פיזיותרפיה היא תחום מלימודי הבריאות והרפואה, אשר עוסק בטיפול רפואי ושיקום של חולים שונים, בעיקר אנשים שמתאוששים מניתוחים או פגיעות שונות. מטרתה של הפיזיותרפיה היא לסייע לתהליך הריפוי של הגוף, והיא עושה זאת על ידי אבחון סוג הפציעה, הכרת המגבלות העומדות בפני החולה הספציפי וקביעת הטיפול המתאים אשר יאפשר לחזור לתפקוד נאות. מכיוון שהפיזיותרפיה מאמינה ביכולות הריפוי הטבעיים של הגוף, אין שימוש בשיטות טיפול פולשניות, אלא בשיטות סיוע כמו תנועות שונות העוזרות לחזק את השרירים, או יצירת גירויים למערכת העצבית במקרה של פגיעה נוירולוגית.
במהלך הלימודים התלמידים מתנסים באופן מעשי בתחומי הטיפול השונים, על מנת שיהיה בידם יכולות טיפול כאשר יצאו לשוק העבודה, וכדי לכוון אותם לתחום בו ירצו להתמחות לאחר הלימודים. נושאי הלימוד בפיזיותרפיה הם מגוונים ביותר וכוללים בין היתר ביוכימיה, פיזיולוגיה, אנטומיה, פסיכולוגיה, סטטיסטיקה ושיטות מחקר, נוירולוגיה, מערכת התנועה, כירורגיה, אורתופדיה, בריאות האישה, פסיכולוגיה התפתחותית והתפתחות הילד, פרמקולוגיה, טיפול בכאבים ויכולות אבחון.
התוכנית ללימודי הפיזיותרפיה היא עמוסה ועוסקת בתחומים רבים במדעי הבריאות, הטבע והפסיכולוגיה. אלו הרוצים ללמוד את המקצוע הזה צריכים לקחת בחשבון את מגוון התחומים ואת הדרישה להשקיע בלימודים שעות רבות ומאמצים. העיסוק בפיזיותרפיה לאחר הלימודים דורש יכולת גופנית, חוסן נפשי ורצון לעזור ולטפל באנשים. אם אתם בעלי יכולות כאלו ומרגישים שברצונכם לעזור לחולים הזקוקים לתהליכי שיקום, פיזיותרפיה היא המקצוע המתאים לכם.
תחום השיקום הפיזיותרפי הוא רחב ומגוון. להלן מספר תחומים שניתן להתמחות בהם:
אורתופדיה היא תחום שעוסק באבחון וטיפול של פגיעות שלד ושריר, כגון נקעים ושברים, ניוון שרירים ובעיות יציבה והליכה.
נוירולוגיה היא התחום העוסק בפגיעות במערכות העצבים בגוף האדם. הפיזיותרפיה הנוירולוגית עוסקת בפגיעות שאינן מצריכות התערבות כירורגית, אלא משקמת על ידי פעולות שנועדו לעורר ולגרות את העצבים שתפקודם נפגע.
תפקידו של פיזיותרפיסט העוסק בתחום זה היא לאבחן בעיות בהתפתחות של הילד הקשורות לתפקוד הגופני, ולהציע שיטות טיפול שיעודדו את ההתפתחות הרצויה.
חולים במחלות סרטן או אלו הנרפאים מהן יכולים להפיק רבות מטיפול פיזיותרפי שיקומי, משום שחלקם הגדול סובל מירידה בתפקוד הגופני. מטרתה של פיזיותרפיה אונקולוגית היא לשפר את היכולות שנפגעו בעקבות המחלה ולאפשר לאדם לתפקד בצורה הטובה ביותר במסגרת מצבו הנוכחי.
שיקום לאחר פציעות של ספורטאים הוא תחום שהתפתח מאוד בעשורים האחרונים, מתוך ההבנה שמקצועות ספורט שונים דורשים תנועות מסוימות אשר עלולות לגרום לפציעות ספציפיות לענף הספורט המסוים. הפיזיותרפיסט שמתעסק בתחום זה מתמחה באבחון ושיקום לאחר פציעה של ספורטאים ומפקח על תוכניות האימון כדי למנוע תנועות לא רצויות ופגיעות מיותרות.
מקצוע טיפולי שמקנה כלים לאדם שמתקשה לעבוד ולעמוד בדרישות החיים בסיבות בריאותיות או נפשיות. במסלולים השונים של ריפוי בעיסוק תוכלו ללמוד על מקצוע זה המתפתח בכל העולם. למידע נוסף על ריפוי בעיסוק.
לימודי הפיזיותרפיה לתואר ראשון הם במסלול חד חוגי בלבד ונמשכים ארבע שנים. לימודי התואר השני נמשכים שנתיים.
אפשרויות התעסוקה לאחר הלימודים הן רבות ומגוונות. לאחר הלימודים נדרש הבוגר להתמחות בתחום מסוים בשיקום: שיקום ספורטאים, עבודה עם קשישים, עבודה עם ילדים בנושא התפתחות, שיקום חולים לאחר ניתוחים או פציעות בתאונות, שיקום פגיעות במערכת העצבים ועוד. מקומות העבודה יכולים להיות ברמה הציבורית – בבתי חולים, בקופות חולים ובמרכזי שיקום, או ברמה הפרטית, במרפאות שיקום בבעלות פרטית.
סיכום
פיזיותרפיה היא תחום טיפולי לא קל, הדורש התמודדות נפשית ופיזית, אך היא טומנת בחובה סיפוק רב והגשמה אישית. העוסקים בתחום זוכים לראות כיצד עבודתם עוזרת לאנשים הזקוקים להם להשתקם ולחזור לחיים נורמטיביים.