מה באמת אנחנו יודעים על המדינות הסובבות אותנו? בכל יום אנו קוראים בעיתון או שומעים בחדשות על הסכסוך המתמשך בינינו לבין שכנותינו, אך לא תמיד מרגישים שאנחנו יודעים מספיק. אם אתם רוצים להיות מעורבים, להכיר יותר לעומק את ההיסטוריה, התרבות, האמונות והמנהגים של מדינות האיזור ולהרגיש "אזרחי המזרח התיכון", יש לכם הזדמנות להיכנס לעולם של הצד השני. ללמוד את השפות, המנהגים, ההיסטוריה ובכך להפוך להיות חוקרים, עיתונאים, אנשי ציבור וחברה פעילים ומשפיעים.
מטרת הלימודים היא להעניק לסטודנטים מבט מעמיק על מדינות האיזור, תוך התמקדות בתרבות ובהיסטוריה. כמו כן, להקנות שיטות מחקר שונות במדעי התרבות, היסטוריוגפיה ומדעי החברה, ובאמצעותן לעודד חשיבה ביקורתית על חקר תרבויות מדינות האזור, מזוויות ראיה אינטלקטואליות תרבותיות, או זוויות דיפלומטיות ופולטיות.
התחום מיועד למי שמעוניין להבין תהליכים המתרחשים באיזור המזרח התיכון, על ידי למידת המנהגים, התרבות וההיסטוריה של המדינות השוכנות בו. הנושא מתאים ואף מומלץ למי שמעוניין להרחיב את השכלתו ולעסוק במחקר או בהוראה, או למי שהכרת תרבויות אלה והבנתם יכולה לתרום לו רבות באם ירצה לעסוק בתחום התקשורתי, הציבורי או החברתי.
תכנית המשלבת בין לימודי תולדות מדינות המזרח התיכון, מאז תקופת הנביא מוחמד ועד לעליית האימפריה העותמנית, יחד עם לימודי ההיסטוריה של מדינות אלה בעת החדשה, כאשר ההתמקדות היא בעת החדשה. כמו כן בתכנית נלמדת השפה הערבית כתנאי נדרש לקבלת תואר.
תכנית המשלבת בין לימודי כלליים של המזרח התיכון בעת החדשה, יחד עם הרחבה למדינות צפון ודרום אפריקה, ומרכז אסיה. והיא כוללת קורסים כגון: מבוא לתולדות אפריקה, מבוא להיסטוריה של המזה"ת בעת החדשה, וכן לימודי ערבית או שפה אחרת מהמדינות הנלמדות. שני מסלולים לעיל ניתנים ללימוד במסלול חד חוגי, דו חוגי בשילוב עם חוג נוסף או במסלול מחקרי המיועד לתלמידים מצטיינים.
לימודים המתמקדים במורשתה הרוחנת התרבותית והחומרית של דת האסלאם, למן עלייתה ועד היום, ומקיפים לימודים על תולדות האיסלאם, היסטוריה ותרבות של מדינות האיסלאם ברחבי העולם. לימוד השפה הערבית מהווים חלק בלתי נפרד מתכנית זו. ניתן לבחור בלימודים אלה כמסלול ראשי או משני, ולשלב את הלימודים יחד עם מקצועות משלימים כגון: מדעי המדינה, משאבי אנוש, סוציולוגיה, קרמינולוגיה, פוליטיקה וממשל, כלכלה ועוד.
הלימודים לתואר ראשון נמשכים 3 שנים ולימודי התואר השני נמשכים שנתיים.
בוגרי לימודי מזרח תיכון יכולים לבחור בכמה כיווני תעסוקה שונים. ניתן לבחור להמשיך ולהעמיק את המחקר בתחום, ולעסוק כחוקרים או מרצים באקדמיה. ניתן לבחור לעסוק בתחום התקשורת כעיתונאים או כתבים, בתקשורת הכתובה או המדוברת. כמו כן, ניתן להשתלב במוסדות ציבוריים וחברתיים, אם מדובר בעולם הפוליטיקה, קרמינולוגיה, משאבי אנוש ועוד.
אם חלמתם להשפיע, להיות מעורבים בחברה, בתרבות ובסביבה בה אתם חיים. אם אתם מגדירים את עצמכם כאנשים סקרנים, ששואלים שאלות, שלא מקבלים את העובדות כמובנות מאליהן, ומעוניינים לחקור ולהגיע אל התשובות בעצמכם. מוצג בפניכם תחום שפותח לכם דלת אל עולמם של המדינות השוכנות באיזורנו, שלהם תרבות ענפה, אמונות ומנהגים, שללא ספק מייחדים אותם. דרך למידת עולמם, ניתן אולי להגיע לתשובות ולנסות לשנות ולהשפיע על המרקם החברתי והתרבותי שבאיזור המזרח התיכון.