לימודי גנטיקה

לא רק שכפול כבשים

לימודי גנטיקה
צילום: _foam

אם נשאל את האדם הממוצע מהי האסוציאציה העולה בראשו למשמע המילה "גנטיקה", פעמים רבות נקבל תשובות אשר למעשה מתייחסות ל"הנדסה גנטית". ואולם, זו האחרונה היא למעשה רק אחד התחומים והיישומים הנובעים מהמחקר הענף בנושא הגנטיקה, אשר הולך ותופס תאוצה בשנים האחרונות תודות להתפתחויות טכנולוגיות מואצות המאפשרות מחקר שקודם לא התאפשר.

אף על פי שמדובר בתחום חדשני ומתקדם, התובנה שכל היצורים החיים, לרבות צמחים ובעלי חיים, יורשים תכונות מהוריהם ואבותיהם הקדמונים הייתה ידועה גם לאדם הקדמון תובנה זו היא שאפשרה לשפר יבולים ובעלי חיים באמצעות הפריה סלקטיבית, למשל. אולם מקורו של התהליך במסגרתו החלו להבין כיצד פועל מנגנון התורשה ממש הוא רק באמצע המאה התשע-עשרה, בנזיר שהיה הראשון להבין שבהורשת התכונות ישנה חוקיות סטטיסטית, באמצעות ניסוי שערך באפונת-גינה. מאז התפתח מדע הגנטיקה כחלק בלתי נפרד ממדעי החיים, הביולוגיה והתקדמות הטכנולוגיה מאפשרת לחוקרים היום להבין כיצד מרכיבים גנים את מולקולות הDNA הענקיות, הארוזות כסליל במבנה של כרומוזומים, כמו גם הבנת תפקידו של כל גן וגן.

מטרת לימודי גנטיקה

בראש ובראשונה מחייבים לימודי הגנטיקה ידע בענפים רבים של מדעי החיים ובהם: ביוכימיה, מיקרוביולוגיה, אימונולוגיה ועוד. מסיבה זו הם זמינים רק כהתמחות במסגרת לימודי תואר שני בתחום הביולוגיה/ מדעי החיים. עם זאת, מי שחסרים את הידע הבסיסי הנדרש צריכים להשלימו בטרם יפנו לקורסים מעמיקים בתחום עצמו. לאחר שהבסיס הושג כנדרש, יעמיקו הסטודנטים בנושאים מגוונים שונים של הגנטיקה ובהם: תולדות החשיבה בגנטיקה, הנדסה גנטית, ננו-מדע וננו-טכנולוגיה, תאי גזע ושיבוט, ייעוץ גנטי, גנומיקה תפקודית, גנטיקה מולקולרית ועוד.

קהל יעד

למחקר הגנטי, כמו למחקר מדעי ככלל, יתאימו בני אדם סקרנים וסבלנים, אשר יודעים כי התהליך המחקרי הוא ארוך וכזה שבו לעיתים עובר זמן רב עד שניתן לראות בו תוצאות של ממש. עם זאת, כאשר מגיעים לתוצאות – ההתרגשות יכולה להיות גדולה, כמו גם ההשלכות האפשריות של התגלית ואלה מפצות על פרק הזמן הארוך ועל הסבלנות הגדולה.

התמחויות במסגרת לימודי גנטיקה

ביולוגיה מולקולרית

תחום מדעי החוקר את תפקידן של מולקולות שונות המיוצרות בתאים, תוך שילוב מדע הביוכימיה, החוקרת את מאפייניהן הכימיים של אותן מולקולות. במסגרת תחום זה, משמש השילוב של גנטיקה וביוכימיה לחקר תהליכים במסגרתם משוכפל, משועתק ומתורגם המטען התורשתי ברמת היסודות המולקולאריים.

גנומיקה

עם התקדמות הטכנולוגיה, התפתחה האפשרות לתעד את הרצף של כלל המידע התורשתי המקודד בדנ"א של אורגניזמים (הרצף מכונה בשפה המדעית "גנום". לכל אורגניזם ישנו גנום משלו: לאדם, לבעלי החיים ולצמחים). הגנומיקה מנסה לאתר חזרה של תבניות המאפיינות מינים מסוימים והיא פועלת בשילוב תחום מדעי חדש יחסית – הביואינפורמטיקה, המאפשרת ניתוח ממוחשב של מידע ביולוגי.

גנטיקה של תכונות מורכבות

שילוב מחקרי בין הידע בתחום הגנטיקה ומדע הסטטיסטיקה במטרה לאתר גורמים גנטיים של מחלות שונות.

משך הלימודים

הלימודים במסלולי ההתמחות בגנטיקה הינם לקראת תואר שני במסלול מחקרי בלבד, ועל כן אורכים שנתיים, וכוללים הגשת עבודת גמר (תזה).

