לימודי ממשל

מסלולי הלימוד בממשל נועדו להעניק לתלמידים הבנה של נושאים כמשטר וממשל, פוליטיקה וחברה, והקשר ביניהם. בואו לקרוא על השילובים השונים המעניינים שאפשר לבחור בהם בתואר הראשון בממשל.

להבין את המדינה והחברה

לימודי ממשל
צילום: Ewan-M

הממשל הינו אחד המרכיבים של מדעי המדינה. בעוד שמדע המדינה עוסק ביחידות פוליטיות ברמות ניתוח שונות רחבות יותר מזו של המדינה, כגון יחסים בינלאומיים, תחום הממשל, על פי הגדרתו הקלאסית, מתמקד במדינה עצמה, בצורות שלטון וביחסי הגומלין בין אזרח ומדינתו במגוון היבטים אידיאולוגיים, היסטוריים ומעשיים. תכניות לימודי הממשל, לעומת זאת, הינן דווקא בעלות אופי רב-תחומי במוצהר. הן שואבות ממסורות מחקר שונות ומגוונות בהן, כמובן, מדעי המדינה על תחומיו השונים, אולם גם היסטוריה, גיאוגרפיה, סוציולוגיה, כלכלה, משפטים ועוד. מהי זהות? מהו טיב היחסים, הרצוי והמצוי, בין האזרח למערכות השלטון? מהי דמוקרטיה, הן במשמעותה הפורמלית והן בהיבט המהותי? אלה רק מקצת השאלות בהן עוסקים לימודי הממשל.

העולם המשתנה במהרה, ואיתו המבנים ודפוסי ההתנהגות הפוליטיים מוסיפים רבדים ומשמעויות למושגים כלאומיות, ריבונות ואזרחות. הכל הופך מורכב יותר מבעבר, והדבר מצריך מחשבה והבנה מעמיקה, על מנת שנוכל לנווט בהצלחה אל תוך המאה העשרים ואחת, ולארגן את חיי הקהילה הפוליטית בהתאם לעקרונות ראויים. לימודי ממשל הם המקום לקבל את מגוון הכלים הנחוצים על מנת לעמוד במשימה זו בהצלחה.

מטרת לימודי ממשל

מטרת התכניות הינה להכשיר את הסטודנטים להוביל ולהנהיג את המגזר הציבורי הישראלי על היבטיו השונים: שירות המדינה, מלכ"רים, ממשל מקומי, ייעוץ פוליטי או אסטרטגי ועוד. תכניות הלימודים מקנות ידע תיאורטי רחב ומעניקות את כל כלי הבסיס ההכרחיים של מדע המדינה כפוליטיקה השוואתית, מחשבה מדינית, כלכלה פוליטית ועוד, אולם כחלק מאופיים הייחודי של לימודי הממשל, הם שמים דגש גם על ההיבטים היישומיים של התיאוריות: כחלק בלתי נפרד מהכשרתם של הסטודנטים הם מבצעים סימולציות, מנתחים אירועים, נפגשים עם מנהלים ומנהיגים, רוכשים מיומנויות ניהול משא ומתן ומתנסים בפרוייקטים מעשיים. בין הנושאים הרבים הנחקרים בתחום ניתן למצוא נושאים כגון: פוליטיקה וזיכרון, זכויות אדם, פוליטיקה עירונית, גיאופוליטיקה ועוד.

על אף שהלימודים הינם בעלי צביון מעשי, הכלים התיאורטיים המוקנים במסגרתם בהחלט מאפשרים לסטודנטים שיהיו מעוניינים בכך להמשיך ללימודים מתקדמים. מגוון מוסדות מקיימים לימודים לתואר שני בממשל. בדומה לנהוג בלימודים לתואר שני, גם בתחום זה ניתן לבחור במסלול מחקרי, הכולל כתיבת עבודת גמר, ובמסלול כללי שאינו מצריך כתיבת תזה. עם זאת, ישנו ניסיון לשמר את אופיים הבינתחומי והיישומי של לימודי הממשל, גם כאשר מעמיקים בתחום במסגרת לימודים מתקדמים.

עוד מסלולי לימודי ממשל

התמחויות בלימודי ממשל

תקשורת פוליטית

התכנית מיועדת להקנות הבנה של מרכזיות התקשורת בפוליטיקה המודרנית ושל מגוון הדרכים בהן היא פועלת ומשפיעה על תהליכים פוליטיים כמו גם על מוסדות פוליטיים. בין הנושאים בהם עוסקים הקורסים המוצעים במסלול ניתן למצוא: תקשורת המונים, פרסום פוליטי, תורת הנאום – רטוריקה, שיווק פוליטי ועוד.

