימנות המידע, הרלוונטיות שלו, מקורות החיפוש ועוד. כל אלו נעשים על פי סטנדרטים ברורים ומוכתבים ובאמצעות מיומנויות נרכשות ואינם מתבצעים סתם כך "על פי ההרגשה" או לפי נתיב האצבעות האישי במהלך השיטוט באינטרנט.

לשם כך, קיימים קורסים המכשירים למידענות מקצועית. קורסים אלה מומלצים לכל מי שמגלה עניין בידע ובמידע ושואב הנאה ממפגש עם תחומים שונים, עם מקורות מידע שונים ומגוונים ומהרחבת דעתו האישית כדרך קבע.

מטרות קורס מידענות

קורס מידענות מכשיר את בוגריו לעיסוק כמידענים בתחומים רבים ומגוונים – בתעשיית המידע, בחברות הייטק, במרכזי מידע, בספריות ובארגונים ציבוריים וכן בחברות אינטרנט שונות. הקורס מקנה לסטודנטים את הידע הקשור במקורות מידע באינטרנט ומחוץ לאינטרנט, בלימוד, בהתנסות וברכישת כל המיומנויות הדרושות למידען. בנוסף, הקורס עוסק גם בסוגיות אתיות ומשפטיות הקשורות בשימוש במידע לצרכים שונים.

חלק מן הנושאים הנלמדים בקורס מידענות

  • כלי חשיבה – מפות סמנטיות, כלים ושיטות לקבלת החלטות בתנאי אי-ודאות
  • תיעדוף מידע
  • דרכי הערכה של מקורות מידע – מהימנות ואמינות
  • תחומי מידענות – מידע אקדמי, מידע עסקי, מידע טכנולוגי, ממשלתי ועוד
  • תפקידי המידען בארגונים ובחברות
  • מודיעין עסקי תחרותי – כלי לניתוח מידע, גיבוש תמונת מודיעין
  • יצירת הערכות אסטרטגיות הקשורות באיסוף מידע
  • ניהול מדיה חברתית
  • הפקת מידע בארגון
  • יצירת מוצרי מידע בעלי ערך מוסף בעבור הלקוח
  • בנייה וניהול של מרכז מידע ארגוני
  • מיפוי לקוחות והזדמנויות
  • מיתוג אישי – ניהול ידע אישי, סגנון עבודה, שיווק, ריאיון מסייע ועוד
  • סוגיות משפטיות ואתיות בעבודת המידען

מוסדות לימוד מומלצים ללימודי קורס מידענות

תפנית – בית הספר למנהלים ולפיננסים, לימודי החוץ של האוניברסיטה הפתוחה

מציע קורס מידענות המיועד לאקדמאים, בהיקף של 200 שעות לימוד. קורס זה מכשיר מידענים לעיסוק בתחומי שוק שונים ומגוונים והוא מעניק נקודות זכות להמשך לימודים לתואר ראשון במדעי החברה של האוניברסיטה הפתוחה.

תפניטק – בית הספר למחשבים, לימודי החוץ של האוניברסיטה הפתוחה

מוסד זה מציע קורס מידענות לאקדמאים בעלי רקע במגוון תחומים. הקורס מתקיים בהיקף של 200 שעות לימוד אקדמיות, כשמתוכן 40 שעות מוקדשות לפרויקט גמר עצמאי.

בית ברל – בית הספר ללימודי חברה וממשל

מכללה זו מציעה קורס מידענות ללימודי תעודה והיא מקיימת מסלול מידענות בעל שני שלבים; שלב ראשון – לימודים לתעודת "מידען", בהיקף של 240 שעות לימוד המתפרסות על פני שנת לימודים אחת (יום בשבוע). השלב השני – לימודים לתעודת "מידען מוסמך", בהיקף של 270 שעות המתפרסים על פני שנה נוספת.

תנאי רישום וקבלה לקורס מידענות

לימודי מידענות מיועדים, במרבית המקומות, לאקדמאים בעלי תואר ראשון לפחות ונלמדים כלימודי תעודה. כך, במקומות אלו הדרישה היא לתואר ראשון ובנוסף, שליטה בשפה האנגלית, ריאיון קבלה אישי וכן מיומנות והתמצאות באינטרנט. עם זאת, יש קורסים שאינם מיועדים לבעלי תואר ראשון בלבד והם מקבלים גם אנשים בעלי ניסיון בלתי פורמלי בתחום המידענות, על פי ריאיון אישי לבדיקת התאמה וידע.

