משקאות אלכוהוליים הם תוצר ישיר של תהליך תסיסה. תהליך התסיסה נקרא באנגלית Fermentation. זהו תהליך ביולוגי ההופך סוכרים לאתנול.
מהו אתנול אתם שואלים?
פשוט מאוד – אתנול הוא למעשה האלכוהול המוכר לנו, זה שנמצא במשקאות החריפים שאותם אנו שותים מידי פעם. האתנול הוא זה שמקנה לנו רגשות כגון: רוגע ואופוריה המגיעים לאחר שתיית המשקה.
האתנול נמצא בשימוש גם בתעשייה הכימית ומשמש אף כחומר חיטוי. במשקאות החריפים אנו מכירים אותו בשם הידוע – "אלכוהול".
תהליך הפיכת הסוכרים לאתנול מתרחש בסביבה נטולת חמצן ובעזרת שמרים. השמרים מפרקים את הסוכרים הנמצאים בסביבתם וכך נוצר האתנול. כתוצאה מהתהליך, בנוסף לאתנול, נפלטים גם פחמן דו חמצני ומים, אך הם פחות משפיעים על תהליך ייצור המשקה האלכוהולי.
חומרי הגלם המשמשים כבסיס לתהליך התסיסה שונים ממדינה למדינה, והם כמובן, תלויים בסוג המשקה שאותו מפיקים. לדוגמא – בעת ייצור בירה משתמשים בהתססה של דגנים ולעומת זאת, בתהליך ייצור יין משתמשים בהתססה של ענבים.
גובה אחוזי האלכוהול במשקה תלוי בכמות הסוכרים הנמצאים בחומר הגלם שאותו מתסיסים. לכן, ביין ישנה כמות אלכוהול גבוהה יותר מכמות האלכוהול הנמצאת בבירה מכיוון שבפירות יש כמות סוכרים גבוהה יותר מאשר בדגנים.
כתוצאה מתהליך התסיסה נוצר שיכר ברמה אלכוהולית של עד 18% אלכוהול בנפח ושאר התערובת היא כאמור, מים, פחמן דו חמצני וחומרי הגלם המקוריים שבהם השתמשו לתהליך התסיסה.
לאחר פעולת ההתססה מזקקים את הנוזל שנוצר, מטרת הזיקוק להעלות את ריכוז האלכוהול במשקה המותסס. פעולת הזיקוק נעשית על ידי חימום הנוזל וכך נוצרת הפרדה של האלכוהול הנקי משאר הנוזל שנוצר בהתססה.
לאחר תהליך הזיקוק מסננים את האלכוהול בכדי להוציא רעלים מסוימים שנוצרו.
בסוגים מסוימים של משקאות, בכדי ליצור אלכוהול משובח יותר, מעבירים את האלכוהול תהליך של יישון בחבית עץ אלון לתקופה של מספר חודשים ועד שנה. בנוסף, משקאות רבים כדוגמת ג'ין וליקרים שונים עוברים תהליך של תיבול על ידי השריית עשבי תיבול מסוימים בתוך המשקה עד לספיחת הטעמים לתוך המשקה.
כפי שאמרנו בתחילת המאמר, תסיסה אלכוהולית היא הבסיס ההכרחי לייצור המשקה האלכוהולי, בתהליך ההתסיסה נוצר האתנול (שהוא למעשה האלכוהול המוכר לנו). כל התהליכים שנעשים לאחר מכן, נועדו כדי לשפר את האלכוהול הנוצר בתסיסה ולהופכו לטוב ו"נקי" יותר.