מוסדות ללימוד גנטיקה

האוניברסיטה העברית

האוניברסיטה העברית הינה אחת מאוניברסיטאות המחקר המובילות בארץ ובעולם (דורגה במקום ה – 109 בעולם בשנת 2009 – המיקום הגבוה ביותר מבין כלל האוניברסיטאות הישראליות) ועל כן מצויה בחוד החנית המחקרית בארץ. ככזו, היא מקיימת מחקר בתחום הגנטי על היבטיו השונים ומקיימת מסלול לימודים מחקרי לתואר שני בתחום. בין תחומי המחקר בהם מתמקדת המחלקה לגנטיקה באוניברסיטה זו ניתן למצוא גנטיקה של תכונות כמותיות, התבטאות גנים ובקרה עליה, יישומים של הגנטיקה בתחומי הרפואה, החקלאות ובביוטכנולוגיה, אנתרופולוגיה גנטית ועוד.

אוניברסיטת תל אביב

אוניברסיטת תל אביב הינה האוניברסיטה הגדולה ביותר בארץ וכמו האוניברסיטה העברית – גם היא ברשימת האוניברסיטאות הטובות בעולם (מקום 114 בשנת 2009). גם כאן מקיימת הפקולטה למדעי החיים לימודים ומחקר ברמה הגבוהה ביותר בתחומים חדשניים ומתקדמים ביותר, ובהם המסלול בגנטיקה.

מכון ויצמן למדע

מכון ויצמן איננו אוניברסיטה במובן הקלאסי, אלא מכון מחקר מדעי, בו מתקיים מחקר מעמיק ומקיף מהמתקדמים ביותר בארץ בכל תחומי המדע. המכון, השוכן בקמפוס ירוק, רחב ידיים ויפהפה בעיר רחובות, אינו מקיים לימודים לתואר ראשון אלא רק החל מתואר שני ומעלה, על מנת לאפשר התמקדות מחקרית של ממש, שהיא לחם חוקו של המכון. בין תחומי המחקר במדעי החיים מתקיים מחקר גם בגנטיקה מולקולארית על היבטיה השונים – ביולוגיה התפתחותית, תהליכי התמיינות ועוד.

אופק תעסוקתי

המתמחים בלימודי הגנטיקה יוכלו להמשיך בלימודים מתקדמים (דוקטורט ופוסט-דוקטורט) בתחום, באחת המעבדות האוניברסיטאיות המובילות בארץ או בחו"ל. מלבד המשך הלימודים האקדמיים והמחקריים בתחום, בעלי ההכשרה בתחום הגנטיקה יוכלו לעסוק בייעוץ גנטי במסגרת מרפאות שונות ובתי חולים, להשתלב בתעשיית הביוטכנולוגית ולאלו בעלי הנטייה והעניין בכך – אף בתחומי הזיהוי הפלילי במסגרת מעבדות המשטרה.

לגלות את אבני הבניין מהן אנו מורכבים

תחום המחקר הגנטי, כמו רבים מתחומי המחקר המדעי, אינו בגדר לימודי "מקצוע". פעמים רבות ניתן למצוא תחומים המיישמים את הידע המדעי שנרכש במהלך הלימודים גם בתחומים מקצועיים שונים, אולם על ההולכים בנתיב זה לדעת כי פעמים רבות עוד יותר הידע נרכש לצורך מחקר וייצור ידע נוסף, על בסיס הקיים. זוהי, בסופו של דבר, תכליתם של הלימוד והמחקר המדעיים והאקדמיים. בהתאם, גם לימודי הגנטיקה אינם בגדר "מקצוע ביד". הניגשים לתחום יעשו זאת לפני הכול מתוך עניין טהור לדעת ולהבין כיצד מתפקדת המכונה המופלאה הזו שהיא גוף האדם ברמות הבסיסיות ביותר שלה, שאותן אנחנו רק מתחילים להבין בשנים האחרונות, ובוודאי שאת יישומו האפשרי של הידע הזה, בחלקו העיקרי אנחנו לא יכולים עדיין אפילו להעלות על הדעת. אם המחשבה להיות חלק ממסע גילוי שכזה מסעירה אתכם – ייתכן מאוד ולימודי הגנטיקה הם המקום עבורכם.

קבל מידע על לימודי ביולוגיה
מלא פרטים לקבלת מידע חינם וללא התחייבות!
בחר מוסדות לימוד
יש לסמן מוסדות לימוד בהתאם למקום מגוריך
הקלד תעודת זהות:

אנו מכבדים את פרטיותך | בכפוף לתקנון האתר

קבל מידע על לימודי ביולוגיה
מלא פרטים לקבלת מידע מנציג טלפוני חינם וללא התחייבות!
בחר מוסדות לימוד
הקלד תעודת זהות:

אנו מכבדים את פרטיותך | בכפוף לתקנון האתר