לימודי פסיכותרפיה, פותחים בפני הסטודנטים המעוניינים לטפל, מגוון שיטות ואפשרויות לימוד. התמחות בפסיכותרפיה בתחום האקדמי, מיועדת לבעלי מקצוע בעלי תואר שני בפסיכולוגיה,העוסקים בתחומי פסיכולוגיה קלינית, פסיכיאטריה, עובדים סוציאליים עם תואר שני ומטפלים בטיפולים משפחתיים וזוגיים בעלי תואר שני.
בשנים האחרונות, התפתחו מסגרות לימודי תעודה, המאפשרות לימוד בשיטות טיפוליות שונות בתחום הפסיכותרפיה וזאת ללא דרישה אקדמית. תחומי לימוד פסיכותרפיה לתעודה, הם בדרך כלל תחת קטגוריית רפואה משלימה.
פסיכותרפיה פירוש המושג הוא, טיפול פסיכולוגי, פסיכותרפיה מטפלת במגוון תחומים של חוסר איזון נפשי הנובעים מהפרעות, משברים רגשיים וממצוקות רגשיות. הפסיכותרפיה מטפלת במגוון שיטות טיפוליות, כאשר בכל השיטות קיים קשר כלשהו בין המטפל למטופל. הקשר הראשוני של המטופל מבוסס על תחושת ביטחון ואמפתיה שמעניק המטפל למטופל. שיטות הטיפול בפסיכותרפיה מאפשרים למטופלים לבחור שיטות הקרובות לליבם, כשהמטרה בכללותה, היא לטפל במצבי החוסר איזון ולהעניק למטופל כלים ותמיכה להתמודדות עם שגרת יום.
שיטת הטיפול הידועה ביותר בפסיכותרפיה, היא שיטתו של זיגמונד פרויד, הטוענת כי כל הפרעה נפשית מקורה בעברו של המטופל, אם במודע או שלא במודע. בשיטה זו המטפל מקשיב למטופל הפורש בפניו את הבעיות ומנחה אותו, באמצעות שאלות, להתבוננות מעמיקה בחוויות העתיקות שבנפשו. בעצם הבנת המטופל את מכלול הקשרים בעברו, טוענת השיטה, כי יוכל לפתור ולטפל בבעיותיו העכשוויות. מהתמונה שאנו מכירים, מטופל שוכב בספת הפסיכולוג ומראשותיו הפסיכולוג עם בלוק נייר בידו, התפתחה הפסיכותרפיה במאה ה-20 למגוון שיטות, המשנות את המרחב הטיפולי בצורה משמעותית.
מטרת לימוד פסיכותרפיה, להכשיר את הסטודנטים לטפל בשיטת הטיפול שבחרו ולתת להם כלים להתמודדויות במצבים שונים וחריגים. מטרת לימודי פסיכותרפיה אקדמיים, לקבל את אישור משרד הבריאות כדי לטפל כפסיכולוג וכפסיכיאטר. בוגרי לימודי תעודה בפסיכותרפיה יכולים אומנם לטפל, אך אינם נקראים פסיכולוגים ואינם רשומים בפנקס הפסיכולוגים של משרד הבריאות.
בתחום הפסיכותרפיה קיימים אפיקי התמחות רבים מאוד. במסגרת זו, אנו נתמקד במספר תחומי התמחות:
עוסקת במגוון תורות רוחניות מהמזרח והמערב בשילוב של דמיון מודרך, עבודה תנועתית עם הגוף, כשהמטרה להגיע לאיזון פיזי ורגשי.
תחום המדבר על איזון בין גוף לנפש, כשהאדם מהווה קוסמוס אנרגטי והריפוי הפנימי, נעשה באמצעות פתיחה למודעות וקבלה.
מושתת על שיטת הפסיכואנליזה של פרויד, אך המפגשים אינם נערכים בשכיבה, אלא בישיבה וקיימת דינאמיקה תקשורתית בין המטפל והמטופל.
התמחות, אשר עוסקת בטיפול בהפרעות נפשיות וכן בהפרעות למידה והפרעות קשב וריכוז. במסגרת טיפול קוגניטיבי, ההתייחסות לאדם, היא לשנות את דפוסי החשיבה הבלתי סדירים שלו, על מנת לערוך שינוי בחייו.
