סמינר הקיבוצים, אשר מונה כ- 3,300 סטודנטים לתואר ראשון ושני וכ- 2,200 תלמידים הלומדים במסגרת לימודי תעודה, נוסד בשנת 1939 הודות ליוזמה של התנועות הקיבוציות, אשר רצו, בזמנו, ליצור סמינר שיכשיר גננות ומורים לעבודה וחינוך ברוח התפיסה והערכים הפדגוגיים, המדגישים את מרכזיותה של הקהילה ואת מרכזיותו של הטבע, הצומח והחי, בתהליך החינוכי. סמינר הקיבוצים עבר כמובן שינויים רבים במשך השנים, התקדם והתפתח בעיקר מבחינה אקדמית. מסוף שנות השמונים רשאית המכללה להעניק תואר ראשון לבוגריה וכיום פועלות במסגרתו גם תכניות לתואר שני. החל משנת 2008, כאשר המכללה התמזגה עם המכללה להוראת טכנולוגיה, היא נקראת 'סמינר הקיבוצים – המכללה לחינוך, לטכנולוגיה ולאמנויות'.
במסגרת המכללה לומדים, כאמור, לשני תארים ובנוסף – מתקיים בו מסלול הכשרת אקדמאים להוראה במסגרת לימודי תעודה. במכללה: יחידה למחקר והערכה, מכון למחשבה חינוכית, מרכז ללקויי למידה, מרכז פתו"ח (שימוש נבון ומושכל באינטרנט בשיתוף איגוד האינטרנט הישראלי), מכון לחינוך דמוקרטי, תקשוב אקדמי והוראה מקוונת.
התכנית ללימודים לתעודת הוראה בסמינר הקיבוצים בראשות ד"ר יהודית ויינברגר היא הכשרה לאקדמאים ולמורים אקדמאים. תכנית ההכשרה נבנית ומותאמת אישית לכל סטודנט וכך מאפשרת ניצול מקסימאלי של זמן. במסגרת התכנית הסטודנטים לומדים להכיר את דרכי ההוראה המגוונות ואת תוכניות הלימוד של מערכת החינוך – ההכשרה היא לבתי הספר ולגנים.
מסלולי הלימודים מחולקים על פי מגוון של תחומים ועל פי שכבות הגיל, תוך שילוב הלימודים עם תוכנית הכשרה מעשית, כך הסטודנטים מכירים בפועל שיטות שונות להוראות וגם את תכניות הלימודים של משרד החינוך.
כפי שציינו, הלימודים לתעודת הוראה יכולים להיעשות במגוון של נושאים על פי בחירת הסטודנט כגון: כימיה, אמנות, אנגלית, ביולוגיה, מחשבים וטכנולוגיות מידע, מקרא, מתמטיקה, חינוך גופני ותנועה, בימוי, היסטוריה ועוד. כמו כן, מסלול הלימודים מחולק על פי גילאי הילדים אותם תרצו ללמד: הגיל הרך, גילאי בית הספר היסודי, גילאי בית הספר העל יסודי או בכל הגילאים.
מטרת המסלול היא לאפשר לסטודנטים להכיר את שיטות ההוראה השונות, לקבל כלים אפקטיביים להוראה, לרכוש מיומנויות בהוראה בעזרת ההכשרה המעשית וכמובן לקבל ידע מעמיק וספציפי בתחום אותו הם יירצו ללמד בעתיד. השיעורים בפסיכולוגיה, סוציולוגיה והסדנאות הדידקטיות נועדו כדי לאפשר למורים לעתיד להבין את נפש התלמידים וסוגיות חשובות בתחום החינוך, על מנת שיוכלו לתת פתרונות מידיים בתחום החינוך על פי הצרכים המשתנים של התלמידים. התוכנית להסבת אקדמאים להוראה בסמינר הקיבוצים היא תוכנית אישית הנסמכת על לימודי התואר הראשון של הסטודנט ועל פי תעודת ההוראה שבה מעוניין הסטודנט. אקדמאים המעונינים לקבל תעודת הוראה יכולים לסיים את לימודיהם תוך שנה אחת, היקף שעות הלימוד נקבע, כאמור, על פי ייעוץ אישי.
במסלולים השונים ללימודי תעודת הוראה מרצים אנשי אקדמיה ואנשים משטחי התמחות שונים בעלי פרקטיקה מגוונת. סמינר הקיבוצים הוא בעל מוניטין של מכללה איכותית ומקצועית ללימודי חינוך והוראה וזאת בעיקר בזכות המרצים שחרטו את ערך המצוינות על דגלם.
מתקבלים ללימודי תעודת הוראה בסמינר הקיבוצים בוגרים אוניברסיטאיים בעלי תואר ראשון רלבנטי. תנאי הקבלה לתואר הראשון בחינוך יחד עם תעודת הוראה הם – תעודת בגרות מלאה או בוגרי מכינה קדם-אקדמית וציון 525 ומעלה בבחינה הפסיכומטרית.
שכר הלימוד בסמינר הקיבוצים הוא 10,260 ₪ לשנה. המלגות החיצוניות ניתנות מקרנות שונות כגון: מפעל סטיפנדיות, קרן וולף, קרן שרמן, קרן רות ואליעזר, קרן גרוס, קרן רוטרי נתניה. כמו כן ניתן לקבל מלגות משרד החינוך, מלגות הדיקן, מלגות בזכות מעורבות חברתית ומלגות פרויקט למצוינים. עקרונית, שכר הלימוד לשנת הלימודים תשע"ב הוא אוניברסיטאי, צמוד למדד המחירים לצרכן והוא יעודכן מדי חודש (לא מתחת למדד הבסיס). לבירור העלות המדויקת בכל אחד מתחומי הלימוד – ייתכנו הבדלים – מומלץ לפנות ישירות אל מחלקת הרישום.