עיצוב פנים הוא תחום הנושק לאדריכלות שהתפתח כמקצוע נפרד בשנות ה-20. אמנם תחום האדריכלות עוסק בתכנון ועיצוב המבנה מבחינת צורתו החיצונית וגם הפנימית, אולם מעצב הפנים מתעסק באופן ספציפי בתחום עיצוב חללים פנימיים והתאמת העיצוב לשימוש החלל. הכוונה היא שבלימודי אדריכלות אכן לומדים גם כיצד לעצב חללים פנימיים, אולם התחום התרחב עד כדי כך שנוצר צורך באנשים מומחים בנושא שיהיו אחראים על העיצוב הפנימי.
למעצב פנים ישנה עבודה מאתגרת משום שעליו לשלב בין החזון היצירתי שלו, הרצונות של בעל החלל והפונקציונאליות של החלל עצמו, על מנת להצליח ליצור חלל הרמוני ושימושי, וכל זאת תחת מגבלות הנדסיות שנובעות מהמבנה הבסיסי של החלל והשימוש בחומרים שונים. העבודה כמעצב כוללת עבודה עם בעלי החלל, הבנה של הצרכים האנושיים ושל מטרת השימוש ועבודה עם בעלי מקצוע שיממשו את החזון של מעצב הפנים. על כן, המקצוע דורש הבנה בעיצוב בצבע ובטקסטורות, הבנה בהנדסת אנוש ורקע בתחומי בניה שונים כמו שיפוץ, חשמל, תאורה, ריצוף, מערכות מים ונגרות.
מטרתם של לימודי עיצוב הפנים הם להכשיר מעצבי חללים פנימיים תוך כדי הענקת ידע נרחב בתחומי האדריכלות, העיצוב, השרטוט, ידע טכני ועבודה מול לקוחות וספקים. לשם כך הלימודים כוללים את הנושאים הבאים: תולדות העיצוב והאדריכלות, יסודות התכנון, השרטוט וההדמיה כולל ידע בתוכנות מחשב ייעודיות, שיטות עיצוב ושימוש נכון בצבע, טקסטורה וחומרים שונים, שיטות לחלוקת חלל וניצול שטח, הנדסת אנוש, הכרה הנדסית של חומרים שונים והכרת תחומי בנייה שונים הקשורים לחלל הפנימי כמו מערכות סניטציה, חשמל, תאורה, נגרות וכיו"ב.
לימודי עיצוב פנים (בין אם מדובר בתואר או בקורס עיצוב פנים) מתמקדים בהקניית יכולות עיצוב חללים, אולם חלק מהלימודים מוקדש גם לנושאים טכניים והנדסיים שהם חלק בלתי נפרד מעבודתו של המעצב. הלימודים בתחום זה מומלצים לאנשים יצירתיים, בעלי זיקה לעיצוב, שמתעניינים בעיצוב חללים ויכולים להתמודד עם הפן הטכני הקשור למקצוע זה.
אפשר למצוא מסלולי לימוד לתואר ראשון בעיצוב פנים במוסדות הבאים:
במהלך עיצוב חלל מגורים ישנה חשיבות רבה להתחשבות בצרכיו כמו גם ברצונותיו של הלקוח. הלימודים בנושא זה מאפשרים למעצב לשלב בין החזון העיצובי שלו לרצון של בעלי הבית, התחשבות באופנות האחרונות והבנה של האלמנטים העיצובים והתכנונים הספציפיים לכל חדר מחדרי הבית.
למעצב יש יד חופשית יותר בכל מה שקשור לעיצוב חלל ציבורי, אך עליו להתחשב בשימושיות של החלל והרעיון או ההרגשה שבעלי החלל רוצים לשדר למשתמשי החלל המסוים. עיצוב חללים ציבוריים כולל עיצוב של לובי, בתי מלון, מסעדות, תחנות רכבות או שדות תעופה, חדרי המתנה וכיו"ב.
חלק חשוב מעיצוב הפנים הוא ההבנה שכל עיצוב עומד במגבלות הנדסיות של בנייה. במהלך הלימודים בנושא זה נלמדות טכניקות בנייה ואילוצים של חומרים שונים, הכרת מערכות חשמל, תאורה ואינסטלציה, ריצוף וחיפוי כמו גם הכרת חוקי הנדסת בניין.
לפני התחלת ביצוע הפרויקט על המעצב להציג תוכנית המדמה כיצד ייראה החלל הסופי. לשם כך נלמדות טכניקות שונות כמו רישום, בניית מודלים וידע בתוכנות מחשב לעיצוב, גרפיקה והדמיה.
משך הלימודים משתנה בהתאם למוסדות הלימודים השונים. הלימודים נמשכים כשנה וחצי עד ארבע שנים ומעניקים תעודה כבוגר בעיצוב פנים. בעקבות הביקוש העצום להתקבל למוסדות לעיצוב פנים, נפתחו לאחרונה מגוון מסלולי מכינה לעיצוב פנים, העוזרים למועמדים לבנות תיק עבודות ולעמוד בתנאי הקבלה.
הבוגרים בעיצוב פנים יכולים למצוא תעסוקה במסגרות שונות בניהן עבודה במשרד אדריכלים או במשרד המתמחה בעיצוב פנים, חברות לעיצוב מטבחים ובתעשיית כלי הבית והרהיטים. ישנה גם אפשרות לעבוד באופן עצמאי על פרויקטים בעיצוב בתים פרטיים, מקומות עבודה ומקומות ציבוריים. אפשרות אחרת היא להמשיך לתואר שני בעיצוב פנים באחד ממוסדות הלימוד בארץ או בחו"ל.
תחום עיצוב הפנים הוא תחום שגדל והתפתח מאוד בעשרות השנים האחרונות, והפך לתחום עצמאי שעדיין קשור בטבורו לאדריכלות, למשל בלימודי אדריכלות ועיצוב פנים. לעוסקים בתחום צפויה עבודה מאתגרת ומלאת סיפוק בהגשמת היצירתיות והחזון העיצובי שלהם, כמו גם סיפוק מיצירת בית חלומות ללקוחות שלהם. אם תחום עיצוב הפנים מעניין אתכם, אל תהססו לברר עוד בעניין או להתייעץ בחינם בנושא לימודי עיצוב פנים.
אם אתם מתחילים את הדרך שלכם בעיצוב פנים, מומלץ שתכירו כמה מקורות מידע שיעזרו לכם להכיר את עולם עיצוב הפנים לעומק: