לימודי פילוסופיה

במהלך לימודי פילוסופיה לתואר ראשון מקבלים התלמידים רקע רחב בתחומי הפילוסופיה השונים ובהגותם של הפילוסופים החשובים והעיקריים.

"אני חושב – משמע אני קיים"

לימודי פילוסופיה
צילום: Loz Flowers

במימרה המפורסמת של הפילוסוף רנה דקארט, בן המאה ה-15 מתגלמת מהותה של הפילוסופיה, מקצוע שהוא כל כולו חשיבה עמוקה וניתוח היסודות עליהם מתבססת החשיבה האנושית.
יש הטועים לחשוב שפילוסופיה משמעותה פילוסופיית חיים כמו “תחשוב טוב – יהיה טוב" ויש שסבורים שהלימודים בתחום זה משמעותם לשבת כל היום בבטלה ולהפליג במחשבות, אך ההיפך הוא הנכון. לימודי פילוסופיה הם לימודים מורכבים, הדורשים התעמקות, יכולת ניתוח וביסוס טענות.

פילוסופיה היא מילה ביוונית שמשמעותה "אהבת החכמה". הפילוסופיה היא תחום עתיק יומין שמקורו ביוון העתיקה, כאשר הפילוסופים שמוכרים כיום כאבות הפילוסופיה המערבית הם סוקרטס, אפלטון ואריסטו.

הפילוסופיה חוקרת את היסודות של החיים האנושיים כגון מקורות הידע של האדם, המחשבה, השפה, השכל ודרך ההתייחסות שלנו לעולם סביבנו. לפיכך, היא עוסקת בשאלות הבסיסיות ביותר בחיים האנושיים, כלומר מהי מחשבה, מהו קיום, מהו מוסר, מה מקומו של האדם בעולם, כיצד אנחנו תופסים את העולם מסביבנו, מה הקשר בין האדם לעולם, מהי אמנות, מהי שפה ומהי האמת. המשותף לכל השאלות הללו הוא שהן לכאורה טריוויאליות אך למעשה טומנות בחובן בעיות וסתירות רבות, אותן ניסו פילוסופים לאורך השנים לפתור וליישב.

מטרת לימודי פילוסופיה

בתואר הראשון בפילוסופיה הסטודנטים תחילה מקבלים רקע כללי. לאחר מכן הם ממשיכים ללמוד לעומק נושאים ספציפיים ורוכשים כלים שיאפשרו להם לנתח בעיות פילוסופיות סבוכות, כאשר הם בוחרים את התחומים בהם יתמחו. לקראת סוף התואר התלמידים נדרשים להגיש עבודות סמינריון, כאשר המטרה היא לבחור שאלה או בעיה פילוסופית מסוימת אותה הם רוצים לחקור ולהציע לה פתרונות.

מטרת התואר השני בפילוסופיה היא לספק לתלמיד מצע והנחיה להתמחות בתוך התחום הספציפי אותו בחר, והקניית כלים לחקר התחום הזה. התלמיד יכול לבחור במסלול עיוני ללא עבודת מחקר או במסלול מחקרי, בו הוא נדרש להגיש עבודת גמר שמהווה מחקר מקיף על סוגיה פילוסופית או פילוסוף מסוים.

האם אני מתאים ללימודי פילוסופיה?

לימודי הפילוסופיה דורשים סקרנות אינטלקטואלית, יכולת אנליטית ויכולות דיון. אם שאלות על מהות העולם והאדם מרתקות אותך ומעוררות את סקרנותך, אם אתה בעל חיבה לדיונים תיאורטיים ולחקירה של בעיות מופשטות – פילוסופיה היא התחום עבורך. סטודנטים רבים משלבים בין לימודי פילוסופיה וספרות, שכן לתחומים ישנה חפיפה רבה בחומר הלימוד.

