עבודת הברמן יין בירה משקאות קוקטילים בתי ספר קורס ברמנים

בירה

בירה היא כידוע אחד מסוגי המשקאות האלכוהוליים הפופולאריים ביותר בעולם כולו. הבירה היא כביכול משקה פשוט, אך למעשה היא שייכת לעולם מרתק ומורכב של מאפיינים, סוגים, טכניקות, משמעויות היסטוריות ועוד. אם בעבר הבירה נתפסה בישראל ובמקומות רבים אחרים כמשקה פשוט וחסר יומרות, כיום מתפתחת הערכה חדשה למשקה המיוחד הזה. הערכה זו מתבטאת בהקמתן של מבשלות בוטיק, בירה בייצור ביתי אותה אוהבים אנשים להכין, סוגים רבים וחדשניים המיוצרים בכל עת ועוד.

בירה היא המשקה האלכוהולי הנצרך ביותר בעולם וגם ככל הנראה הוותיק ביותר. הבירה יוצרה על ידי האדם כבר לפני אלפי שנים, בימים העתיקים בהם אנשים שתו אותה בהנאה. לא בכדי העמים האירופיים הוותיקים פיתחו יכולות שתיית בירה פנומנאליות, זוהי הרי היסטוריה שזורמת להם בדם כבר אלפי שנים…

מרכיבי הבירה

בירה מיוצרת מבישול ותסיסה של סוכרים המגיעים מלתת דגנים, כאשר בעיקר נפוץ השימוש בלתת שעורה ולתת חיטה. מעבר לכך, הבירה כוללת רכיבים נוספים בתהליך הייצור שיוצרים את העולם המופלא והמגוון של בירות מסוגים שונים:

  • לתת: גרעינים מונבטים של דגן – שעורה או חיטה – שעברו ייבוש חם וכך הלתת מקבלת טעם קלוי וייחודי.
  • מים: כמובן שמשתמשים במים בעת הכנת בירה, כאשר יש חשיבות ל"סוג" המים, המאפיינים שלהם ומקורם.
  • כשות – HOPS: פרחים נקביים של צמח הגדל בעיקר באזורי אקלים ממוזגים בחצי הכדור הצפוני, הצמח ממנו מפיקים כשות נקרא בלטינית Humulus Lupulus. הכשות היא שמעניקה לבירה את המרירות והארומה המיוחדת על פי סוגה.
  • שמרים: השמרים משמשים לפירוק הסוכרים מלתת הדגנים והפיכתם לאלכוהול. השמרים קריטיים להתססת הבירה ומוסיפים טעמים ודקויות מעבר ליצירת אלכוהול בלבד.

ישנן מבשלות שמוסיפות לבירה שלהן חומר המגבש את המוצקים מהבירה וכך הם שוקעים לתחתית המכל, זאת כדי להפוך אותה לשקופה וצלולה יותר. אגב, יש כאלו שמעדיפים את הבירה שלהם דווקא פחות צלולה ועם המשקעים.

סוגי בירה

ישנם סוגים רבים של בירה הנחלקים יחד בעיקר לשתי לקטגוריות מרכזיות אייל (Ale) ולאגר (Lager), אך בהחלט קיימים תתי סוגים נוספים. ההבדלים העיקריים בין הסוגים השונים הם מיקום תסיסת השמרים, טמפרטורת ההתססה וכמובן טעם, למשל לבירות איל טעם עשיר ומורכב יותר ואילו בירות לאגר הן קלילות ופשוטות יותר:

  • אייל בהיר – Pale Ale
  • אייל בינוני – Mild Ale
  • סטאוט – Staout – בירות שנקראות גם פורטר, כהות במיוחד.
  • בירות חיטה – מכילות בעיקר חיטה ולרוב אחוז מסוים של שעורה, בעלות טעם שונה.
  • לאגר – בירות שתוססות בטמפרטורות נמוכות יותר, לרוב בירות בהירות וקלילות יותר מהאיילים.
  • בירות פירות – בירות המכילות גם שימוש בפירות שונים ליצירת טעמים מתוקים ושונים מהבירה המסורתית.

