להיות ארכיאולוג

בעל המקצוע

ארכיאולוג הוא בעל מקצוע שאוהב לחפור, ולא במובן המטפורי של המילה כפי שילדים נוהגים להשתמש בה… אנשים אשר עוסקים בארכיאולוגיה ניחנים בסקרנות טבעית לגבי החיים שהיו בישראל ובמקומות אחרים בעולם לפני שנים רבות, אך בשונה מהיסטוריונים, ארכיאולוג הוא בעל מקצוע שמכיר גם את ההיבטים ההיסטוריים של החיים בימים עברו וגם יורד לשטח וממש מחפש שרידים לחיים אלו. ארכיאולוג צובר במהלך לימודיו ועבודתו המקצועית ידע רב ומעמיק (תרתי משמע…) לגבי תרבויות עתיקות, מהלך החיים במקום, אירועים היסטוריים משמעותיים, שיטות חיים ועבודה, היבטים תרבותיים של החיים לאורך ההיסטוריה וכמובן נושאים טכניים כמו תיארוך כלים וממצאים ארכיאולוגיים, טכניקות חפירה וכן הלאה.

ארכיאולוג הוא בעל מקצוע אשר סיים את חוק לימודיו באחת האוניברסיטאות שמציעות לימודים בתחום זה, באופן טבעי ובדומה לתחומים אחרים ממדעי הרוח, ארכיאולוגיה היא תחום שנלמד רק באוניברסיטאות. באופן כללי, ארכיאולוג הוא אדם בעל תשוקה עזה למציאת פרטים ותשובות לגבי החיים בתקופות שונות בהיסטוריה.

איך נראה יום עבודה

יום העבודה של ארכיאולוג הוא ייחודי ולא דומה למקצועות אחרים, בעוד שיש אנשים שלא מבינים מה יש להם לחפש בחיפושים אחר שרידים עתיקים, ארכיאולוגים פשוט רוצים לצאת לשטח ולהתחיל לחפור, על מנת לגלות את סודות החיים העתיקים שקבורים בכל רחבי ישראל והעולם. עבודתו של ארכיאולוג נחלקת לעבודת שטח בחפירה ועבודת מחקר וניתוח במעבדה או משרד. עבודת השטח היא כמובן לב ליבה של עבודת ארכיאולוגיה והיא כוללת ביצוע של חפירות באתרים ספציפיים, חפירות שלרוב כוללות חיפוש עדין וחפירה איטית וסיזיפית, שדורשת סבלנות ודייקנות רבה, אחר ממצאים ארכיאולוגיים מעניינים. עבודת השטח יכולה גם לכלול מרכיבים שאינם חפירות באופן ישיר, אלא ביצוע של סדרים ארכיאולוגיים באזור מסוים, סיורים לימודיים ומקצועיים ועוד.

העבודה המשרדית או המחקרית של ארכיאולוג כוללת חיבור של פריטי ממצאים שונים לכדי פריט שלם, ניתוח של נתונים שונים, על מנת למצוא אתרים פוטנציאליים, או תשובות לשאלות ארכיאולוגיות ושאר עבודת מחקר, או ניתוח נתונים בעלי רלבנטית ארכיאולוגית.

התמחות

סטודנטים לארכיאולוגיה במסלול החד-חוגי נדרשים לבחור מסלול התמחות מפאת גודלו העצום של התחום וכמות הכיוונית המקצועיים שארכיאולוג יכול לחקור. על פי רוב אפשר לבחור להתמחות בתקופה מסוימת או בנושא מסוים, כאשר דוגמאות נפוצות הן:

  • ארכיאולוגיה של ארץ ישראל
  • תרבויות המזרח הקדום
  • תרבויות ולשונות במזרח הקרוב – כולל מסלולי התמחות באשורולוגיה, אגיפטולוגיה ועוד.
  • ארכיאולוגיה של התנ"ך
  • פרה-היסטוריה
  • שימור אתרים
  • ארכיאולוגיה ימית

שוק העבודה והשכר

לימודי ארכיאולוגיה הם לרוב לימודים אשר נלמדים מתוך תשוקה עמוקה לתחום ולאו דווקא מתוך כוונות מעשיות, אין ספק שלא מדובר על תחום שבו מחכות לבוגרים אין ספור הצעות כמו בתחומי הנדסה וכדומה, אך בכל זאת אפשר בהחלט למצוא עבודה רלבנטית בתחום. בוגרי מסלולי ארכיאולוגיה יכולים להשתלב בעבודה ברשות העתיקות, ברשות הטבע והגנים, בתור פקחים במשרדי ממשלה שונים, במוזיאונים, עבודה ארכיאולוגית באקדמיה, תפקידי הוראה שונים, הדרכת טיולים ועוד.

המשכורת של ארכיאולוג היא עניין דינמי שמשתנה מאוד בין תפקיד לתפקיד, עבודה באקדמיה מאפשרת רמות הכנסה מכובדות ויציבות מסוימת, עבודה ברשות העתיקות או גופים ממשלתיים שונים נוגעת ישירות בתחום ורמות ההכנסה בה ממוצעות ובשנים הראשונות אף נמוכות יחסית. אין ספק שמעיסוק ישיר בארכיאולוגיה לא מתעשרים, אך לעוסקים בתחום לרוב יש תשוקה אמיתית אליו והם עוסקים במשהו שהם אוהבים ומוקירים. תואר ראשון בארכיאולוגיה מאפשר כיוונים מקצועיים אחרים, למשל במגזר הציבורי, פשוט מפאת היותו תואר ראשון שמהווה דרישת קדם לתפקידים רבים כיום.

יתרונות בשוק

קשה לציין יתרונות בשוק העבודה לבוגרי מסלולי ארכיאולוגיה, היתרון המרכזי, וזו אינה קלישאה נבובה, היא כי לימודי ארכיאולוגיה מאפשרים לאוהבים את התחום ללמוד מקצוע בעל משמעות וחשיבות עבורם ולעסוק בתחום שמרתק אותם. אפשר בהחלט למצוא עבודה בתחום וגם אם היא אינה רווחית ביותר, היא בעלת משמעות ומהנה עבור הארכיאולוג המקצועי.