עבודת הברמן יין בירה משקאות קוקטילים בתי ספר קורס ברמנים

בירה כהה – סטאוט

הבירות הכהות נחשבות לסוג בירות מרתק במיוחד: אלו בירות עשירות ומורכבות, בירות שלא כל אחד אוהב אך יש כאלו ששותים רק אותן. מזיגת כוס בירה כהה היא טקס שלם ומרשים שכולל מזיגה נכונה, המתנה לייצוב ושקיעת הקצף ויצירת ראש קצף מושלם ואופייני. בירה כהה תהיה לרוב מרירה יותר ובעלת דקויות טעמים רבות, היא נקראת גם סטאוט והנפוצות ביותר בישראל הן בירת הגינס המפורסמת והמרפי'ס.

במקור, בירות הסטאוט הכהות והעשירות נקראו פורטר ורק החזקות ביותר נקראו סטאוט – מונח באנגלית שמשמעותו קשוח, אמיץ, "גבר". כיום בירת פורטר היא סגנון של בירה כהה ממשפחת הסטואטים. בירות כהות החלו להיות מיוצרות כנראה בבריטניה כבר בשנת 1730, כאשר גם כיום עיקר הפופולאריות שלהן היא בבריטניה ובאירלנד.

מאפייניה של הבירה הכהה

בירה כהה או סטאוט מיוצרת מאותם 4 מרכיבים בסיסיים של כל בירה: לתת שעורה, כשות, מים ושמרים. הבירה מקבלת את צבעה הכהה, שחור ממש ברוב המקרים, ואת הטעמים העשירים שלה באמצעות שימוש בלתת שעורה שחורה – לתת קלויה מזנים מסוימים. בירה כהה מסוג סטאוט או פורטר היא חלק ממשפחת האיילים (Ale) מבחינת סוג השמרים בהם נעשה שימוש ומבחינת טכניקות הייצור. אחוז האלכוהול בבירה כהה מסוג סטאוט יהיה לרוב גבוה מהאחוז של בירות רגילות, בעיקר בהשוואה ללאגרים. בירה זו היא כהה מאוד ובעלת צבעים עשירים של שחור, בירה בעלת טעמים מרירים ולעיתים עם רמיזות שונות של מתיקות מיוחדת. כמובן שכאשר מדובר על בירה כהה, סטאוט, פורטר וכדומה, לא מדובר על הבירה ה"שחורה" שקיימת באופן מסחרי בישראל (זוהי בירה מתוקה וללא אלכוהול).

סוגי בירה כהה

ישנם סגנונות רבים של בירות כהות, כאמור בייחוד בבריטניה ואירלנד, אך קיימות גם מבשלות אמריקאיות ואירופיות שמייצרות כיום את המשקה הכהה והעשיר הזה. המותגים הידועים והפופולאריים ביותר בתחום בירה זה הם ללא ספק הגינס והמרפי'ס האיריות:

  • סטאוט אירי: הסגנון הפופולארי ביותר בעולם של בירה כהה. טעמים חזקים של לתת קלויה, טעם מר מיוחד ונרכש, טעמי קרמל, בירה בעלת "מרקם" מיוחד וקטיפתי, כבדה וגאה – בירת גינס היא מסוג זה.
  • בירה כהה רוסית – אימפריאל סטאוט: סגנון שקיבל את שמו משום שיוצא מאנגליה לחצר הצארים ברוסיה, בירה עם טעמי לתת קלויה חזקים מאוד, רמזים לפירות כהים, אחוז אלכוהול גבוה.
  • פורטר: טעם קלוי עם מאפיינים אגוזיים וטעמי קפה. אחוז אלכוהול נמוך יותר, מתוקה יותר מבירות כהות כבדות יותר. ישנה גם גרסה שנקראת פורטר בלטית בגלל אזור הייצור שלה, היא כוללת יותר אלכוהול ומיוצרת כמו לאגר.
  • סטאוט מתוקה/קרם/חלב: בירה כהה המכילה סוכר חלב (לקטוז), מרקם קטיפתי, רמזים לטעם קפה, מתוקה יותר.
  • סגנונות נוספים ופחות נפוצים של בירה כהה הם: סטאוט שוקולד, סטאוט קפה, סטאוט צדפות וסטאוט שיבולת שועל.

סרטונים

מזיגת בירה כהה עם ברז טורבו:

בירת גינס:

קבל מידע על קורס ברמנים
מלא פרטים לקבלת מידע חינם וללא התחייבות!
בחר מוסדות לימוד
יש לסמן מוסדות לימוד בהתאם למקום מגוריך

אנו מכבדים את פרטיותך | בכפוף לתקנון האתר

קבל מידע על קורס ברמנים
מלא פרטים לקבלת מידע מנציג טלפוני חינם וללא התחייבות!
בחר מוסדות לימוד

אנו מכבדים את פרטיותך | בכפוף לתקנון האתר