המזון שאנו צורכים משמש כאנרגיה לפעילות הגוף וכחומר לבנייתו. החשיבות של המזון בתפקוד הגוף ידועה כבר כאלפיים שנה, אולם במאה האחרונה, בעזרתם של מחקרים מדעיים, עלתה ההכרה שישנה השפעה רבה לסוג ולכמות המזון שנצרך על פעולת הגוף, יכולת מניעת מחלות, בריאות כללית ואף בריאות נפשית.
על סמך המידע המחקרי הזה, התפתח תחום התזונה לאין שיעור בעשרות השנים האחרונות. כיום מדובר בתחום מחקרי לכל דבר, שמטרתו לגלות את ההשלכות הרעות של דיאטה לא מאוזנת על מצבי חולי, את היכולת המרפאת של תזונה נכונה על הגוף ויתרונות וחסרונות של מאכלים שונים בתפקוד הגוף.
המטרה של לימודי תזונה היא להכשיר תזונאים, להעניק הבנה וידע בסוגי מזון שונים ולהקנות להם יכולת להתאים תזונה נכונה לאנשים שונים, על מנת למנוע מחלות, כטיפול מסייע לחולים ולהגיע לתפקוד גופני מיטבי לפי צרכיו של האדם הספציפי (למשל, התאמת דיאטה לספורטאים). מכיוון שתזונה היא מקצוע מדעי, הלימודים כוללים קורסי מבוא במדעים כמו מתמטיקה, פיזיקה, כימיה, סטטיסטיקה וביולוגיה. כמו כן, נלמדים קורסים ספציפיים למדעי התזונה כמו דיאטטיקה, אפידמיולוגיה, בריאות הציבור, חינוך תזונתי, הפרעות אכילה, קורסים בפסיכולוגיה, מיקרוביולוגיה ועוד.
לימודי התזונה הם לימודים הכוללים בנוסף לפן הטיפולי גם לימודי מבוא בתחומים הקשורים לבריאות האדם ולמדעי היסוד כמו סטטיסטיקה, כימיה וביולוגיה. על כן בתחום זה נדרשות יכולות התמודדות ותפיסה של תחומים מדעיים, נוסף לרצון לטפל ולעזור לאנשים, כמו גם עניין בתזונה ובהשפעות של סוגי מזון שונים על גוף האדם. תת תחום של לימודי תזונה הם לימודי הנטורופתיה, השייכים לרפואה האלטרנטיבית.
הדיאטטיקה היא תחום שעוסק בהתאמת התזונה הנכונה בהתאם לצרכים האישיים, הפיזיולוגיה, הגיל, העיסוק ואורח החיים של כל אדם ואדם. הדיאטן בונה תוכנית אכילה מסודרת לאנשים שחפצים לרדת במשקל, לחולים בדרגות שונות ולאנשים שרוצים לשפר את איכות חייהם בעזרת שיפור התזונה.
מזון פונקציונאלי הוא מזון בעל יתרונות בריאותיים מעבר לערך התזונתי שלו, למשל יכולים למנוע מצבי חולי מסוימים. כיום, מעבר לאבות המזון, ולמזונות הפונקציונאליים הטבעיים, ישנם גם מזונות תעשייתיים שמעושרים כדי להעניק להם יתרונות בריאותיים נוספים. העוסקים בתחום זה מטפלים במניעת מחלות, בסיוע לרפא מחלות קיימות ובפיתוח מזון פונקציונאלי תעשייתי.
דיאטנים העובדים בתחום הפרעות האכילה מטפלים במבוגרים, בני נוער וילדים עם הפרעות אכילה כמו אנורקסיה, בולימיה, תת-תזונה, הפרעות אכילה פוסט-טראומטיות, בעיות גמילה של תינוקות ועוד.
ספורטאים זקוקים לתזונה מיוחדת שתביא להם את תוצאות האימונים הטובה ביותר. דיאטנים בתחום זה מתמחים בהכרת המזונות שבונים את השרירים ומחזקים את העצמות ועוסקים בבניית דיאטה נכונה המתאימה לעיסוק הספורטיבי הספציפי.
לימודי תזונה הם לימודים לתואר ראשון הנמשכים שלוש שנים. לבוגרים שירצו לעבוד כדיאטנים, נדרשת הכשרה נוספת של חצי שנה מטעם משרד הבריאות, הכוללת התנסות מעשית במוסדות רפואיים תחת הנחיה של דיאטנים מוסמכים. לאחר התואר אפשר להמשיך לתואר שני בתזונה, המלמדים באוניברסיטה העברית ובעוד מוסדות לימוד.
לאחר הלימודים עומדות בפני הבוגרים אפשרויות להתמחות בנושאים מגוונים כמו ייעוץ תזונתי, טיפול בתזונה של חולי סוכרת, טיפול תזונתי בחולים אקוטיים, ייעוץ להרזיה, טיפול בהפרעות אכילה, הסברה בנושא אכילה נכונה, פיתוח מוצרי מזון ייעודיים ועוד. מקומות התעסוקה כוללים עבודה בבתי חולים, במרפאות, בקבוצות לשמירת משקל וכתזונאים פרטיים.
תחום התזונה הוא תחום מורכב ומעניין, בעל בסיס מדעי ופן טיפולי. התחום התפתח מאוד בשנים האחרונות, וכיום ישנה אפשרות להתמחות בנושאים רבים ולטפל בסוגי בעיות שונות באנשים חולים ובריאים. אם המאמר הזה עזר לכם להבין שזהו התחום עבורכם, אתם מוזמנים לברר עוד או לבקש ייעוץ ללימודי תזונה בחינם.