רבים יודעים שיינות אדומים מתאימים למנות בשריות ויינות לבנים מתאימים למנות דגים. אומנם יש בקביעה זו מן האמת, אך מדובר על קביעה כללית ולא מקצועית מספיק. ניתן וצריך להגיש יין מסוים שיתאים בדיוק למנה מסוימת. סוגי ענבים רבים היוצרים סוגי יין רבים, לצד שפע קולינרי מדהים במסעדות ובאירועים, מעניקים לנו את מגוון האפשרויות להתאמה איכותית של היין לאוכל.
הגשת יין יכולה להיעשות בהתאם לסוג הכוס הרלוונטית לסוג היין. לא בכל מקום נהוג לקיים זאת ומעטים הברמנים ששולטים בתחום זה, אך מקומות איכותיים וברמנים שמתמחים ביין מבינים את ההבדלים ויודעים באיזו כוס לבחור. ישנה למשל כוס מיוחדת וגדולה ליינות בורדו אדומים ועשירים, כוס רחבה שמזכירה במעט את כוס הקוניאק המסורתית ליינות בורגונדי, כוס סטנדרטית ליין אדום וכוס ייעודית ליינות לבנים. מעבר לכך, ישנן כוסות מיוחדות לשמפניה (גביע צר וארוך), כוסית קטנה ליינות שרי וכוסית מעט גדולה יותר ליין פורט.
בדומה לבירות ולמשקאות אלכוהוליים אחרים, ישנן טמפרטורות אידיאליות להגשת יינות שונים. שוני מהערכים המומלצים ייצור חוויה פחות טובה בשתיית היין ובחלק מהמקרים ממש יקלקל אותה – למשל יין לבן חם:
אודות נושא מורכב ומקיף זה נכתבו ספרים שלמים ובנוסף, אנשים שעוברים הכשרת סומלייה מבלים שנים עד להגעה למומחיות מקצועית בבחירת היין המתאים לכל מנה. עולם הקולינריה בישראל ובעולם בכלל התפתח מאוד וכך גם ענף היין, לכן קיימות כיום יותר אפשרויות הן של מנות והן של יינות. ההתאמה ביניהם אומנם קשה יותר, אך גם מאפשרת יצירתיות רבה, חריגה מהנורמות הישנות והגעה לשיאים קולינריים חדשים. מרכיב ששיחק תפקיד חשוב לאורך ההיסטוריה בנושא התאמת יין למנות קולינריות היה איזון המשקל, כאשר הכוונה ל"משקל" של המנה ולמשקל של היין – יין אדום עשיר וכבד לעומת יין לבן קליל ומתקתק, או מנת פסטה ברוטב עשיר וכבד לעומת סלט קיצי ורענן. כלל זה רלוונטי גם כיום – יש ליצור איזון עדין בין היין למנה כך שאחד לא יאפיל על השני או יטשטש טעמים של אחד הרכיבים. אסטרטגיה נוספת מעבר להתחשבות ב"משקל" היין והאוכל, היא השלמה זה את זה או ניגוד של זה מול זה, כאשר ניתן לבחור יין בעל מאפיינים דומים למנה, או יין מנוגד לה שדווקא ייצור תחושה מעניינת אך מתאימה למנה. למשל, יין לבן מבעבע, חומצי מעט וקליל לעומת מנות קטיפתיות ועשירות יותר מבחינת מרקם. מעבר לאלו, בעת התאמת יין לאוכל יש להתחשב במרירות או במתיקות של היין לעומת המנה, אחוזי האלכוהול שבו, רמת חומציות, התאמת ארומה או טעמים ייחודיים בין תבלינים או טעמים דומים במנה וכן הלאה. כמה כללי יסוד כלליים של התאמת יין למנות אוכל הם:
קיימים עוד מגוון כללים, התאמות ספציפיות לסגנונות ולמטבחים וכן הלאה. זהו אכן תחום מרתק וראוי כי בעלי מקצוע העוסקים באלכוהול או באוכל יתעמקו בו.
סוגי כוסות יין:
סוגי יינות והתאמה לאוכל: