במקור, בירות הסטאוט הכהות והעשירות נקראו פורטר ורק החזקות ביותר נקראו סטאוט – מונח באנגלית שמשמעותו קשוח, אמיץ, "גבר". כיום בירת פורטר היא סגנון של בירה כהה ממשפחת הסטואטים. בירות כהות החלו להיות מיוצרות כנראה בבריטניה כבר בשנת 1730, כאשר גם כיום עיקר הפופולאריות שלהן היא בבריטניה ובאירלנד.
בירה כהה או סטאוט מיוצרת מאותם 4 מרכיבים בסיסיים של כל בירה: לתת שעורה, כשות, מים ושמרים. הבירה מקבלת את צבעה הכהה, שחור ממש ברוב המקרים, ואת הטעמים העשירים שלה באמצעות שימוש בלתת שעורה שחורה – לתת קלויה מזנים מסוימים. בירה כהה מסוג סטאוט או פורטר היא חלק ממשפחת האיילים (Ale) מבחינת סוג השמרים בהם נעשה שימוש ומבחינת טכניקות הייצור. אחוז האלכוהול בבירה כהה מסוג סטאוט יהיה לרוב גבוה מהאחוז של בירות רגילות, בעיקר בהשוואה ללאגרים. בירה זו היא כהה מאוד ובעלת צבעים עשירים של שחור, בירה בעלת טעמים מרירים ולעיתים עם רמיזות שונות של מתיקות מיוחדת. כמובן שכאשר מדובר על בירה כהה, סטאוט, פורטר וכדומה, לא מדובר על הבירה ה"שחורה" שקיימת באופן מסחרי בישראל (זוהי בירה מתוקה וללא אלכוהול).
ישנם סגנונות רבים של בירות כהות, כאמור בייחוד בבריטניה ואירלנד, אך קיימות גם מבשלות אמריקאיות ואירופיות שמייצרות כיום את המשקה הכהה והעשיר הזה. המותגים הידועים והפופולאריים ביותר בתחום בירה זה הם ללא ספק הגינס והמרפי'ס האיריות:
מזיגת בירה כהה עם ברז טורבו:
בירת גינס: