בעולם של כלכלה קפיטליסטית השאיפה היא לייצור מוצרים שונים תוך הפקת רווחים מקסימאליים. שאיפה זו מחייבת ניצול יעיל של משאבים שונים הנחוצים לצורך תהליך הייצור. בעולם כזה הון הוא משאב, חומרי גלם הם משאב נוסף וגם כוח האדם היצרני הוא משאב שיש לנהל. בעוד שהון וחומרי גלם יש לנהל בתבונה מדעית קרה, שתוביל לניצול חכם, יעיל ומקסימאלי שלהם, התפתחות התיעוש והקפיטליזם הובילה בהדרגה להכרה שבני אדם יש לנהל באופן שונה, תוך רגישות אנושית שתענה על צרכיו השונים של העובד ותניע אותו לפעולה ועבודה ועל ידי כך להפיק את המרב מיכולותיו.
מכיוון שכך, תחום ניהול משאבי האנוש מצריך הבנה מקיפה של שוק העבודה על מאפייניו השונים וסוגיות שונות המתקיימות במסגרתו, שליטה בתיאוריות ארגוניות, ידע בהיסטוריה של העבודה, הבנה מהם יחסי עבודה, היכרות עם איגודי עובדים ועוד. מחלקות משאבי האנוש בארגונים ומוסדות שונים הן האחראיות על קבלת עובדים לעבודה, ניוד אותם עובדים בין מחלקות שונות בארגון, טיפול בתנאי ההעסקה שלהם, דאגה לתנאי רווחה והטבות לעובדים, ארגון השתלמויות והדרכות מקצועיות כמו גם אירועי גיבוש והווי שמטרתם לדאוג לשביעות רצונו של העובד.
בוגרי התכניות השונות ללימודי ניהול משאבי אנוש יכולים להמשיך ללימודים מתקדמים במגוון תחומים קרובים, כגון: מנהל ציבורי, סוציולוגיה ארגונית ועוד. מנגד, הם יכולים להמשיך ולרכוש כלים מעמיקים יותר בתחומם, במסגרת אחת התכניות הייחודיות לתואר שני בלימודי עבודה וניהול משאבי אנוש.
הלימודים מיועדים למעוניינים להשתלב בתחומי ניהול כח האדם בחברות וארגונים שונים, ובתחומי מיון וגיוס כוח אדם במסגרת חברות כוח אדם.
הלימודים מתקיימים לרוב במתכונת של שלוש שנות לימוד, כחוג לימוד מלא או כחטיבת התמחות במסגרת תואר במדעי ההתנהגות. חלק מתכניות המוצעות מרוכזות ביום או יומיים בשבוע, על מנת לאפשר שילוב נוח של עבודה ולימודים. אורכן של תכניות אלה נע בין שלוש לשלוש שנים וחצי, לרבות לימודים בסמסטר קיץ. כמו כן, קיימות מספר תכניות ללימוד התחום לתואר שני, ומשך הלימודים בהן נע בין שנה לשנתיים.
בוגרי לימודי משאבי האנוש משתלבים סיום לימודיהם בחברות וארגונים שונים במשק, במחלקות כוח אדם או משאבי האנוש, אשר נותנות מענה לצרכיו השונים של העובד בארגון, החל מגיוס וכלה ברווחה.
לימודי משאבי אנוש מכשירים מנהלים להתאים בין יכולותיו של אדם למשימה ולעבודה, לטפל בעובדים באופן ראוי, ולעמוד על שלל הדרכים בהן ניתן להניע עובד. במידה רבה מצויים מנהלי משאבי האנוש ומנהלי כוח האדם בין הפטיש לסדן, בין הלחצים לתפוקה מקסימאלית ובין ההבנה שאין לנהוג בעובד כמשאב חומרי, אלא כמשאב יקר, מורכב ועדין – הדורש התייחסות מתאימה. סרטים עתידניים על רובוטים בעלי צלם אנוש שיחליפו את בני האדם בתפקוד ובמשימותיהם היומיומיות אולי מופיעים כבר על מסכי הקולנוע, אבל בעולם האמיתי, בני אדם הם עדיין המשאב החשוב ביותר של משק העבודה. משאב שיש להתמודד עמו ועם צרכיו ביתר תבונה ורגישות, על מנת שכל הצדדים המעורבים ירוויחו.
עסק ירוויח כאשר עובדיו יגיעו למקום עבודתם ברצון ויבצעו אותה במסירות. במידה ויועסקו בתחום שמתאים ליכולותיהם וכישוריהם, ובמידה ויזכו לתנאים טובים ולשכר ראוי – רוב בני האדם יבצעו את עבודתם על הצד הטוב ביותר. המתעניינים בניהול משאבי אנוש יוכלו להפיק תועלת גם ממאמרים בתחומים קרובים כלימודי כלכלה, מנהל עסקים או פסיכולוגיה בהתמחות ארגונית.