מסלולים נוספים ללימודי פילוסופיה

תחומי התמחות בפילוסופיה

מכיוון שהפילוסופיה עוסקת בחקר היסודות, התחומים בהם היא עוסקת הם רחבים להפליא. להלן נביא בקצרה את התחומים העיקריים של לימודי הפילוסופיה.

לוגיקה

משמעותו של השם לוגיקה היא תורת ההיגיון. הלוגיקה עוסקת בכללים שעומדים בבסיסה של החשיבה האנושית ומטרתה לבסס טענות ולשלב בין הטענות המבוססות כך שיובילו למסקנות נכונות. המושג המרכזי של תורה זו הוא מושג האמת, כאשר הלוגיקה שמה לה למטרה להבחין בין משפט אמיתי לשקרי. הלוגיקה היא הענף המרכזי ביותר בפילוסופיה ונלמדת כשיעור חובה בכל חוגי הפילוסופיה באוניברסיטאות השונות.

מטאפיזיקה ותורת ההכרה

פירוש השם הוא מטא שהוא מעבר ופיזיקה שמשמעותה אודות הטבע. תורת המטאפיזיקה חוקרת תחומים הקשורים למציאות ולמה שקיים מסביבנו, לפיכך היא עוסקת בשאלות כמו מהם טבעם של הדברים שסביבנו והקשרים בניהם (ענף הנקרא תורת האונתולוגיה – תורת היש), מה מקומו של האדם בעולם, משמעותם של מושגים כמו המרחב והזמן, האם אלוהים קיים ומהו טבעו וכיו"ב.
תורת ההכרה עוסקת בידע האנושי, חוקרת את יכולתנו לתפוס את העולם שמסביבנו, את גבולות הידע האנושי, מקורותיו ומאפייניו. לעיתים תורת ההכרה נלמדת בשילוב עם מטאפיזיקה, בשל ההנחה שישנו קשר בין מבנה הידע האנושי ליכולת שלנו לדעת מה קיים מחוץ לנו. אולם כמו תמיד בפילוסופיה, גם על הנחה זו אפשר להתווכח.

פילוסופיה של המוסר

מוסר מוגדר כאוסף של כללים המנחים את התנהגותו של אדם בתוך החברה. הפילוסופיה של המוסר, או בשמה הלועזי תורת האתיקה, חוקרת את תחום המוסר ושואלת האם מדובר בכללים אבסולוטיים שטבועים בנו או בחוקים חברתיים שיכולים להשתנות. שאלות נוספות שעולות בתחום זה הן מהו צדק, מהו המעשה הטוב, מהן התכונות האנושיות אותן נגדיר כמוסריות וכיו"ב.

פילוסופיה של הלשון

פילוסופיה של הלשון הוא תחום חדש יחסית בפילוסופיה, שהתפתח בתחילת המאה ה-20. ההנחה המרכזית של תורה זו היא שהשפה היא הבסיס למחשבה האנושית, ועל כן חקר השפה הוא המפתח להבנה עמוקה של כל השאלות הפילוסופיות. לפיכך, עוסקת הפילוסופיה של הלשון בחקר מבנה השפה, בבירור מושגים הקשורים לשפה, כמו משמעות והבנה ובשאלות כמו מה מהות הקשר בין השפה למחשבה ומהות הקשר בין השפה לעולם.

אסתטיקה

תורת האסתטיקה עוסקת בקשר בין אדם לאמנות ובדרך בה האדם מבצע שיפוטים אסתטיים על חפצים בסביבה החיצונית. תורה זו שואלת בין היתר מהי אמנות, מהו מעמדה של יצירת אמנות בעולם, מהו השיפוט האסתטי והאם הוא אבסולוטי או אישי ומהי משמעותו של מושג היופי.

