לימודי משפטים אינם הלימודים הקשים ביותר, בייחוד לעומת תחומים כמו הנדסה, מדעים, חשבונאות ועוד. למרות זאת, באוניברסיטאות ובמוסדות אקדמיים אחרים תנאי הקבלה ללימודי משפטים הם בהחלט קשים ובעלי רף גבוה מאוד. עובדה זו נובעת מהתנאי האקדמי שמקצוע בעל ביקוש גבוה מחייב העמדת דרישות סף גבוהות על מנת לסנן בין המועמדים ולבחור מביניהם את הטובים ביותר. לכן, תנאי קבלה ללימודי משפטים הם כאמור גבוהים ומצריכים בהתאם ציון פסיכומטרי וממוצע בגרויות גבוהים. מצד שני, אותו ביקוש גבוה הביא גם להקמתן של מכללות פרטיות למשפטים בהן תנאי קבלה ללימודי משפטים נמוכים משמעותית מאשר באוניברסיטאות. במקרים מסוימים, התנאים הם כלליים מאוד וזאת על מנת לאפשר קבלה לכל מי שידו משגת ללמוד את התחום ולהגשים את חלומו לעיסוק בעריכת דין.
מרכיב מהותי בהתלבטות של צעירים רבים האם ללמוד משפטים באוניברסיטה או במכללה הם תנאי הקבלה. כאמור, האוניברסיטאות בישראל המציעות לימודי משפטים דורשות תנאי קבלה גבוהים מאוד ביחס למרבית תחומי מדעי החברה (אליהם משויכים לימודי המשפטים). תנאי קבלה אלו נקבעים בעיקר נוכח הביקוש הגבוה ולאו דווקא בגלל הצורך ביכולות ספציפיות כפי שלימודי משפטים דורשים, להבדיל מדרישות הקבלה של מסלולי הנדסה או מדעים למשל. על פי רוב, תנאי קבלה ללימודי משפטים באוניברסיטה יעמדו על כ-700 נקודות במבחן הפסיכומטרי עם ציון גבוה במבחן באנגלית (במהלך הלימודים נלמדים טקסטים רבים באנגלית) וממוצע בגרויות שעומד על לפחות 90. האוניברסיטאות בישראל שמציעות לימודי משפטים הן האוניברסיטה העברית בירושלים, אוניברסיטת תל אביב, בר אילן ואוניברסיטת חיפה.
תנאי הקבלה במכללות המציעות לימודי משפטים הם נמוכים מאשר אלו שמונהגים באוניברסיטאות, אך אין זה אומר בהכרח שהרמה האקדמית במכללות אינה איכותית. רבות מהמכללות המתוקצבות וגם חלק מהמכללות הפרטיות שאינן מתוקצבות ומסובסדות, דורשות תנאי קבלה מסוימים הכוללים ציוני פסיכומטרי של כ-600 ו/או ממוצע בגרות של כ-90. עבור אלו שלא עומדים בתנאי הקבלה של האוניברסיטאות או של המכללות השונות, או שפשוט אינם מעוניינים בלימודים למבחן הפסיכומטרי, יש פיתרון והוא מגיע בדמותן של מכללות פרטיות ללימודי משפטים. אלו אינן מתוקצבות או מסובסדות ע"י המל"ג והות"ת ולכן הן גובות שכר לימוד אשר עשוי להגיע כמעט עד פי שלושה משכר לימוד אוניברסיטאי מפוקח. רובן של מכללות פרטיות אלו לא דורשות כאמור ציון פסיכומטרי, אלא רק בגרות מלאה או ממוצע בגרויות נמוך יחסית.
תנאי הקבלה ללימודי משפטים בישראל הם מגוונים מאוד. הם נעים על הציר בין תנאים גבוהים מאוד באוניברסיטאות, דרך תנאים גמישים ובינוניים במכללות אחרות ועד לתנאים מינימאליים במכללות פרטיות (כאשר באלו שכר הלימוד השנתי יהיה גבוה יחסית).