המכללה האקדמית עמק יזרעאל היא אחת מהמכללות המובילות בישראל וללא ספק מציעה את אחד הקמפוסים האיכותיים ביותר בישראל, עם שפע של ירוק מסביב וסביבה מיוחדת במינה בלב עמק יזרעאל. המכללה משרתת כיום מעל 5,000 סטודנטים במגוון רחב של תחומי לימוד, כאשר אחד הדגשים המרכזיים במכללה הוא היישומיות של הלימודים. המכללה האקדמית עמק יזרעאל ממוקמת במיקום אסטרטגי מעולה מבחינת דרכי הגעה ברכב או בתחבורה ציבורית, בלב ליבו של עמק יזרעאל סמוך לעיר עפולה והיישובים הכפריים של הסביבה. המכללה מציעה מעונות חדשים ואיכותיים בעפולה וסטודנטים רבים מתגוררים ביישובים הכפריים בסביבתה, דבר שתורם רבות לחיים החברתיים השוקקים לצד המכללה. המכללה החלה את דרכה בשנת 1965 ולאחר גלגולים רבים הוכרה כמכללה אקדמית עצמאית בשנת 1994.
החוג לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה מהווה חוג מאוחד מפאת הקשרים ההדוקים בין שני התחומים. הלימודים אורכים 3 שנים כאשר אפשר לשלב את הלימודים בחוג עם חוג נוסף מהאפשרויות הבאות: קרימינולוגיה, פסיכולוגיה, חינוך, מדעי המדינה, כלכלה ולימודים רב-תחומיים. לימודי סוציולוגיה במכללה האקדמית עמק יזרעאל כוללים גם התנסות מעשית החל משנה ב' בה הסטודנטים משולבים בארגונים שונים ולקוחים חלק בתהליכי מו"מ, קבלת החלטות וניתוח תהליכים.
תכנית לימודי סוציולוגיה בעמק יזרעאל נערכת במתכונת אוניברסיטאית של שילוב עם תחום לימודים נוסף ובכך מאפשרת ידע מגוון יותר לבוגרים ואפשרויות רבות יותר להמשך מקצועי. הלימודים נערכים עם דגש על יישומיות ולכן יש דגש על סוציולוגיה ארגונית ואנתרופולוגיה יישומית. נושאי חלק מהקורסים הנלמדים במסלול לימודי סוציולוגיה ואנתרופולוגיה בעמק יזרעאל הם: סגנונות ניהול, דיני עבודה, גישור, מו"מ, תורת הארגונים, תרבות דיגיטלית, יזמות עסקית, היבטים של ישראליות בחו"ל, סטטיסטיקה, תיאוריות בסוציולוגיה ואנתרופולוגיה, החברה בישראל ועוד.
המטרה של לימודי סוציולוגיה במכללה היא לספק לסטודנטים ידע תיאורטי מקיף ואיכותי לגבי לימודי החברה והבנת תהליכים בה ובעקבות ידע זה לספק כלים מעשיים לעבודה וניתוח של תהליכים ומצבים בחברה. הלימודים הם מעשיים יחסית לתכניות סוציולוגיה אחרות בישראל ובכך מכינים את הבוגרים להשתלבות איכותית ומגוונת בשוק העבודה. כיום ניתן למצוא בוגרי סוציולוגיה במגוון רחב של תפקידים בכירים בארגונים המובילים במשק. הבנה של החברה, מהותה ותהליכים בה היא קריטית בכל ארגון, מניהול משאבי אנוש ועד מכירות, שיווק וכדומה.
היתרונות של לימודי סוציולוגיה ואנתרופולוגיה במכללה האקדמית עמק יזרעאל הם:
המכללה מציעה מספר מסלולי קבלה, על בסיס פסיכומטרי בלבד, ציון משוקלל של פסיכומטרי ובגרות או מכינה, או על בסיס בגרות/מכינה בלבד – המועמדים יכולים להתקבל על בסיס האפשרות הטובה ביותר עבורם מבחינת נתונים וציונים. מעבר לתנאים הכלליים של המכללה ישנם תנאי קבלה ספציפיים לחלק מהחוגים (בעיקר לגבי חשיבה מתמטית), בגלל שמסלול לימודי סוציולוגיה הוא דו-חוגי תנאי הקבלה שייחשבו הם הגבוהים ביותר מבין שני החוגים שאליהם יבקש הסטודנט להתקבל (תנאי קבלה לכלכלה קובעים על פני תנאי הקבלה לסוציולוגיה למשל). באופן כללי תנאי הקבלה ללימודי סוציולוגיה אינם גבוהים או קשים משמעותית.
ראש החוג לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה במכללת עמק יזרעאל היא פרופסור הלנה דה-סביליה, מעבר לכך סגל המרצים בתכנית ללימודי סוציולוגיה הוא איכותי ומגוון מאוד מבחינת תחומי הלימוד והניסיון הרלבנטי בתחום, כולל אנשים אשר מגיעים מעולם העשייה ומעולם האקדמיה, כך שהסטודנטים מקבלים מגוון של גישות וניסיון חיים לצד ידע תיאורטי מקיף ומקצועי.
שכר הלימוד במכללה האקדמית עמק יזרעאל הוא אוניברסיטאי ועומד על כ-9,500 ש"ח לשנת לימודים, שכה"ל נקבע על פי הנחיות המועצה להשכלה גבוהה והוועדה לתכנון ותקצוב בכל שנת לימודים. המכללה מציעה לסטודנטים במסלול לימודי סוציולוגיה ובמסלולים האחרים מלגות סיוע כלכלי על בסיס מצב סוציו-אקונומי המותנות לרוב בעבודה קהילתית התנדבותית, מלגות הצטיינות על בסיס פסיכומטרי או הצטיינות בלימודים עצמם. כמו כן, המכללה מציעה מלגות מעורבות חברתית בסכומים של כ- 4,000-5,000 ש"ח.