לסוגי ולמותגי הבירה השונים צבעים מגוונים מאוד (להם חשיבות גדולה) הנקבעים בעיקר על פי סוג הלתת בתהליך הייצור, רמת הקלייה של הלתת וכן הלאה. כמו כן ישנן בירות בהן נוצר יותר קצף בעת תהליך המזיגה וזהו מאפיין ייחודי וחשוב שלהן. החוזק של בירה מבחינת אחוז האלכוהול נע החל מ-3% ועד 14% במקרים קיצוניים, כאשר לרוב מדובר על אחוזי אלכוהול של 7%-4%.

הגשה ומזיגה

מרכיב חשוב מאוד בעולם הבירה הרחב הוא צורת ההגשה של הבירה, כאשר בעיקר חשובה המזיגה. מזיגת בירה היא אחת ממשימות הייסוד של כל ברמן ועליו לשלוט בה באופן מוחלט. לסוגי בירה שונים קיימים תהליכי מזיגה אחרים, למשל הטקס המרשים במזיגת בירות כגון גינס או מרפי'ס. הצורה הנפוצה ביותר לאחסון בירה בברים הוא בחביות מתכת תחת לחץ (בירות דראפט) ומזיגת הבירה מברז מיוחד. המזיגה היא אמנות בפני עצמה מבחינת זווית הכוס, יצירת "ראש" איכותי, כמות קצף מדויקת וכן הלאה.

סרטונים

מזיגת בירה:

הכנת בירה ביתית:

קבל מידע על קורס ברמנים
מלא פרטים לקבלת מידע חינם וללא התחייבות!
בחר מוסדות לימוד
יש לסמן מוסדות לימוד בהתאם למקום מגוריך

אנו מכבדים את פרטיותך | בכפוף לתקנון האתר

עוד על בירה

בירה בהירה בירות לאגר בהירות בירה בהירה תהיה ברוב המקרים בירה מסוג לאגר (זה בהחלט המצב בישראל), בעוד לאגר היא סוג הבירה הנפוץ והנמכר ביותר בעולם כיום. זוהי בירה המיוצרת בעזרת שמרי לאגר מיוחדים המאפשרים תהליך תסיסה להמשך קריאה »
בירה אייל – Ale Beer תהליך הייצור של בירת אייל בעבר, כל הבירות היו למעשה אייל (שיכר) ואפילו שם זה היווה מילה נרדפת לבירה עצמה. תהליך הייצור של בירות אייל כולל את ארבעת המרכיבים הרגילים של כל בירה – לתת, להמשך קריאה »
בירה כהה – סטאוט במקור, בירות הסטאוט הכהות והעשירות נקראו פורטר ורק החזקות ביותר נקראו סטאוט – מונח באנגלית שמשמעותו קשוח, אמיץ, "גבר". כיום בירת פורטר היא סגנון של בירה כהה ממשפחת הסטואטים. בירות כהות החלו להיות מיוצרות להמשך קריאה »
בירה לאגר קיימות עדויות היסטוריות סותרות לגבי הזמן בו החלו לייצר בירות לאגר על ידי שימוש בשמרי לאגר המאפשרים תסיסה תחתונה במיכל התסיסה. סוג בירה זה הפך לנפוץ ולפופולארי במיוחד בגרמניה ובצ'כיה של ימינו רק במאה להמשך קריאה »
מערכת המזיגה חבית הבירה – Beer Keg החלק הראשון של מערכת המזיגה לכל בירה היא כמובן החבית - חבית מתכת ייעודית שיש לאחסן בעמידה ורצוי בקירור. הבירה בתוך החבית מוכנה לשתייה, מוגזת כמובן ורק זקוקה למערכת של להמשך קריאה »

קבל מידע על קורס ברמנים
מלא פרטים לקבלת מידע מנציג טלפוני חינם וללא התחייבות!
בחר מוסדות לימוד

אנו מכבדים את פרטיותך | בכפוף לתקנון האתר