גרפיקה מוגדרת בצורה יבשה כהצגה ויזואלית של טקסט או תמונות על משטח מסוים. אם כך, גם ציוריו של האדם הקדמון על קירות המערה נחשבים לגרפיקה. אולם בימינו אנו, התחום הגרפי התפתח למקצוע שלם, הנקרא עיצוב גרפי, אשר מאחוריו עומדת פילוסופיה עיצובית ושימושית שמתווה את הדרך בה יש להעביר מסר בצורה גרפית.
תחום העיצוב הוא תחום רחב ביותר, שנוגע לכמעט כל אספקט בחיים האנושיים. מאחורי כל בניין, כלי בית, בגד, מגזין או ספר, תוכנית טלוויזיה או פרסומת עומד מעצב שתכנן את המראה על מנת להעביר רגש או מסר אחר. בתוך תחום העיצוב, העיצוב הגרפי מתמקד במראה של אלמנטים גרפיים כמו אותיות ותמונות על גב פליירים, כריכות ספרים, מראה של מגזינים, פרסומות בטלוויזיה ובעיתונות ואתרי אינטרנט. עקרון חשוב של העיצוב הגרפי הוא השילוב בין העברת מסר לאסתטיקה, כאשר לרוב העיצוב צריך להוביל את הצרכן להבנה של רעיון, מסר או לייצר אצלו הרגשה מסוימת. לפיכך התחום מהווה שילוב בין אמנות לשימושיות ופונקציונאליות.
לימודי הגרפיקה מתאימים לאנשים שמתעניינים בעיצוב, בעלי חוש אסתטי, רצון ליצור ולהעביר חזון אמנותי, אשר מעוניינים ליישם את היצירתיות שלהם בתחום שימושי.
המחלקה לעיצוב תקשורת חזותית במכללה הטכנולוגית חולון מציעה תוכנית לימודים לתואר ראשון הנמשכת ארבע שנים. מטרתם של הלימודים הם להכשיר את התלמיד להתמודד עם פרויקטים מתחום העיצוב, להבין את שפת העיצוב הייחודית לתחום התקשורת החזותית ולגבש חזון יצירתי אישי לכל תלמיד. הלימודים בשנתיים הראשונות הם לימודי בסיס באמנות, עיצוב ועיצוב גרפי, כאשר השנתיים האחרונות מוקדשות להתמחות של התלמידים לבחירתם מתוך שלושה מסלולים: מדיה מודפסת, מדיה אינטראקטיבית והמדיום המסכי.
המחלקה לעיצוב גרפי במכללת ויצו בחיפה מציעה תוכנית לימודים לתואר ראשון בשילוב עם תואר בחינוך. הלימודים כוללים קורסים מתחום העיצוב כמו תולדות האמנות והעיצוב, רישום, פוטוגרפיקה, טיפוגרפיה כמו גם נושאים בתחום מדיות התקשורת השונות כמו עיצוב לאינטרנט, איור, פרסום, עיצוב וידאו ואנימציה. בנוסף לכל אלו, נלמדים גם קורסים בתחומי החינוך ומדעי החברה.
הלימודים במחלקה לתקשורת חזותית בבצלאל הם לימודים לתואר ראשון הנמשכים ארבע שנים. השנתיים הראשונות מוקדשות לקורסי מבוא באמנות ועיצוב, קורסים בסיסיים בטכניקות עיצוב כמו רישום, עיצוב בנפח ולימוד תוכנות מחשב גרפיות, הבנת המדיות השונות בתחום התקשורת החזותית כמו פרסום, איור וטיפוגרפיה. בשנים השלישית והרביעית בוחרים התלמידים תחום להתמחות מתוך חמישה: איור, עיצוב גרפי וטיפוגרפי, פרסום, עיצוב ברשת ועיצוב וידאו.
המכללה מציעה קורס של 10 חודשים המתמקד בלימוד תוכנות גרפיות ממוחשבות לעיצוב ותכנון. מעבר לכך, נלמדים גם קורסי יסוד בעיצוב, יסודות בפרסום, באיור ובטיפוגרפיה.
במהלך הלימודים נלמדים הנושאים הבאים, ובחלק ממוסדות הלימוד ניתן להתמחות באחד מהם:
תחום הפרסום התפתח בצורה מאסיבית בחמישים השנה האחרונות, וכמוהו גם תחום העיצוב הגרפי לפרסום. המעצב הגרפי שעוסק בפרסום מתעסק בדרך החזותית הטובה ביותר להעביר תוכן שיווקי ומסרים משכנעים של מוצר מסוים.
טיפוגרפיה היא התחום שעוסק בסידור ועיצוב טקסט. התחום כולל עיצוב של גופנים, בחירת רווח שורות ורווח בין האותיות, עימוד והרכבת המראה המתאים של הטקסט בהתאם לשימושיות שלו.
עם פריצתם של המחשבים והאינטרנט, התפתח גם תחום בתוך העיצוב הגרפי שמתייחס ספציפית לצרכים של עיצוב בסביבה הממוחשבת. עיסוק בתחום האינטראקטיב כולל עיצוב אתרי אינטרנט, עיצוב פרסומות לאינטרנט ועיצוב ממשקים גרפיים של תוכנות.
איור שונה בציור בכך שהוא קשור לרצון להעברת מסר או לטקסט מסוים שאליו הוא מתייחס. המאייר בתחום העיצוב הגרפי מתעסק באיור כריכות ספרים וספרי ילדים, איורים לעיתונות, איור לפרסומות וכיו"ב.
ניתן ללמוד עיצוב גרפי לתואר ראשון, לימודים אלו נמשכים ארבע שנים. כמו כן, ניתן לקחת קורסים קצרים יותר שמתמקדים בהקניית ידע בתוכנות עיצוב גרפיות ממוחשבות שאורכם קצר יותר, בד"כ עד שנה.
התחום הגרפי הוא תחום רחב ומאפשר אופציות רבות לתעסוקה לאחר הלימודים. העבודה כמעצב גרפי כוללת עבודה במשרדי פרסום, בהוצאות ספרים, בעיתונים ומגזינים, בעיצוב אתרי אינטרנט, עבודה בבתי דפוס ובמשרדי תדמית. ישנה גם אפשרות לעבוד באופן עצמאי כמעצבים או מאיירים בתחומים שונים.
תחום העיצוב הגרפי הוא תחום מרתק ומאתגר, מלא באפשרויות למימוש עצמי, שמאפשר לבוגרים להתמחות בנושאים מגוונים לאחר הלימודים. העיצוב הגרפי מאפשר לשלב בצורה טובה בין רצון להיות יצירתי לבין תעסוקה מכניסה ומאתגרת. אם אתם חושבים שאתם מתאימים ללימודים בתחום זה, בוא לברר פרטים נוספים או לקבל ייעוץ חינם לגבי לימודי עיצוב גרפי וגרפיקה.