פילוסופיה מזרחית

הפילוסופיה המערבית, כלומר פילוסופיה שהתפתחה בארצות המערב, מגדירה את הפילוסופיה המזרחית כפילוסופיה של ארצות המזרח, כלומר הודו, סין, יפן וכיו"ב. בשנים האחרונות תחום הפילוסופיה המזרחית גדל והתפתח בלימודים האקדמיים בעולם המערבי כמו גם בישראל, וכיום אפשר למצוא קורסים המתמקדים בפילוסופיות של ההינדואיזם, הבודהיזם, הטאואיזם, הקונפוציאניזם והזן. חשוב לציין שבאוניברסיטאות מסוימות ישנם חוגים ספציפיים ללימודי מזרח אסיה, שם לומדים בין היתר גם פילוסופיות מזרחיות.
ישנם תחומים וענפים רבים אחרים של הפילוסופיה שלא פורטו כאן כגון פילוסופיה של הדת, פילוסופיה של המדע, פילוסופיה יהודית, פילוסופיה של המשפט, פילוסופיה של החינוך ופילוסופיה של המתמטיקה.

משך זמן לימודי הפילוסופיה

משך הלימודים לתואר ראשון בפילוסופיה הם שלוש שנים, בסופם ניתן תואר B.A. בפילוסופיה. עם זאת, הלימודים לתואר השני נמשכים שנתיים.

אפיקי התפתחות למסיימי לימודי פילוסופיה

למצטיינים שהתחום קוסם להם, ישנה אפשרות לטפח קריירה אקדמית, כלומר להמשיך את הלימודים לתואר שני ושלישי בפילוסופיה ולהשתלב בסגל האקדמי באוניברסיטאות ובמכללות.
כמו כן, לימודי הפילוסופיה מפתחים את יכולות הקריאה, הכתיבה ואת יכולת הניתוח. ישנה אפשרות להמשיך בלימודים הנושקים לתחום זה כמו לימודי עיתונות, עריכה לשונית או כתיבה יצירתית.

פילוסופיה לאנשים חושבים

תחום הפילוסופיה הוא תחום מרתק ומאתגר, שמעלה שאלות ותהיות, מגרה את המחשבה ומלא ברעיונות חדשים ומרגשים ובהארות על הקיום האנושי. אנחנו מזמינים אותך לברר עוד על תוכניות ומסלולי הלימוד בתחום הפילוסופיה ולקבל מידע פרטני וייעוץ חינם.


עוד על לימודי פילוסופיה

מידע הכרחי למועמד לפילוסופיה עובדות על תחום הלימודים בישראל ניתן ללמוד פילוסופיה במסגרת אקדמית רק באוניברסיטאות מכיוון שלא מדובר על תחום מעשי בצורה ישירה ולכן הוא אינו זמין במכללות למיניהן, כמו כן, עולם הפילוסופיה רלבנטי מאוד לגבי מחקר אקדמי, להמשך קריאה »
להיות פילוסוף בעל המקצוע תחום הפילוסופיה הוא מקיף מאוד ונוגע למעשה בכל תחומי החיים שלנו, אפילו שר האוצר של מדינת ישראל, ד"ר יובל שטייניץ, הוא פילוסוף בהשכלתו האקדמית כך שבהחלט יש לאן לשאוף... הפילוסוף הוא בעל מקצוע, להמשך קריאה »
תואר שני בפילוסופיה "להיות או לא להיות?"
תואר ראשון בפילוסופיה צילום: cote
שייקספיר העלה שאלה פילוסופית חשובה שבה דנו פילוסופים רבים, ועוד ידונו רבים וטובים אחרים. ולפני שתתחבטו בתשובה הארוכה לשאלה הקצרה הזו, להמשך קריאה »
תואר ראשון בפילוסופיה אהבת החוכמה והפילוסופיה
תואר ראשון בפילוסופיה צילום: wickenden
תואר ראשון בפילוסופיה עוסק בחקר המחשבה האנושית ובאופן הכרת האדם ופרשנותו לעולם. תחום הפילוסופיה מעניין ומרתק וחושף את הסטודנט להיבטים והתנהגויות שונות של להמשך קריאה »