מסגרות הטיפול הללו, עוסקות בביטוי רגשי באמצעים אומנותיים. הגישה גורסת כי הביטוי האומנותי מאפשר לתחושות המודחקות לעלות על פני השטח ולטפל בהם. תרפיה באומנות, בתחום זה נמצא: פסיכודרמה, טיפול בהבעה בכתיבה, טיפול בתנועה ועוד.
לימודי פסיכותרפיה אקדמיים עורכים כשלוש שנים, עם התמקצעות ספציפית בתחום מסוים. לימודי תעודה הינם שונים בדרישות הקבלה שלהם ושונים במשך זמן הלימוד, כאשר כל שיטת לימוד דורשת משך זמן לימוד שונה. בדרך כלל משך זמן הלימוד של פסיכותרפיה לימודי תעודה, הוא בן שנה עד לשלוש שנים.
לימודי המשך של האוניברסיטה העברית בירושלים. במסגרת בית הספר לפסיכותרפיה, נמצא מסלולי הכשרה של שלוש שנות לימוד לפסיכותרפיה בגישה הדינמית ומסלול בן שנתיים המתמחה בטיפול זוגי ומשפחתי בדגש דינמי מערכתי. מסגרת לימודים זו, היא עבור בעלי מקצוע בתחום , בעלי תואר שני.
מסלול של לימודי פסיכותרפיה לבעלי תואר שני בתחום הפסיכולוגיה ובעלי ניסיון קליני, משך זמן הלימוד 3 שנים.
נמצא מסלול לתואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. משך זמן הלימודים כשנתיים. בתוכנית הלימודים יוכשרו הסטודנטים לעבודה עם ילדים ומבוגרים, לטיפול במצבי מצוקה ומשבר, טיפול קוגניטיבי, למידה, בעיות קשב וריכוז ועוד.
במסגרת המכללה נמצא מסלול לימודי ריפוי בעיסוק לתואר ראשון, משך הלימודים כשלוש וחצי שנים בסיומם, יוענק לבוגרים רישיון ממשרד הבריאות, לעבוד כמטפלים בתחום.
במסגרת המכללה ישנם מספר מסלולים בתחום הפסיכותרפיה. מסלולי לימוד של חמש שנים, לימודי ערב, פסיכותרפיה הוליסטית ופסיכותרפיה רוחנית אנרגטית.
במכון אדלר, קימת מדרשה ללימודי פסיכותרפיה. נמצא מספר מסלולי הכשרת מטפלים. משך זמן הלימודים שלוש שנים. מעבר לקורסים העיונים, מעביר המכון בתוכנית הלימודים גם קורסים חווייתיים המאפשרים למטפלים, להגיע להבנות ותובנות לימודיות דרך החוויה הרגשית.
בית הספר מתמקד בהכשרת מטפלים על פי שיטת עוצמת הרכות. נמצא מספר מסלולי לימוד, 400 שעות אקדמיות למטפל מתחיל, 800 שעות לימוד למטפל מוסמך, ועוד. הייחודיות של השיטה היא שיטת הלימוד החווייתית, מעבר לתכנים האקדמיים.
אפשר למצות את האפשרויות התעסוקה בתחום במילה אחת: מטפל/ת. מטפל בתרפיה באומנות, מטפל בפסיכותרפיה הוליסטית, מטפל כעובד סוציאלי, מטפל כפסיכיאטר קליני בביתי חולים. כמובן, סוג והתחום תלויה בהשכלה ובהכשרה של המטפל עצמו. כמו כל תחום אקדמי, גם תחום המחקר בפסיכותרפיה, הוא תחום המאפשר תעסוקה לא מעטה, בעיקר בעקבות שינויי התפישה לגבי גוף נפש כיום.
כשהחיים הפסיקו להיות מושתתים רק על רובד בסיסי של קיום, התפתח הצורך לשפר את התחושות הרגשיות והנפשיות שלנו כבני אנוש. צורך זה העלה את הדרישה לטיפול במגוון הבעיות הצפות ועולות בנפשנו. אי לכך התפתח התחום של הפסיכותרפיה והנו ממשיך ומתפתח כל הזמן, כשהמטרה הראשונית היא שיפור איכות החיים והעצמה אישית.