במסגרת לימודי הגיאוגרפיה, נפגוש קורסים שונים, כגון: מבוא לטופוגרפיה, מבוא לקלימטולוגיה, מבוא לגיאוגרפיה עיונית, גיאוגרפיה פוליטית, אסונות טבע ועוד. לתלמידי לימודי הגיאוגרפיה יינתנו הכלים לביצוע מחקר. מרבית תחומי הגיאוגרפיה עוסקים בתחום המחקר.
גיאוגרפיה פירושה, רישום הארץ. גיאוגרפיה היא הרבה יותר מאשר מפה ואקלים. תחום הגיאוגרפיה מתחלק לשלושה אפיקים מרכזיים: לגיאוגרפיה פיזית – העוסקת בכל הקשור לפונקציות הפיזיות, כגון: רכסי הרים, קשר למערכת השמש והשפעות שלה, מיפוי פיזי של כדור הארץ, אקלים ועוד. גיאוגרפיה אנושית – מטפלת בכל ההשפעות של האדם על החברה במסגרת עולמית. גיאוגרפיה היסטורית – מטפלת בכל האירועים מבחינת תרבויות, והשפעתם עד היום.
מטרת לימודי הגיאוגרפיה, להכשיר את הלומדים לעסוק בתחום שבחרו בו. הלימודים משלבים נושאים מתחומי מדעי החיים, מדעי ההתנהגות, מדעים ומבנה פיזי. המטרה לשלב בין המדעים השונים ודרך ההבנות המתקבלות, לסייע לחברה להתקדם בהתנהלותה על פי תחזיות ופתרונות מתחומים השונים של הגיאוגרפיה.
לימודי גיאוגרפיה מתאימים למי שמעוניין לעסוק באחד מענפי התחום. אנשים שהמילים אדמה, מים גורמים להם ניצוץ בעיניים, לכאלה, שמחפשים לימוד שאינו שיגרתי, כמו העיסוק בו, המיועד לסטודנטים ממוקדי מטרה.
תחום הגיאוגרפיה הינו נרחב מאוד. ישנם הרבה תחומי התמחות, אנו נסביר על מספר תחומים נפוצים:
הקלימטולוגיה, עוסקת באקלימים על פני כדור הארץ., האקלים בנוי מכמות המשקעים, הטמפרטורה והמבנה הטופוגרפי של איזור מסוים. קלימטולוגיה מבצעת חקר על האקלים והשפעות של שינויים בו. מידע זה חשוב לדוגמא לחקלאות, למבנים ועוד.
תחום הגיאולוגיה, בוחן את המבנה הפיזי של כדור הארץ, באמצעות גורמים שונים, כגון: היווצרות סלעים, נדידת היבשות ורעידות אדמה. התרעות על מוקדי רעש טרם היווצרותם מנעו ומונעים אסונות רבים.
תחום העוסק במחקר המים הגדולים על כדור הארץ, האוקיאנוסים. תחום זה בוחן את הזרמים תנועתם, השפעות ושינויים על מבנה פני השטח הימיים ועוד.
אסטרונומיה הינו תחום, שהתפתח מאוד במאה האחרונה. עוסק במחקר גרמי השמים והשפעתם על כדור הארץ.
גיאוגרפיה עירונית, עוסקת באלמנטים הגיאוגרפים המשפעים על העיר. תחום שקובע מהם גבולות העיר, מבנה הקרקע,והשפעתו על תכנון מבנים, בחינה של ערים משיקות ועוד. הגוף המטפל רבות בתחום זה, הוא מנהל מקרקעי ישראל, אשר מבצע רישום ומעקב אחר כל המבנים במדינה.
משך זמן לימודי גיאוגרפיה לתואר ראשון, נמשכים כשלוש עד ארבע שנים, תלוי בתחום הנלמד., לימודי המשך לתואר שני, נמשכים כשנתיים. על מנת להשתלב באפיקי מחקר, על הסטודנט לבחור ענף מתחום הגיאוגרפיה ועליו להתמקצע בו.
מספר מקומות התעסוקה בתחום, רבים ומעניינים. לרוב, נדרש יותר מתואר ראשון לעסוק בתחומי הגיאוגרפיה. לדוגמא: מחקר בנושא המים, גיאולוגיה מחקר ומעקב במכון סיסמוגרפי, עבודה כחזאים במכון המטאורולוגי, הוראה, עבודה ברשות הגנים הלאומיים לשמירה על שמורות טבע כיערנים, עבודה במכון לאסטרונומיה, ביצוע תצפיות לשמים. עבודה במוזיאונים, כחוקרי קרקע, עבודה במוביל הארצי בתחום משק המים ועוד. כאמור המגוון רב. מה שחשוב לזכור, זה הקשר העמוק עם כדור הארץ מכל היבטיו השונים.
מאז המיפוי הראשון או החיזוי האקלימי הראשון, עברו עלינו לא מעט התפתחויות שבאו בעקבות התפתחות תחום הגיאוגרפיה. נוכל לצפות היום ולהיות מוכנים, בפני אסונות קרבים, להציל את הליוויתנים מהכחדה. לתכנן בתים ומבנים יציבים בפני רעידות אדמה. הגיאוגרפיה נוגעת בכל תחום בחיינו ומשפיעה רבות על חיי היום יום בחברה.