החברה האזרחית

הקניית ידע והבנה בדבר מהותה של החברה האזרחית על רבדיה ומרכיביה השונים: ארגוני מגזר שלישי כארגוני מתנדבים, ארגונים לא-ממשלתיים, מלכ"רים ועמותות שונות השמות להן למטרה לקדם זכויותיהן של קבוצות שונות במסגרת החברה. בין הנושאים הנלמדים בתחום: זכויות אדם, תיאוריות סוציולוגיות עדכניות, שינוי חברתי, אחריות חברתית של גופים שונים ועוד.

יישוב סכסוכים

במסגרת התמחות זו מקבלים הסטודנטים כלים והבנה הנוגעים לאופן בו מנוהלים ומיושבים סכסוכים מסוגים שונים: בינלאומיים, אזוריים, לאומיים ועוד. הסטודנטים יהנו מלימוד גישות יישומיות שמטרתן יישוב סכסוכים ובין השאר ילמדו כיצד לנהל משא ומתן, דיפלומטיה של אזרחים, ומהם אפיקים בלתי פורמליים וכיצד מתנהלים במסגרתם. בנוסף, יעמדו הסטודנטים במהלך לימודיהם על איזה תפקיד משחקים גורמים שונים, כמו התקשורת או ארגונים לא-ממשלתיים, כוחות שמירת שלום ומשפט בינלאומי, ומהי השפעתם של תהליכים רחבים כגון הגלובליזציה.

קהל יעד ללימודי ממשל

אופיים התכליתי של לימודי הממשל הופך אותם לאטרקטיביים במיוחד עבור המעוניינים לפעול במסגרת מערכות המדינה השונות, או בתחומים ציבוריים שונים. המתעתדים לעסוק בניהול, עבודה פרלמנטרית, מחקר ציבורי או בקביעת מדיניות הינם, כמובן, קהל היעד הטבעי של תכניות לימודים אלו.

משך הלימודים

הלימודים לתואר ראשון נמשכים שלוש שנים. לימודי התואר השני אורכים שנתיים.

שכר וקריירה של בוגר לימודי ממשל

לימודי הממשל יעניקו לבוגרי התחום כלים תיאורטיים ומעשיים כאחד שיאפשרו להם לקחת חלק במגוון רחב של תפקידים במרחב הציבורי. בוגרי תכניות לימודי הממשל משתלבים בשירות החוץ ושירות המדינה, מתפקדים כיועצים פוליטיים או אסטרטגיים, כעוזרים פרלמנטריים וכמנהלים בתחום המגזר השלישי. כמו כן, ישנה כמובן אפשרות להמשיך ללימודים מתקדמים, במסגרתם ימשיכו הסטודנטים להתעמק בסוגיות ממוקדות יותר, תוך שמירת האופק היישומי של הנושאים הנלמדים.

ערכה של הכשרה מעשית

הלימודים שמטרתם להכשיר את מנהיגי המחר חשובים מכדי להשאירם בתחום התיאורטי. המציאות המורכבת מחייבת את אלו שינסו להכתיב אותה להיות בעלי יכולות מגוונות, הן יכולות אינטלקטואליות, שיאפשרו להם עומק מחשבה וניתוח, והן יכולות מעשיות, שמקורן בהתנסות והיכרות עם עולם המעש. לימודי הממשל, המאופיינים בגישה בין-תחומית ותכליתית כאחד – הינם חממה מצוינת לקבלת ההכשרה הנחוצה.

קבל מידע על לימודי ממשל
מלא פרטים לקבלת מידע חינם וללא התחייבות!
בחר מוסדות לימוד
יש לסמן מוסדות לימוד בהתאם למקום מגוריך

אנו מכבדים את פרטיותך | בכפוף לתקנון האתר

עוד על לימודי ממשל

להיות איש ציבור בעל המקצוע להיות איש ציבור זוהי עבודה, ולא משנה באיזה תחום, אשר מביאה עימה אחריות שאין במגזרים אחרים, זוהי עבודה שנועדה, בבסיסה ומהותה, לשרת את הציבור ולקדם אינטרסים של הציבור או המדינה. איש ציבור ממש להמשך קריאה »
מידע הכרחי למועמד ללימודי ממשל עובדות על תחום הלימודים תחום הממשל מהווה תחום לימוד אקדמי חדש יחסית, כאשר בעבר התחום היה זמין רק בלימודי תואר שני, לאחר תואר ראשון בתחום בעל נגיעה כלשהי אליו. לימודי ממשל בישראל נערכים במתכונת של להמשך קריאה »

קבל מידע על לימודי ממשל
מלא פרטים לקבלת מידע מנציג טלפוני חינם וללא התחייבות!
בחר מוסדות לימוד

אנו מכבדים את פרטיותך | בכפוף לתקנון האתר