עבודת הברמן יין בירה משקאות קוקטילים בתי ספר קורס ברמנים

אחסון יין

אמנם העיקר ביין הוא שתייתו, אך חשוב לזכור שעל מנת ליהנות מבקבוק יין איכותי וכזה שהתיישן היטב לאורך שנים בבקבוק – חייבים לאחסן אותו בצורה נכונה ויעילה. אחסון יין הוא אם כן נושא מהותי במיוחד. לא לכל אחד יש בבית או בבר מרתף יינות עתיק ורחב, אך בהחלט אפשר לספק ליין תנאים טובים ככל האפשר כדי שיישמר לאורך זמן, ישתבח בצורה הנאותה ולא ייפגע בגלל אחסון שגוי.

יין הוא אחד המוצרים היחידים שיכולים להשתבח עם הזמן (רק יינות איכותיים משתבחים ומתיישנים בבקבוק), אך הוא גם יכול להידרדר ולהיפגע במהירות אם לא מאחסנים אותו כראוי. מעבר לזווית אחסון הבקבוק שתפורט מיד, ישנם 3 גורמים מרכזיים המשפיעים ישירות על מצב היין – תאורה, לחות וטמפרטורה. בישראל, בה תנאי מזג אוויר אינם אידיאליים לאחסון יין, ובנוסף לאף אחד כמעט אין מרתף קריר ומתאים למשימה, יש להיעזר במקררי יין מיוחדים ששומרים על התנאים האופטימאליים. כמו כן, אחסון יין מחייב יציבות של תנאי האחסון, ללא טלטולים רבים ומעברים בין אתרי אחסון שונים. שמירה על בקבוקי יין למשך שנים מצריכה מאיתנו פשוט לתת לבקבוקים לשכב בשקט, לא לחשוף אותם לתנודות ותזוזות רבות ולאפשר יציבות בתנאים.

תמיד בשכיבה

אחסון יין בצורה הנכונה והיעילה לאורך זמן חייב להיעשות בשכיבה, כלומר אין להעמיד את הבקבוק או להניחו בזווית חדה מדי. אחסון בשכיבה נעשה כדי להבטיח מגע של היין עם פקק השעם של הבקבוק, כאשר ללא מגע זה של הנוזל בפקק העץ, הפקק יתכווץ ויתעוות ואוויר יוכל לחדור אל היין ולחמצן אותו. נכון שכיום פקקים רבים כבר אינם עשויים שעם אלא חומר סינתטי, אך עדיין נהוג לאחסן יין בשכיבה (יקבים איכותיים שמייצרים יינות ליישון בבקבוק עדיין משתמשים בעיקר בשעם).

טמפרטורה נכונה

כולנו יודעים עד כמה הקיץ הישראלי חם ומהביל ואלו הם ממש לא תנאים אידיאליים לשמירה על בקבוקי יין, או כל משקה אלכוהולי אחר לצורך העניין. טמפרטורת החדר בקיץ הישראלי גבוהה מאוד ובהחלט גבוהה מדי לאחסון יין כהלכה. הטמפרטורה הנכונה והאופטימאלית לאחסון יינות אדומים או לבנים לתקופות שונות, החל מחודש בקיץ החם וכמובן שעד כמה שנים, היא 12-16 מעלות צלזיוס. כן אחסנת היין במקרר אינה מתאימה היות והטמפרטורה קרה מדי והדבר יגרום להיווצרות רטיבות ועובש על פקקי השעם.

לחות

אחוזי הלחות המתאימים לאחסון יין הם 70%-50%, ויש כאלו שמעדיפים אפילו סביבה של 75%. מעל אחוזים אלו הסביבה כבר לחה מדי ועלולה לפגוע בפקק וביין. מתחת לאלו, הסביבה יבשה מדי ותגרום להתייבשות הפקק.

תאורה נמוכה

חשיפת היין לאור, בעיקר אור שמש ישיר, פוגעת בו משמעותית וגורמת לחמצונו – בדומה לשמן זית איכותי למשל. אחסון יין צריך להתבצע בתנאי תאורה נמוכים ככל האפשר. מקרר יינות שומר על סביבה חשוכה יחסית עם תאורה שאינה ישירה מן החוץ.

מקררי יין

בישראל הפיתרון האידיאלי לאחסון יין הוא מקרר יינות, כאשר ישנם מקררים קטנים מאוד המתאימים לצרכן הביתי המכילים בקבוקים בודדים, לצד מקררים גדולים למסעדות המאפשרים אחסון של עשרות בקבוקים. מקרר יין מיוצר במגוון עיצובים, עם ציפוי עץ או מתכת להתאמה לרהיטים ועיצוב אחר. אלו מקררים המעניקים תנאי אחסון יין אופטימאליים מבחינת לחות, טמפרטורה, תאורה נמוכה, מקום ייעודי לכל בקבוק ויציבות בתנאים.

סרטונים

אחסון יין:

הסבר על מקררי יין: