עברו יותר מאלפיים שנה של נדידות, גירוש, רדיפות, שנים של התפתחות, בנייה וצמיחה. תקופות ודורות רבים שבהם התעצב והתגבש לו העם היהודי. עד היום נותרו קהילות יהודיות ברחבי העולם, כל קהילה עם המנהגים, התרבות, והסיפור שלה, קשורה אל אותו הגזע, המקשר בין היהודים ברחבי העולם, לא רק בזכות הדת המשותפת, אלא גם בזכות ההיסטוריה, המנהגים והתרבות המשותפת שהתגבשה במהלך השנים. היהדות טומנת בחובה אגדות וסיפורים מקראיים, אמונות ומיסטיקה, קבלה, תרבות, מוסיקה ופולקלור, שפה עשירה ומגוונת, עולם שלם של תוכן בו אפשר למצוא אוצרות רבים. גם מי שאינו מגדיר עצמו אדם דתי, יכול ללמוד רבות מחקר העם היהודי, על התרבות האנושית ועל רבדיה הרבים.
תחום מדעי היהדות הינו תחום העוסק בפן המחקרי ביקורתי של היהדות, והוא מכיל מגוון תחומים, כגון: לשון עברית, היסטוריה של עם ישראל, טקסטים יהודיים, יידיש, מחשבת ישראל, ספרות עברית, פולקלור יהודי והשוואתי. וכן בנושאים יותר דתיים כגון: קבלה, תורה שבעל פה, מקרא ותלמוד. כלי המחקר העיקרי בו משתמשים על מנת לחקור את התחום, הוא המחקר הפילולוגי שהוא בעצם חקר כתב היד והנוסח.
מטרת הלימודים היא להקנות ידע עשיר ומגוון בתחומים שונים ביהדות הכוללים עיסוק בפילוסופיה, אמנות, דת, תרבות, חברה ועוד. ולהכשיר את בוגרי התחום, בראש ובראשונה לעיסוק בהוראת יהדות. כמו כן למעוניינים בכך, הלימודים מקנים כלים ושיטות מחקר שונות המסייעות לבוגרים לעסוק בהמשך במחקר ובביקורת מעמיקים.
התחום של לימודי יהדות מיועד לאלה המעוניינים להרחיב את ידיעתם בתחומי היהדות השונים. לעסוק כחוקרי יהדות או מורים בבתי ספר תיכוניים או באקדמיה.
לימודים המקיפים את תולדותיו של עם ישראל מראשית קיומו ועד היום וכוללים ראייה רחבה המתפרסת על מגוון תחומים כגון: היסטוריה של עם ישראל, היבטיו החברתיים, המדיניים, הכלכליים, הרוחניים והתרבותיים. התלמידים יקבלו כלים ושיטות מחקר של ההיסטוריה היהודית. הלימודים מחולקים ל-4 נושאים: המשנה והתלמוד, עידן המקרא, עידן הבית השני, עידן ימי הביניים והעת החדשה.
במשך שנים יידיש הייתה השפה העיקרית של יהודי אירופה, והיא מהווה בפני עצמה תרבות עשירה לה מגוון היבטים: פולקלור מסוגנן, ספרות עמוקה וייחודית, קולנוע ותאטרון, מחקר וחינוך ועיתונות מסקרנת. הלימודים כוללים מבט קרוב, על ידי קריאה וניתוח של יצירות מגוונות, שלל של חומרים מהנים, על הכתוב, בעל פה, בצלילים ובתמונות.
חקירה מעמיקה של סוגיה השונים של הלשון העברית, בתקופות שונות, כולל קשר בין הלשון העברית לשפות הדומות לה. לימוד שיטות מחקר שונות, כולל מחקר פילולוגי ובלשני באמצעותם יחקרו כתבים קדומים. הלימודים מתחלקים עפ"י ענפי תורת הלשון: תורת הצורות, תורת ההגה, תורת המשמעים ותורת התחביר. ועפ"י תקופות שונות של הלשון: לשון חז"ל, לשון המקרא, השפה העברית בעידן ימי הביניים והשפה העברית בעת החדשה.
התחום מעניק חקירה מעמיקה של תולדות מחשבת ישראל, כולל אפשרות של התמחות באחד או שני תחומים מתוך: פילוסופיה יהודית בעידן הרנסנס ובימי הביניים, מחשבת חז"ל וימי בית שני, ההגות היהודית ותורת המוסר בעת החדשה, תקופות שונות במיסטיקה היהודית. הלימודים משלבים דיונים פילוסופיים, ניתוחים פילולוגיים והיבטים היסטוריים, המדגישים היבטים שונים במחשבה היהודית בזיקה למחשבה הכללית.
לימודי המקרא כוללים מגוון רחב של נושאים, בהם ניתן להתמקד. התחום העיקרי הנלמד הוא הספרות בהיבטים לשוניים, ספרותיים והיסטוריים. הגישה המחקרית היא שילוב של לימוד פרשנויות פרשני המקרא לדורותיהם, יחד עם הגישה המדעית החדשה. התכנית מעמיקה את הידע במגוון נושאים כגון: ספרות המזרח הקדום בהקשר למקרא, השתקפות האמונה הישראלית במקרא, הפרשנות היהודית לדורותיה ועוד.
התחום כולל לימודי ספרות עברית מתקופות שונות ובסגנונות שונים. כמו כן, לימודי ספרות יידיש ופולקלור, ומעניק ידע בתיאוריות ושיטות מחקר שונות של כתבים ספרותיים מגוונים. תיאוריות הלקוחות ממדעי החברה כגון: פסיכולוגיה, אנתרפולוגיה ועוד. התחום עוסק גם ביצירות עבריות וזרות שונות, וזיקתן ליצירת הספרות העברית, וכן עוסק בתהליכים תרבותיים, היסטוריים וחברתיים שהשפיעו על היצירה.
תחום המקנה ידע בתחומי יצירה שונים, הייחודים לתרבות העממית, וכולל בתוכו: ספרות פולקלור בעל פה ובכתב, התרבות החומרית העממית, אמנות פולקלור, אמונות עממיות, טקסים ומנהגים בתרבות העממית, והשוואתם לתרבויות אחרות. התכנית משלבת הצגת נושאים ותיאוריות שונות בתחום הפולקלור, יחד עם שיטות מחקר הייחודיות לחקר פולקלור, הכוללות תצפיות, ראיונות ועוד.
הקניית ידע מעמיק במקורות האגדה וההלכה. מקורות אלה הם: המשנה, התלמוד הבבלי והירושלמי, ספרות התורה שבעל פה, תוספתא ועוד. שיטת הלימוד היא מחקר היסטורי פילולוגי לאורך תקופות שונות של ההלכה והתפתוחה.
פותח צוהר לתורת הסוד היהודי בתקופות שונות, וחקירת עולם זה ע"י מתודולוגיות וההיסטוריה הנקוטות בו. התחום כולל קורסים כגון: התפתחות הקבלה בפרובאנס, זרמים מיסטיים ביהדות, התיאולוגיה של ספר הזוהר, כיוונים שונים בעולם החסידות, קבלה מעשית, שאלת הרע, קבלה ומוסר, דיבוק והחיים לאחר המוות ועוד. התמחות בתחום זה מקנה תואר בפילוסופיה יהודית.
לימודים העוסקים בהוגי היהודים המרכזיים בתקופות ימי הביניים כגון: אבן גבירול, הרמב"ם, אברבנאל, יהודה הלוי ועוד. והעת החדשה כגון: מנדלסון, שפינוזה, הרב קוק ועוד. בין הנושאים העיקריים במגמה זו נלמדים: הקשר בין פילוסופיה לבין נושאים הקשורים ליהדות כגון: דת, לשירה, מיסטיקה, הנס, בריאת העולם, הנבואה ועוד.
לימודים שמטרתם לקשר בין החברה החילונית לעולם היהדות, להכיר לה את אוצרותיה של תרבות היהדות. בוגרי התכנית מיועדים להיות מורים בבתי ספר ממלכתיים. תכנית רב תחומית המשלבת 2 תחומים בלימודי יהדות, כאשר אחד מהם הוא פילוסופיה יהודית. לימודי התואר משולבים יחד עם תעודת הוראה.
תכנית המוצעת ללימודי תואר ראשון ושני. לימודי תואר ראשון כוללים שני תחומים עיקריים: האחד, העולם היהודי בן זמננו: כולל לימוד ייחודן של קהילות יהודיות בתפוצות ולימודי שואה. השני, תולדות הציונות ומדינת ישראל : כולל לימודי היישוב, ציונות, העולם הפוליטי היהודי, ומדינת ישראל. התכנית לתואר שני בתחום, מטרתה להכשיר חוקרים ומורים שיעמיקו ידיעתן ביהדות בארץ ובעולם, והיא מלמדת נושאים מגוונים כגון: דמוגרפיה, מדעי המדינה, סוציולוגיה ועוד.
לימודים לתואר ראשון ביהדות נמשכים 3 שנים ולימודי יהדות לתואר שני נמשכים שנתיים.
בוגרי לימודי יהדות יכולים לבחור לעסוק בהוראה בבתי ספר ממלכתיים או תיכוניים, או במוסדות אקדמיים בארץ או בתפוצות. אפשרות נוספת היא לעסוק במחקר מעמיק, אופציה המתאימה לאלה שמעוניינים להרחיב את הלימודיהם לתארים מתקדמים.כמו כן, הבוגרים יכולים לעסוק כעורכים לשוניים או לבחור לעבוד בתחום התקשורת כעיתונאים או מבקרים, או בתחום היצירה, הספרות והאמנות עם התמחות ביצירה יהודית.
תחום היהדות עיניינו אינו רק בדת, אלא בעולם שלם של תוכן, יצירה, אהבת האדם, היסטוריה, אגדות וסיפורים, מורשת, גורל משותף, שפות ותרבויות שונות. הכרת השורשים שלנו, מלמדת אותנו רבות על עצמנו ועל תרבותינו, מעשירה ומפרה אותנו, ונותנת הזדמנות להעביר את הידע שלנו מנקודת מבטנו כיהודים, לדורות הבאים בארץ ובעולם.