מושג הרפואה מתקשר אצל רובנו, אסוציאטיבית, עם האדם המגלם אותו באופן הברור ביותר, הרופא המערבי. בהתאם, לימודי רפואה נתפשים כלימודים לקראת תואר "ד"ר לרפואה". אולם הצצה זריזה בכל תכנית טלוויזיה שמתרחשת בבית חולים תחשוף אותנו למערך מורכב ומגוון של רופאים, אחיות, פרמדיקים, טכנאים רפואיים למיניהם, מנהלי בריאות ציבורית וגם מטפלים בהפרעות תקשורת, מטפלים בריפוי בעיסוק ועוד. כל אלה, ורבים אחרים, הינם בעלי מקצועות בריאות ורפואה למיניהם, על אף שהם אינם כולם רופאים.
מושג הרפואה רחב בהרבה מהתפישה המיידית המשייכת אותו לרופאים על סוגיהם השונים והוא כולל שורה ארוכה של מקצועות רפואיים וטיפוליים מסוגים שונים ומגוונים, קליניים ומחקריים, רפואיים ופרא-רפואיים כאחד – שכל תכליתם השבת החולה או האדם הסובל מבעיה רפואית לקו הבריאות, ושימור מצב בריאותי תקין.
לימודי הרפואה על סוגיהם השונים מיועדים למעוניינים בטיפול וסיוע למי שהינם חולים, מוגבלים או זקוקים לעזרה הקשורה במגבלות רפואיות. התחום הוא רחב עד מאוד, ומאפשר לכל מי שהינו בעל זיקה טיפולית למצוא את מקומו ואת השיטה המתאימה לאישיותו ויכולותיו, כך שיוכל להיות לעזר לנזקקים רפואית.
תחום לימודי הרפואה הינו רחב ביותר, וכולל חלוקה לתחומים ומסלולי התמחויות רבים. בין התחומים השונים ניתן למצוא:
הסיעוד הינו תחום התמחות שמטרתו לדאוג לרווחתו של האדם החולה והבריא, והוא כרוך באתגרים משמעותיים, חלקם רגשיים וחלקם אינטלקטואליים. מטרת הלימודים היא להעניק לאחיות והאחים הרפואיים המוסמכים העוסקים בסיעוד ידע מקיף בסיעוד, רפואה ומדעי החברה, בנוסף על ניסיון קליני מעמיק ומקיף.
הרפואה המשלימה הינה שם כולל למגוון רחב של מסורות טיפול עתיקות שמקורן במזרח – סין, הודו ויפן – ואשר הולכות ומשתלבות בשנים האחרונות כחלק ממערך טיפול משולב ומקיף במטופלים. משותפת לכל המסורות הללו תפישה הוליסטית, כוללת, של האדם וגופו כשילוב של גוף, תודעה ונפש, כמו גם תפישת האדם כחלק ממארג החיים ביקום כולו. רבות מהשיטות רואות במחלות ביטוי לחסימות והפרעות בזרימת האנרגיה בגוף האדם, ולרשותן עומד מגוון רחב של כלים ושיטות לטיפול בשורש הבעיה. בין השיטות הללו ניתן למצוא את דיקור, טווינא, אירוודה, נטורופתיה ועוד רבות אחרות.
קלינאות התקשורת הינה דוגמא מייצגת למקצוע פרא-רפואי, שהבסיס לו מדעי, בעוד שהעוסק לו איננו רופא. קלינאי התקשורת עוסקים באבחון וטיפול באוכלוסיות מגוונות של אנשים הסובלים מהפרעות תקשורת מילוליות ובלתי מילוליות כגון: לקויות שמיעה, ליקויי שפה, בעיות דיבור, בליעה ועוד. קלינאי התקשורת מאתר את מקור הבעיה, מאבחן אותה, מטפל בה ואף מונע בעיות עתידיות.
תואר זה מוענק לבוגרי המסלול המפרך ללימודי רפואה, המכשיר את הסטודנטים בידע ובכלים המדעיים והטכנולוגיים העומדים לרשות העוסק ברפואה המערבית. התחום כולל מגוון רחב של התמחויות ספציפיות: כירורגיה, רפואת משפחה, רפואת חירום, נוירולוגיה ועוד.
משך הלימודים תלוי במסלול הלימוד וההתמחות, כאשר הממוצע הינו כשלוש עד ארבע שנים. הלימודים הארוכים ביותר הינם לימודים לקראת תואר "ד"ר לרפואה", שנמשכים שבע שנים. על שנות הלימוד הרשמיות יש להוסיף על פי רוב תקופת התמחות שנדרשת בסיום הלימודים ברוב המקצועות בתחום. תקופת ההתמחות אורכת לרוב בין חצי שנה לשנה, והיא הכרחית לצורך קבלת רישיון לעסוק במקצוע מטעם משרד הבריאות.
בוגרי לימודי הרפואה על סוגיהם השונים יוכלו להצטרף עם סיום לימודיהם ותקופות ההתמחות הנדרשות למערך הרפואי על כל זרועותיו ושלוחותיו במדינה: בבתי חולים, קופות חולים, מרכזי טיפול פרטיים, בתי אבות, בתי חולים לסיעוד וקליניקות פרטיות לטיפול.
מדי שנה מוכשרים בארץ אלפי סטודנטים במקצועות הרפואה השונים. חלקם פונים לעיסוק מעשי בתחום ההתמחות שבו התמקדו, בעוד שאחרים פונים ללימודים מתקדמים, במטרה להצטרף למערך החוקרים שיעמוד בחזית פיתוח הטכנולוגיות הרפואיות ופריצות הדרך המדעיות-רפואיות של השנים הבאות. אם תמיד רציתם לרפא, לטפל, לסייע – גם אתם יכולים להצטרף אליהם. הטיפול הרפואי המודרני הולך ומתגבש בפורמט של צוותים רב-תחומיים, במסגרתם משתפים פעולה מומחים שונים למקצועות הבריאות, במטרה לאפשר טיפול מקיף, מעמיק ואיכותי ביותר להיבטים השונים של בריאות האדם והציבור. בוא לקרוא עוד על התחומים השונים בלימודי הרפואה, למצוא ולתפוס את מקומך במערך אצילי זה.