לימודי מדעי החברה, חובקים בתוכם קשת רחבה וגדולה של תחומי לימוד. לימודי מדעי החברה עוסקים באספקטים הנוגעים לחברה בכללותה. תחת לימודי מדעי החברה ישנם תחומי לימוד רבים, כגון: סוציולוגיה, קרימינולוגיה, ניהול , עמים ודתות, כלכלה ועוד. בלימודי מדעי החברה, מרבית הקורסים הנם קלים יחסית, למרות שנדרשת מהסטודנטים קריאה מרובה של מחקרים כחלק מחומר הלימוד ולא נדרשים קורסים ריאליים (מלבד קורסי סטטיסטיקה וחדו"א). במסגרת לימודים לתואר ראשון במדעי החברה, ישנם קורסי חובה וכמו כן יש מגוון נרחב של קורסים לבחירה, כך שניתן לבחור ממגוון אפשרויות גדול מאוד.
מדעי החברה עוסקים בכל הקשור להתנהלות בין חברתית, מאספקטים שונים ומגוונים. מדעי החברה כונסים בתוכם מצד אחד, תכנים של יחסים בינלאומיים, תקשורת, מדעי המדינה, חוק וממשל וכלכלה, מצד אחר, בוחנים וחוקרים את מדעי ההתנהגות בחברה ובתרבויות שונות.
מדעי החברה אינו מדע מדויק. מחקר מדעי החברה בוחן ומנסה למצוא את החוקיות בהתנהלות של חברה לעצמה ולפרט, בין הפרט לעצמו ולחברה ובין חברות. מרבית הנושאים בתחום הינם נושאים הומאניים הדנים בהערכות, תיאוריות ופרשנויות, למרות שנמצא גם תחומים טכניים, לדוגמא כלכלה ומשפטים.
מטרת לימודי מדעי החברה היא לרוב, להוות בסיס ראשון להמשך לימודים. תואר ראשון במדעי החברה, ללא התמקדות ספציפית בתחום כלשהו, לכשעצמו, אינו תואר בעל יישום מקצועי. מטרת לימודי מדעי החברה, לאפשר לסטודנטים מפגש עם התחום האקדמי הלא מדעי. תחומי מדעי ה,חברה מגרים את הלומדים לחשיבה מחקרית, חושפים אותם לעולם רעיוני עם תפישות שונות באספקט חברתי.
כיום ישנם תחומים במדעי החברה, אשר ניתן לשלבם למסלולי לימודים משולבים. לדוגמא: מסלול סוציולוגיה והוראה לתואר ראשון, מסלול ניהול וכלכלה לתואר ראשון. מטרת הלימודים להקנות ללומדים כלים, ידע ומיומנויות לתחום שבחרו.
לימודי מדעי החברה, הם עבור סטודנטים אשר מבקשים לעסוק באחד ממקצועות המשיקים לבני אנוש כפרט או ככלל. לימודי מדעי החברה, יכולים להיות אפשרות טובה עבור סטודנטים אשר לא בחרו עדיין מסלול כלשהו, אך הם מעוניינים להתחיל את לימודיהם באוניברסיטה. לימודי מדעי החברה יכולים להיות מאתגרים
תחומי ההתמחות, כפי שציינו בלימודי מדעי החברה, הנם רבים ומגוונים. אנו נתמקד בתחומי התמחות עיקריים:
תחום המתמחה בטיפול נפש האדם, כאשר הפסיכולוגיה יוצאת מנקודת הנחה, שהתנהגויות הנן ברות חיזוי על פי דפוסים קבועים. הנחה זו מאפשרת מתן סיוע וטיפול לאוכלוסיות שונות. הפסיכולוגיה החברתית לדוגמא, מדברת על יחסי גומלין של הפרט בחברה. פסיכולוגיה רפואית, קושרת את ההשפעות של נפש האדם על בריאות הגוף.
אם פסיכולוגיה מטפלת בנפש באדם, סוציולוגיה מטפלת בנפש החברה. לימודי אנתרופולוגיה וסוציולוגיה פורשים את הדפוסים ההתנהגותיים של חברות ותרבויות שונות. השפעות של אירועים בלתי תלויים ותלויים על חברה כלשהי, הן נושא למחקר בתחום הסוציולוגיה. לדוגמא נוכל לבחון את ההשפעה של ניצולי השואה בחברה הישראלית. עצם חקר החברה מאפשר להשפיע על החלטות ודרכי פעולה של החברה עצמה או כפרט בחברה.
חלק מלימודי מדעי החברה, העוסק בחקר העבר, הן באמצעות חקר פעיל והן באמצעות לימוד. כאשר מטרת התחום להבין וללמוד על תרבויות ועמים קדומים, כמראה למציאות של ימנו.
במסגרת לימודי כלכלה ניתנים כלים וידע לניתוח, מצבים כלכליים בחברה. היכולת לרתום משאבים לטובת החברה. הבנה והכשרה לגבי כלכלה כלל עולמית, קשרים בין חברתיים מאספקט כלכלי כמובן.
כל חברה מגדירה את חוקי המשפט שלה. במסגרת תחום משפטים ילמדו השוואות משפטיות מתרבות לתרבות, המשפט הישראלי, משפט בינלאומי, מהו סדר חברתי ועוד. מטרת הלימוד להכשיר את לומדים להיות עורכי דין.
משך זמן לימודי מדעי החברה לתואר ראשון הוא בן 3-4 שנים תלוי במוסד ובקצב תוכנית הלימודים. משך זמן לימודי תואר שני, תלוי בתחום הנבחר. המסלולים לתואר שני הנם ממוקדי נושא. משך זמן הלימודים לתואר שני. יכול להיות בן שנה לשלוש שנים.
לימוד מדעי החברה לתואר ראשון לכשעצמם ללא התמקדות בתחום כלשהוא, יכול לאפשר עיסוק, באוניברסיטאות בתחום מחקר מדעי החברה, או להוות בסיס לבחירת המשך הלימודים בתחום ספציפי כלשהו. אם אנו מביטים על אופק תעסוקתי מבחינת כל האפשרויות הלימוד של תחום מדעי חברה בכללותם, נמצא כי הם משיקים לכל תחום בחיינו. ממשפטנים, עורכי דין, פסיכולוגים בהתמחויות שונות, אנשי ניהול ארגוני, אנשי כלכלה, עבודה סוציאלית במגזרים שונים, עבודה בתקשורת, עבודה במשרדי הממשלה, יחסים בינלאומיים, ועוד.
נכון, שבשנים האחרונות ניטלה ההילה מתחום מדעי החברה ועברה לתחום יותר אטרקטיבי, אך בפועל, אין ספק, כי המשרעת הרחבה של אפשרויות הלימוד, מאפשרות לנו לבחור בקלות את הנתיב המתאים. בוגרי מדעי החברה שלובים וארוגים בחיי החברה בכללותה.