יש שיגדירו אינטליגנציה רגשית כמכלול הדברים שיוצרים את האופי של אדם ויש שאומרים כי זו יכולת חשובה לשלוט ולווסת רגשות בדרך משפרת חיים. התומכים בפיתוח אינטליגנציה רגשית ובחשיבותה טוענים כי היא חשובה הרבה יותר ליכולותיו של אדם מאשר מבחני IQ ומבחנים שונים דוגמת הפסיכומטרי הנהוג בישראל. אכן, אינטליגנציה רגשית קיבלה סימון עצמאי בדומה לאותו מבחן IQ, לעיתים היא מסומנת או נכתבת כ-EQ – על בסיס Emotional Intelligence.
העקרונות המנחים את האינטליגנציה הרגשית שונים מאלו המרכיבים את האינטליגנציה השכלית, כאשר ההתבססות היא על 5 עקרונות מרכזיים:
מרכיבים אלו מייצגים מערכת מיומנויות אשר קיימת בכל אדם אותו ניתן ללמוד ולשפר באמצעות תהליך אימון. אינטליגנציה רגשית כמכלול מסייעת לאנשים בהתנהלות שוטפת יעילה ואופטימאלית, בניהול מערכות יחסים מכל סוג, בפיתוח מנהיגות, מכירות, הצלחה עסקית ואישית ולמעשה בכל תחום בחיים. אינטליגנציה רגשית מתבטאת בדפוסי התנהגות, שפת גוף, טון דיבור, אסרטיביות, דחיית סיפוקים וכן הלאה.
שיפור יכולות האינטליגנציה הרגשית מאפשר לנו שלל יתרונות להם השפעה חיובית על החיים. ניתן למנות כמה דוגמאות לכך:
אינטליגנציה רגשית היא לא מונח רוחני מרוחק, אלא היא מתארת יכולות יומיומיות משמעותיות וחשובות שכל אדם צריך לשפר כדי להצליח. המדע חוקר את הנושא כבר שנים ואכן קיים בסיס ידע נרחב התומך בגישה זו – גישה שבהיבטים רבים נסמכת על ידע מדעי של המוח ודרך הפעולה שלנו עם סביבתנו מבחינת התבטאות במוח האנושי. כדי לשפר מיומנויות אינטליגנציה רגשית מתבצע תהליך מחשבתי עמוק, נלמדים כלים מעשיים ליישום וכן מתבצעת עבודה מודרכת וממוקדת מטרה לשיפור היבטים ספציפיים ולהשגת שינוי מהותי בחיי האדם.
אינטליגנציה רגשית ועבודה עם רגשות:
סדרת הסברים עם דניאל גולמן, מחבר הספר אינטליגנציה רגשית: