המילה סיעוד פירושה ניתנת עזרה לכל מי שזקוק לכך, החל מלסעוד חבר בשעת מחלה או צרה וכלה בסיעוד כמקצוע הכולל בתוכו עבודות כגון: אחות או אח, סניטר בבית חולים, מטפלת בבית החולה, עבודה סוציאלית ועוד. האוכלוסייה המזדקנת בארץ ובעולם מעלה את הביקוש ואת הצורך במקצוע הסיעוד, יותר ויותר אנשים מעדיפים להישאר בבית בזמן ההחלמה בליווי של אח או אחות מקצועיים, מאשר להתאשפז בבית חולים. קשישים רבים מעדיפים להישאר בביתם הפרטי בליווי של מטפלת סיעודית, ולא לעבור למגורים בבית אבות שהם אינם מכירים.
המטרה העיקרית של לימודי הסיעוד היא כמובן להכשיר את הסטודנטים לטפל בחולים ובתשושים בצורה הטובה ביותר. מכיוון שמקצוע הסיעוד כולל גם עבודה צמודה לחולה ויחסי מטפל מטופל, ניתן במסגרת הלימודים גם דגש על ההבנה של הקשר המיוחד שנוצר בין המטפל הסיעודי לבין המטופל. תואר ראשון בלימודי סיעוד כולל קורסים כגון: מבוא לפסיכולוגיה, ניהול, שיטות מחקר, אנטומיה, יסודות הסיעוד, ביולוגיה של התא, מבוא לביופיזיקה, מיקרוביולוגיה, סטטיסטיקה ועוד. לימודי תואר שני בסיעוד, מרחיבים סוגיות מרכזיות במקצוע הסיעוד, בנוסף לפיתוח מיומנויות מחקריות.
בנוסף ללימודים אלו, הסטודנט מקבל כלים לפיתוח חשיבה אנליטית וביקורתית. תכנים נוספים בלימודים לתואר שני בסיעוד קשורים לטיפול ולאמצעים לקידום איכות החיים במצבים של בריאות ושל חולי תוך התמקדות בן השאר בחולים במחלות סופניות או מחלות כרוניות. אפשר לומר שמי שמתאים ללימודי סיעוד יודע זאת, מדובר על אנשים שרק רוצים לתת, לעזור ולגרום לאחרים להרגיש טוב יותר, אותם אנשים שמרגישים שטיפול באנשים אחרים הוא שליחות בעבורם.
בלימודי סיעוד ישנם מספר מסלולים והתמחויות, אפשר לעשות מסלול תואר ראשון בסיעוד יחד עם תעודת אחות מוסמכת, ישנו מסלול של הסבת חובשים צבאיים למקצוע הסיעוד, השלמה מאחות מעשית לאחות מוסמכת ועוד. בנוסף ישנה אפשרות לבחור במסלול התמחות בסיעוד כגון: אחות טיפול נמרץ, אחות במחלקת ילדים, אחות מיילדת, אחות חדר ניתוח ועוד.
מחלקת חדר מיון, מן הסתם נחשבת למחלקה העמוסה, הלחוצה ביותר, שנדרשת להתמודד גם עם מצבי לחץ פתאומיים, עם עומס רב ועם לחץ נפשי גדול מצד האנשים שזקוקים לטיפול חירום ומצד בני משפחתם, אחות במחלקה זו לומדת מה הן הדרכים הכי טובות להתמודד עם מצבים לא פשוטים אלו.
ילדים זקוקים להמון סבלנות והבנה, בניגוד למבוגרים הם לא תמיד יכולים לומר מה מפריע להם, והשהות בבית החולים היא לא פשוטה בעבורם. אחות במחלקת ילדים לומדת כיצד לדבר עם הילדים המאושפזים במחלקה, כיצד לנהל קשר עם ההורים ובני המשפחה האחרים ועוד.
לימודי סיעוד לתואר ראשון אורכים בין שלוש לארבע שנים וניתן לעשות גם מסלול השלמה בסיעוד לתואר ראשון. כדי לעסוק במקצוע חייבים הסטודנטים לעבור בהצלחה את בחינות הרישוי הממשלתיות של משרד הבריאות. בוגרים בעלי תואר ראשון בסיעוד או אחיות מוסמכות יכולים להמשיך ללימודי תואר שני בסיעוד, הלימודים לתואר שני בסיעוד אורכים כשנתיים.
פלורנס נייטינגייל נולדה ב- 12 במאי בשנת 1820 והייתה המייסדת של מקצוע הסיעוד, כפי שאנחנו מכירים אותו היום. פלורנס נייטינגייל נמשכה מגיל צעיר מאוד אל מקצוע הסיעוד והרגישה שזהו הייעוד שלה. דמותה של פלורנס נייטנגייל משמשת כדמות מופת לא רק בזכות הישגיה המרשימים, אלא בעיקר בזכות הרגשת החמלה שלה כלפי החולים, במחויבות שלה לטפל בהם ובמאבק שלה לשפר את זכויות החולים ואת הטיפול שמקבלים העניים בחברה.
הבחירה במקצוע הסיעוד, שנחשב למקצוע קשה ולעיתים אף כפוי טובה, ודורש טיפול אינטנסיבי בחולה או באדם התשוש, היא לא שאלה של בחירה אלא תחושה של שליחות. מדובר במקצוע שדורש סבלנות והקרבה רבה, אבל התמורה הרגשית היא עצומה. אם אתה מרגיש שהייעוד שלך הוא לטפל בחסרי הישע, מקצוע הסיעוד נועד במיוחד בשבילך. תמיד ישנה דרישה לאח או אחות בבתי החולים, בבתים פרטיים, במרפאות, בבתי האבות ובמרפאות הפרטיות. בנוסף אפשר להמשיך ללימודים מתקדמים ולעסוק גם בעבודה סוציאלית, הוראה ובמחקר.