הגרפיקה עוסקת בעיקר בהעברת מסר ספציפי לאדם או לקבוצה של אנשים, באמצעות עיצוב של טקסט או תמונה ובדרך כלל באמצעות שילוב של השניים.
מטרות העיצוב הגרפי יכולות להיות מגוונות ושונות לדוגמה: העברת רעיון, שיווק שירותים או תכנים פוליטיים, עסקיים, פרסומיים וכד'.
הגרפיקאי נדרש לשלב בין יכולות אומנותיות ויצירתיות, לבין יכולות לוגיות המתחשבות באילוצי המציאות ובעיקר באילוצי התקציב, על מנת להעביר את המסר של הלקוח באופן האפקטיבי והחד ביותר.
אפשר לומר שמקצוע העיצוב הגרפי הוא אחד מהמקצועות המשפיעים ביותר על חיינו, שכן היו מצוי כמעט בכל תחום – בכתבי עת, בפרסומות, בלוגו לעסקים או לחברות עסקיות, באתרי אינטרנט, בעיצוב מוצרים ועוד.
בחירת מקצוע היא התחלה של דרך ארוכה אשר ראשיתה בלימודים והכשרה, דרך עבודה בתחום. כמובן שלאורך כל השנים האלו אתם תמשיכו להתמקצע ותצברו ניסיון עד שהמקצוע יהפוך לחלק בלתי נפרד מכם ובסופו של דבר, אם תעשו את זה נכון, הוא ישמש כתעודת הזהות האישית שלכם.
אדם הבוחר בגרפיקה כמקצוע לחיים, בוחר למעשה בקריירה יצירתית לחייו על כן, לימודים ארעיים בדמות קורס קצר, או לימודים אוטו-דידקטיים בתחום זה, עשויים לעזור בעיקר כעיסוק לשעות הפנאי ולא כדרך חיים.
הדרך הטובה ביותר היא ללמוד בבית ספר לגרפיקה, אשר כולל בתוכנית הלימודים שלו לימודי אומנות ועיצוב תיאורטיים והכשרה מעשית.
תוכנית הלימודים צריכה לכלול, בין היתר, קורסים כגון: רישום, איור, תולדות האומנות, תוכנות מחשב עדכניות לעיצוב גרפי (לדוגמה, פוטושופ, אילוסטרייטור ו- inDesign), עיצוב אתרי אינטרנט, עיצוב מוצר, עיצוב אריזות, עיצוב מגזינים, שיווק ופרסום, הבאה לדפוס ופרויקט מסכם.
ישנם בתי ספר רבים וטובים בתחום הגרפיקה והם המציעים מגוון מסלולי לימוד, אשר בסיומם הסטודנטים יכולים להשתלב במהירות בשוק העבודה, במקומות כגון: משרדי פרסום משרדי עיצוב, חברות לבניית אתרי אינטרנט ואף ניתן לפתוח עסק עצמאי.
מסלולי הלימוד השונים בכל בית ספר נבדלים זה מזה במשך הלימוד, בהכשרה המוענקת ובעומקה (ראה לעיל את נושא תוכנית הלימודים) וכן בתעודה המוקנית לתלמיד.
מסלולי הלימוד לקבלת תעודה מקצועית נמשכים בדרך כלל פרק זמן של שמונה חודשים עד שנתיים, הם מעניקים הכשרה ממוקדת בתחום ספציפי לדוגמה עיצוב מגזינים, עיצוב אתרי אינטרנט, פוסטרים וכדומה. התעודה המקצועית יכולה להיות תעודה מטעם משרד התעשייה והמסחר, או תעודת גמר של בית הספר שבו למדתם כגון: הבצפר ללימודי גרפיקה לתעשיית הפרסום. מכללת סלע –ללימודי גרפיקה למדיה הפרסומית (פרסום, הפקות גרפיות, עיצוב מוצר ועיצוב לאינטרנט). האוניברסיטה הפתוחה – במסלול יום דו שנתי להכשרת מעצבים גרפיים בפרסום, עיצוב תקשורת חזותית, עיצוב לאינטרנט, עיצוב לטלוויזיה וכן לניהול אומנותי של צוות מעצבים (art director).
כאשר אנו כותבים על תואר אקדמאי בעיצוב גרפי, אנחנו בעצם מתכוונים למסלול לימוד רב שנתי הנמשך כארבע שנים.
שני המוסדות האקדמאיים המובילים, המוכרים על ידי המועצה להשכלה גבוהה בישראל והמעניקים תואר אקדמאי הם: בצלאל ומכללת שנקר. לימודים במסלול האקדמאי מעניקים ידע נרחב ומגוון והתנסות בעיצוב גרפי ובתקשורת החזותית, והם יוצרים מכנה משותף בין אישיותו של המעצב, יכולותיו ושאיפותיו לבין ההזדמנויות, האתגרים ואפשרויות ההתמחות העומדות בפניו.