משך זמן לימודי מידענות

לימודי מידענות נלמדים בהיקף של כ-250 שעות אקדמיות לפחות, במשך שנה, ביום לימודים אחד בשבוע. במקומות מסוימים המסלול המלא מתפרש על פני שנתיים וקיימים מקומות שבהם הלימודים יכולים להגיע אף לשלוש שנים.

אופן לימודי הקורס

לימודי מידענות כוללים חומר עיוני המועבר בהרצאות פרונטליות וכן תרגול מעשי של הסטודנטים, באמצעות מחשבים, בכיתה ובבית. יש מקומות מסוימים שבהם חלק מההרצאות מועברות באמצעות מערכת מתוקשבת ללמידה מרחוק, יש קורסים שבהם יש מטלות להגשה כחלק מתוכנית הלימודים, וקורסים שבהם מתקיימת בחינת גמר.

קבלת תעודה והסמכה בסיום הקורס

הקורסים, רובם ככולם, דורשים נוכחות מינימלית של 80% לפחות בשיעורים ועמידה בשאר חובות הקורס (הגשת מטלות בית בחלק מהמקומות) כדי לקבל תעודת גמר מטעם מוסד הלימודים. בקורסים רבים סיום הקורס בהצלחה וכן קבלת תעודת ההסמכה מותנים בהגשת פרויקט גמר עצמאי המעיד על הפנמת הידע והתרגול שנלמדו במהלך הקורס. לרוב שעות העבודה על פרויקט זה כלולות ומחושבות בתוך שעות הלימוד של הקורס כולו. יש מקומות שבהם מסלול מלא כולל מספר שנות לימוד, אך בסיומה של כל שנה מוענקת תעודת מוסמך על פי החומר שנלמד באותה השנה.

שכר מסיימי קורס מידענות

שכר מידען מוסמך במשרה מלאה כשכיר, יכול לנוע בין כ-6,000 ₪ ברוטו בחודש ועד כ-10,000 ₪ ברוטו בחודש. מידענות עסקית עשויה לפתוח אפשרויות לעמדות שבהן השכר גבוה יותר ובכל מקרה, ההתקדמות בתחום מתבססת בעיקר על ניסיון מעשי רב ועל התמחות בנישה מסוימת של מידענות.

מידע נוסף על קורסי מידענות

הקורסים המוצעים בתחום המידענות הם קורסים מעמיקים, רבי חומר והיקף והם מיועדים לאנשים מכל התחומים המבקשים להתמחות במידענות בתחום העניין שלהם או לפתוח לעצמם תחומי עיסוק ועניין נוספים, באופן מקצועי ומקצועני. יש הבדלים דקים בין המסלולים השונים ותעודות ההסמכה המוענקות בהם, ומומלץ מאוד לבדוק זאת טרם ההרשמה. בנוסף, כדאי לדעת כי מקומות מסוימים מאפשרים תשלום שכר הלימוד באמצעות פיקדון השחרור הצבאי וכן יש קורסים המוכרים לצורך קבלת גמול השתלמות.

עיניים פקוחות לרווחה

כיום, דווקא משום שהמידע זמין בכמויות אדירות ובקצב התחדשות בלתי-נתפס, תפקידו של המידען בארגונים ובחברות שונים הפך קריטי אפילו יותר מבעבר. ניהול מידע מוצלח הוא נדבך חיוני בניהול עסק מוצלח – מידען טוב יעניק לחברה שבה הוא עובד יתרון תחרותי משמעותי על פני המתחרים, באמצעות איתור מידע רלוונטי בזמן אמת, בדיקת מהימנותו ועריכתו. באופן זה, הוא מגיש למקבלי ההחלטות תמונת מצב עדכנית ומדויקת הרלוונטית לזמן אמת ומאפשר להם בחירה אמיתית וקבלת החלטות אסטרטגיות ואחרות – בעיניים פקוחות לרווחה.