כמעט כל זני הענבים בתעשיית היין העולמית שייכים למין האירופי שנקרא ויטיס ויניפרה. תחת משפחה זו נמצאים רוב זני הענבים המוכרים לנו משמות היינות השונים. מיני הענבים מצפון אמריקה – ויטיס לברוסקה, ריפאריה או רוטונדיפוליה יכולים לשמש להכנת יינות, אך הם בעיקר משמשים ככנות (בסיס הגפן) שעליהן מרכיבים את הזנים האירופיים כדי שאלו יהיו עמידים למזיקים ולמחלות שונות בצורה הטובה יותר.
קברנה סוביניון
מבין הרשימה הארוכה של סוגי ענבים ליין, זהו אחד הנפוצים ביותר בעולם וגם במסגרת היינות הנמכרים בישראל. אלו הם ענבים אדומים, קטנים וקשים, כאשר ליינות קברנה סוביניון יש נטייה לטעמי פירות יער ועצי ארז. הם נפוצים ביינות בורדולזיים (מאזור בורדו שבצרפת), מהווים את הענב הראשי בבלנדים עם ענבים אחרים כגון מרלו. ענבים אלו מגודלים באופן נפוץ גם בקליפורניה ובאוסטרליה ונחשבים לבעלי תכולת טאנינים גבוהה שמובילה ליינות איכותיים לאחר יישון הולם. בנוסף, זהו ענב קל מאוד לגידול.
קברנה פרנק
זן זה הוא מעין זן "הורה" של הקברנה סוביניון, נפוץ בעיקר ביינות בסגנון בורדולזי ובעמק הלואר, מוסיפים אותו בכמויות קטנות לקבלת תוספת טעם וארומה.
גרנאש
ענב אדמדם בו משתמשים בעיקר ליינות רוזה, נפוץ בצרפת, ספרד וקליפורניה. הענב השני מבחינת היקף השתילה שלו בעולם אחרי הקברנה סוביניון. יינות עם גרנאש נוטים להיות מתוקים ופירותיים, עם מעט טאנינים.
מרלו
סוג ענבים נפוץ מאוד בתור יין זני וגם כמרכיב בבלנדים רבים. ענב המבשיל מוקדם, בעל טעמים עדינים של דובדבנים, דבש ופירות יער, יש בו פחות טאנינים. נפוץ מאוד ביינות מבורדו, מגודל בצרפת, איטליה, ארגנטינה, אוסטרליה ומדינות יין שונות בארה"ב.
פינו נואר
ענב פחות נפוץ ביינות ישראלים, כנראה משום שקשה להפיק יין פינו נואר איכותי ומיוחד באמת. ענבי פינו נואר הם רכים ומבשילים מוקדם יותר מענבי קברנה, הם רגישים מאוד לתנאי הגידול שחייבים להיות מושלמים. נעשה בהם שימוש ביין זני המכיל רק פינו נואר וגם לעיתים כמרכיבים בבלנדים של יינות מרובי זנים. יין זה נפוץ בבורגונדי שבצרפת, באוסטרליה, איטליה, גרמניה, אורגון וקליפורניה בארה"ב.
סירה/שיראז
ענבים אדומים, בצרפת ובקליפורניה נקראים סירה ובאוסטרליה שיראז, בצרפת מקושרים לעמק הרון. יינות סירה נוטים להיות בעלי טעמים מינרליים של אוכמניות ולעיתים מתובלים עם רמזים לטעמי פלפל. אין להתבלבל עם ענבי פטיט סירה שהם זן אחר לגמרי.
פטיט סירה
ענבים אדומים וכהים מאוד, בעלי טעם פירותי מאוד ועם תכולת טאנינים גבוהה. ביינות פטיט סירה מעורבבים יש טעמים מעושנים או של שוקולד. פופולאר מאודי בקליפורניה.
פינוטאז'
ענב אדום הנפוץ בעיקר בדרום אפריקה, מהווה הכלאה בין פינו נואר לענב מסוג Cinsaut. מייצר יינות מלאים, בעלי טעמי פירות ותבלינים.
סוביניון בלאן
ענבים לבנים, גדלים בעיקר בקליפורניה ובצרפת. מייצרים מהם יינות קלילים ובעלי מרקם "קריספי" ממש, טעמים עשבוניים, מוגש מקורר כמו רוב היינות הלבנים. אלו יינות לבנים שיכולים להתיישן היטב בבקבוק.
שרדונה
ענבים מרעננים, בעלי טעמי פירות מודגשים, מגודלים בעיקר בבורגונדי ובשמפיין בצרפת, קליפורניה, אוסטרליה ודרום אפריקה. יינות שרדונה נוטים לטעמי פירות חזקים ומהנים, בעלי ניחוח של עץ אלון. נמנים בין הענבים הפופולאריים ביותר לייצור יינות לבנים וגם בין הקלים ביותר לגידול.
מוסקט
ענב עם טעמים מודגשים מאוד של ענבים, אינו מבשיל בקלות. משמש בעיקר להכנת יינות קינוח מתוקים ולעיתים מבעבעים.
גוורטצטרמינר
ענבים לבנים שמקורם בגרמניה, משמשים בעיקר להכנת יין קינוח מתקתק ועדין, מייצרים יין בעל ניחוחות פרחוניים ורמיזות לטעמים אגוזיים.
ריזלינג
ענבים המשמשים להכנת יין לבן יבש ומתקתק, יינות ריזלינג מתיישנים לעיתים בחביות עץ אלון. מאופיינים בטעמי פירות הדר, מושק, בעלי תחושה מעט שמנונית.
זינפנדל
רוב ענבי הזינפנדל בעולם מגודלים בקליפורניה, אך מקורם ככל הנראה בדרום איטליה. יינות מענבים אלו נוטים להיות פירותיים ומתובלים, תלוי ברמת היישון שלהם. ניתן להפיק זינפנדל אדום או זינפנדל לבן – אם משאירים או מסירים את הקליפות מהתסיסה.
זני ענבים נוספים
בנוסף, ישנם עוד סוגי ענבים רבים המשמשים להכנת יין, חלקם נפוצים יותר וחלקם נדירים מאוד: שנין בלאן, פינו בלאן, ברברה, קולומבארד, גראנד וידורו, קרנר, מוסקדט, נביולו, אורטגה, פינו גריס/גריג'יו, סמיליון, בסטארדו, פטיט ורדו ועוד.
5 סוגי ענבים פופולאריים ליינות אדומים: