עבודה סוציאלית היא הרבה פעמים עבודת תיווך בין היחיד לבין החברה. אדם שפונה בדרך כלל לעזרת העובד/ת הסוציאלי הוא אדם שנמצא במצוקה כלשהי והוא זקוק לעזרת הרשויות במציאת פיתרון לבעיותיו. העבודה הסוציאלית, בניגוד לעבודתו של הפסיכולוג, שמה דגש על יחסי הפרט בתוך הסביבה שמקיפה אותו כלומר בתוך המשפחה, בקהילה, בקבוצה ספציפית.
העבודה סוציאלית נולדה בזמן המהפכה התעשייתית במאה ה- 19, מכיוון שמלבד השינוי הדרמתי בתעסוקה, המהפכה עסקה גם במשפחה ובחברה. המהפכה התעשייתית גרמה בין השאר ליוקר במחייה וכתוצאה מכך לעוני, העוני השפיע כמובן על החברה, הנהירה ההמונית מהכפרים לערים גרמה פעמים רבות לתחושה של בדידות וחוסר אונים, האזרח הרגיש לבד עם משפחתו הקטנה וללא תמיכה של הקהילה. הנפגעים העיקריים מהמצב הזה היו הנשים, הילדים, הקשישים ואנשים בעלי נכויות שונות, פגיעה זו גרמה לעלייה בצורך לסייע לאותם אוכלוסיות חלשות, הסיוע החל באמצעות ארגונים מתנדבים ומאוחר יותר בתחום חדש שנקרא "עבודה סוציאלית" בשנת 1896 הוקם בית הספר הראשון לעבודה סוציאלית, המתנדבים הפכו לעובדים של המדינה, אשר הבינה שזו אחריותה לדאוג לאוכלוסיות הפגיעות יותר בחברה.
מטרת לימודי העבודה הסוציאלית להכשיר את הסטודנט לטפל באזרח שזקוק לעזרתו הן מבחינה רגשית והן מבחינה מעשית, תוך הכרת חוקי הרווחה והמדיניות הנוגעת לתחום בישראל. כמו כן, נלמדות שיטות עבודה סוציאליות גם כתיאוריה וגם כפרקטיקה. בלימודי עבודה סוציאלית מתעכבים על סוגיות קשות ומרתקות כגון: לחץ וחוסן נפשי, אלימות כלפי נשים, מגדר ומדיניות חברתית, התמודדות של המשפחות עם מחלות כרוניות או מחלות סופניות, שיקום המתמכר, טיפול בשעת חירום, טיפול בטראומה פיזית או נפשית, היבטים חברתיים של מיניות האדם ועוד.
תואר ראשון בעבודה סוציאלית משלבת שלושה יסודות עיקריים: תיאוריה, פרקטיקה ומחקר. בין השאר נלמדים הקורסים הבאים: מדיניות רווחה ושירותים סוציאליים, גישה קהילתית, מבוא לפסיכולוגיה, המשפחה כמערכת, תיאוריות התפתחותיות ועוד. תואר שני בעבודה סוציאלית, מתמקד יותר בהכשרת בעלי תואר ראשון בתחום לעסוק בהדרכה, בניהול, במחקר ועוד. אפשר ללמוד לתואר שני במסלול הכולל תיזה, או במסלול ללא תיזה. ישנה אפשרות למי שמסיים לימודי תואר שני בעבודה סוציאלית עם תיזה להמשיך לתואר שלישי. בנוסף לומדים על תקנון עבודה סוציאלית, הכולל את כל הפירוט של משרד הרווחה. תוכלו להתחיל לקרוא מידע נוסף על העבודה הפרקטית של עובד סוציאלי באתר של איתמר המעניק מאגר עצום של מידע בתחום.
לימודי עבודה סוציאלית מתאימים לכל אדם אשר נפש האדם מרתקת אותו והוא מעוניין לסייע ולעזור לאוכלוסיות החלשות בהתמודדותן מול: המשפחה, החברה, הקהילה והמדינה.
בלימודי תואר שני בעבודה סוציאלית ישנם מספר מסלולי התמחות:
לימודים אלו מתמקדים בגישות הטיפול השונות הן מבחינה תיאורטית והן מבחינה פרקטית, מלבד הכרת גישות הטיפול המגוונות, לומד הסטודנט להעמיק את כושר האבחון שלו ואת הטיפול גם ביחיד, במשפחה ובקבוצה.
לימודים אלו מתמקדים בתחום השיקום הן מבחינת ידע תיאורטי בשיקום החולה, בזקנה ועוד והן בשיפור היכולת הטיפולית בתחום השיקום. כמו כן, נלמדים ההיבטים הקשורים ליחס המשפחה והסביבה לחולה שעובר שיקום, כיצד להתגבר על התנגדות ומכשול וכיצד לתרום את המשפחה והסביבה לעזרת החולה ולתהליך השיקום שלו.
מטרת הלימודים להקנות למטפל כלים לאבחן ולטפל בילדים הנמצאים בסיכון. הסטודנט לומד גם להכיר את המערכת שמטפלת בילד ואת הזכויות בחוק של הילד שבסיכון. כמו כן נלמדים דרכי ההתערבות הקיימות, מקומו של הילד מול הממסד וזכויותיו.
לימודי עבודה סוציאלית לתואר ראשון עורכים כשלוש שנים והם נחלקים למספר תחומים: לימודי רווחה וחוק, לימודי שיטות בעבודה סוציאלית ולימודים תיאורטיים בסיסיים. במהלך לימודי התואר הראשון הסטודנט עובר גם הכשרה מעשית והדרכה אישית בשירות החברתי ובמוסדות שונים. לימודי עבודה סוציאלית לתואר שני עורכים כשנתיים, ישנה גם אפשרות ללימודי המשך לעובדים סוציאליים, או עובדים אחרים במקצועות הקשורים לתחום. לימודי ההמשך ניתנים בתחומים של הכשרת מנחי קבוצות, ניהול מוסדות או בתי אבות, לימודי גישור ועוד.
לעובדים סוציאליים ישנה דרישה גבוהה במקומות רבים כגון: עיריות, מועצה מקומית, בתי אבות, בתי חולים, מוסדות לילידים ונוער, מוסדות פסיכיאטריים, תחנות ייעוץ, מפעלים, קליטת עלייה, עמותות סיוע ועוד. רבים מוצאים עבודה גם דרך האגודה לקידום העבודה הסוציאלית. ישנם המתמחים לאחר התואר בתחום עבודה סוציאלית וטיפול באמנויות.
מקצוע העבודה סוציאלית הוא מקצוע שנזקקים לו כמעט בכל מקום החל מחברות פרטיות וכלה בארגונים גדולים. אמנם רבים מאיתנו חושבים על מקצוע העבודה סוציאלית כעל עבודה במשרד קטן וצר בתוך בניין העירייה או המועצה וקבלת משכורת מינימום, אבל המציאות היום היא שחברות רבות וביניהן חברות היי-טק מבוססות, מעסיקות עובד סוציאלי בארגון שלהן, כדי לתת מענה טוב יותר לכל הבעיות הניצבות בפניי העובד שלהן כגון: פטירה פתאומית של אחד מבני המשפחה, יציאה לפנסיה, מחלה קשה, היריון ולידה ועוד.
תנאי הקבלה ללימודי עבודה סוציאלית משתנים, אולם הם משמעותית נמוכים ממקצועות פופולריים אחרים כגון פסיכולוגיה או משפטים. אקדמאים רבים שעובדים בתפקידים שאינם מספקים אותם מבצעים הסבה מקצועית ללימודי עבודה סוציאלית. לעתים ניתן להשתלב בתואר שני בעבודה סוציאלית עם השלמה של מספר קורסים. מלבד זה תואר בעבודה סוציאלית מהווה קרש קפיצה למקצועות מרתקים מאוד כגון: עבודה סוציאלית קלינית, גישור זוגי במצבים של פירוד בין בני הזוג, עבודה עם קבוצות תמיכה, עבודה בהדרכה של קבוצות נשים ועוד. יש מקצועות שאי אפשר לברוח מהם, ועבודה סוציאלית היא אחד מהמקצועות הללו, אם אתה מרגיש צורך עז לעזור לאנשים במצוקה בהתמודדותם מול החברה, אין ספק שהגעת לבחירה הנכונה.