מטרתו העיקרית של מקצוע החשבונאות הפיננסית, הוא במילים פשוטות להראות תוצאות וסיכומים של המצב הפיננסי של החברה, הארגון או המפעל בהווה ובעתיד. מנהלי החברה, בעלי המניות ובעלי עניין אחרים במקרה של חברה ציבורית, רוצים לדעת את השורה התחתונה והיא כמה כסף בסופו של דבר החברה שווה, כמה כסף היא הרוויחה בשנת המס האחרונה ומה הוא צפי הרווחים שלה לשנה הבאה. את התשובות לשאלות הללו רק מנהל חשבונות יכול להביא. בנוסף לתפקיד חשוב זה, תפקידם של מנהלי החשבונות הוא להסתכל על התמונה הרחבה מבחינת הכנסות והוצאות של החברה ומציאת דרכים לייעל ולחסוך כספים בעבור החברה או הארגון.
מקצוע החשבונאות עוסק במעקב אחר הפעולות השוטפות כגון: קנייה ומכירה, תמחור, תקצוב, הכנסות והוצאות. כל הפעולות הללו באות לידי ביטוי ברישום בדו"חות כספיים על פי הכללים של המדינה. הדו"חות העיקריים בחשבונאות הם: דו"ח רווח הפסד, דו"ח מאזן ודו"ח תזרימי מזומנים. בנוסף לדו"חות חובה אלו, קיימים גם דו"חות העוסקים בתחזיות והערכות לגביי מצבה הפיננסי של החברה על פי הנתונים המצויים ברשותו של החשבונאי, דוחות אלו משמשים גם ככלי ניהולי וכאמצעי לייעול ושיפור ההישגים של החברה וגם לצורך הצגה של תוצאה העסקיות לצורכי מס ומסחר בבורסה.
מטרת לימודי חשבונאות היה לתת לסטודנט את הכלים והידע הנחוץ לו כדי לעסוק במקצוע ראיית החשבון. אפשר לעשות תואר ראשון בחשבונאות, או תואר ראשון בראיית חשבון, ניתן לעשות התמחות בחשבונאות במסגרת תואר בעסקים ומשפט, או תואר ראשון במסלול דו חוגי של כלכלה וחשבונאות או חשבונאות ומימון, חשבונאות ומשפטים, חשבונאות ומנהל עסקים ועוד. ניתן גם לעשות לימודי תעודה בתחום החשבונאות במסגרת קורסים בהנהלת חשבונות, קורס חשבונאי בכיר, קורס חשבי שכר, קורס הנהלת חשבונות ממוחשבת, קורס יועצי השקעות, קורס ניתוח דוחות כספיים ועוד.
לימודי תואר ראשון בחשבונאות כוללים בין השאר את הנושאים הבאים: מתמטיקה, מבוא למחשב, סטטיסטיקה, יסודות החשבונאות למתחילים, הכרת מערכות מידע, מערכת המשפט בישראל, יסודות המימון, מחקרי שוק, סוגיות בכלכלת ישראל, חשבונאות חד צידית, שווי הגון, חשבונאות חקירתית, חשבונאות ממשלתית, חשבונאות לאומית, חשבונאות כפולה, חשבונאות תעשייתית, חובה וזכות, משפט עסקי, ניהול ושיווק, מבוא למיסים, יסודות הביקורת, חשבונאות ניהולית, חשבונאות על בסיס צבירה, רכוש קבוע, מאזנים ועוד.
לימודי חשבונאות מתאימים למי שאוהבים מספרים ויש להם סבלנות, התמדה ואת היכולת להפוך את המספרים לסיפור עדכני אודות מצבה הפיננסי של החברה.
בלימודי חשבונאות ניתן לבחור בין מספר מסלולי לימוד כגון: חשבי שכר בכירים, הנהלת חשבונות סוג 2 + 1, ראיית חשבון, ייעוץ מס והנהלת חשבונות סוג 3.
במסגרת לימודי ראיית חשבון ישנה בדרך כלל הכנה למבחני ההסמכה של מועצת רואי החשבון. הלימודים כוללים: מבוא לחשבונאות, כלכלה, תמחיר וחשבונאות ניהולית, חשבונאות פיננסית, טכנולוגיות מידע, דיני תאגידים, אג"ח, גידור, דיני מיסים ועוד.
יועץ מס יכול לייעץ לבעלי עסקים ולעצמאים בכל הנוגע לניהול חשבונות ועריכת דוחות ההכנסה השנתיים, וגם בהכנת הדיווחים השונים לרשויות המס. תפקידו של יועץ המס הוא בעיקר לייצג את הלקוח שלו בפני שלטונות המס וגם ללמד אותו כיצד במסגרת החוק ניתן לחסוך כסף.
מנהל החשבונות של החברה, אחראי על ניהול מערכת ספרי החשבונות של החברה הכולל רישום של כל הפעולות הכספיות המתרחשות בתוך בעסק. על ידי מעקב אחר הפעילות הכספית של החברה, מנהלי החברה מקבלים תמונת מצב ברורה לגבי מצב העסק בכל זמן נתון.
לימודי חשבונאות יכולים להיעשות במסגרת תואר ראשון בראיית חשבון והם אורכים כארבע שנות לימוד, בנוסף ניתן ללמוד חשבונאות ללימודי תעודה, או במסגרת לימודי העשרה. בנוסף ללימודים לתואר "בוגר אוניברסיטה" בתחום החשבונאות, הבוגרים צריכים לעשות סטאז' בראיית חשבון האורך שנתיים. בעלי תואר בחשבונאות יכולים להמשיך גם לתואר שני.
סיום לימודי חשבונאות מעניק לבוגר מגוון רחב וגדול של תפקידים במסגרת המקצוע גם במישור הציבורי וגם במגזר הפרטי, בנוסף לתפקיד של רואה חשבון ניתן גם להתמקצע בתחומים כגון: יועצי השקעות, מנהל כספים, יועץ כלכלי, חשב שכר, מנהל ביקורת, יועץ מס, CFO בהייטק, משפטנים, מנהלים של עסק ועוד.
נראה שאין תחום יציב יותר לקריירה מאשר תחום החשבונאות אשר בו תמיד יש ביקוש לעובדים מקצועיים, יכולת ההשתכרות בתחום נחשבת לגבוהה ויציבה וישנן אין ספור אפשרויות להתקדם במקצוע עם השנים, אין ספק שאנשים שיש להם זיקה לחשבונאות והם יודעים את מלאכתם היטב, יכולים להגיע רחוק מאוד בעזרת לימודי חשבונאות.