רק לפני כמה שנים, בעידן מצלמות הפילם, רבים מאיתנו חוו את מפח הנפש כאשר הם גילו בזמן פיתוח התמונות שהתמונה שהם צילמו חשוכה מדי, לא ממוקדת או אפילו כהה לחלוטין. הסיבה לכך נעוצה בתנאי התאורה הטבעית ובתכונותיה המשפיעות על איכות התמונה. אומנם בעידן המצלמות הדיגיטאליות זה קורה פחות (בעיקר אם האובייקט סטטי וניתן לצלם אותו שוב), אבל כדי להימנע מסיטואציות שכאלו וכדי למקסם את התאורה הטבעית לטובת התמונה, כדאי להעמיק בנושא התאורה הטבעית והשפעותיה.
הגורם החשוב ביותר בצילום המסתמך על תאורה טבעית הוא השמש ומיקומה ביחס לאובייקט המצולם. על הצלם להתאים את עצמו לשמש ולמיקומה באותה השעה כדי לצלם את התמונה האופטימלית בה הוא מעוניין. במקרים רבים, נהוג לצלם כאשר גבו של הצלם מופנה אל השמש. אך לעיתים, צילום מזווית זו דווקא פוגע בעומק התמונה. כך יוצא, שתמונות רבות ומוצלחות עם אפקטים מעניינים במיוחד, צולמו דווקא מהצד או מזווית כלשהי מהשמש.
מכיוון שלאף צלם אין שליטה מלאה על התאורה הטבעית ועוצמתה, חשוב לקחת בחשבון שבמקרים בהם הרקע מואר יותר מהאובייקט המצולם, הפוקוס ירד מהאובייקט ובהתאמה, הנושא המרכזי של הצילום ישתנה.
ישנם מספר אלמנטים אשר יכולים לעזור לנו להתמודד עם השמש בכדי להשיג תאורה מתאימה לתמונה הרלוונטית: