להיות מהנדס מכונות

הנדסת מכונות היא תחום ההנדסה הוותיק ביותר וכזה שמהווה את הבסיס לתחומים הנדסיים רבים אחרים. מועמדים רבים שואפים להיות מהנדסי מכונות ועל ידי כך להיות שותפים לפיתוח ולתכנון מערכות ומוצרים חדשים – אך מה זה אומר בפועל להיות מהנדס מכונות?

בעל המקצוע

מהנדס מכונות הוא בעל מקצוע בעל בסיס ידע רחב מאוד במגוון היבטים הנדסיים ומדעיים. עליו להיות בעל יכולות אנליטיות גבוהות מאוד, אך עם זאת גם בעל חשיבה יצירתית וחדשנית לגבי פרויקטים ותהליכים בהם הוא מעורב. באופן טבעי, חוש טכני מצוין הוא דרישה מרכזית – לא חובה לדעת להרכיב מנוע בעיניים עצומות, אך בהחלט יש צורך בהבנה טכנית טבעית של מערכות ותהליכים. מעבר לכך, על המהנדס לשלוט בתחומים מדויקים כמו חוזק חומרים, ביומכניקה, תרמודינאמיקה, פיזיקה ושאר נושאים בעלי חשיבות עליונה לתוצר הסופי של עבודתו. כיום, על מנת להיות מהנדס מכונות ניתן ללמוד את התחום באחת מבין 3 אוניברסיטאות וכמו כן בעוד מגוון מכללות אקדמיות, שחלקן אף מתמחות באופן ספציפי במקצועות ההנדסה. מהנדסי מכונות הם אנשי מקצוע אשר למדו במסלול אקדמי מורכב במשך כ – 4 שנים ואף הרבה מעבר לכך, במידה והמשיכו לתארים מתקדמים.

איך נראה יום עבודתו של מהנדס המכונות?

עולם הנדסת המכונות הוא עולם רחב מאוד אשר כולל מגוון עצום של תפקידים ותהליכים בהם מעורבים המהנדסים. מצד אחד, יום עבודתו של מהנדס המכונות יכול לכלול בעיקר עבודה מול מחשב והיבטי עבודה "נקיים" במסגרת תפקידי תכנון ופיתוח ומצד שני, יום עבודתו יכול להיות דינאמי ופיזי – בשטח, במפעל, בסדנת ייצור ועוד. מהנדסי מכונות רבים עוסקים בתפקידים המשלבים בין השניים – עבודה משרדית ועבודת שטח הכוללת עבודה "בידיים" לצד עובדי ייצור ופיתוח אחרים. בדומה לתחומים רבים בתעשיות עתירות הידע בישראל, ימי העבודה יכולים להיות ארוכים, לכלול נסיעות, יציאות לשטח ודרישות עבודה לחוצות. מהנדסי מכונות יכולים לעבוד לבדם על המחשב או על פיתוח מערכת כלשהי וגם, כפי שקורה ברוב התפקידים, במסגרת צוותי הנדסה גדולים יותר הכוללים מהנדסי מכונות או מהנדסים מתחומים אחרים. אכן, זהו מקצוע אשר עשוי לדרוש עבודות "אפורות" אך יש בו גם צדדים דינאמיים ומרתקים מאוד.

התמחויות

כמות ההתמחויות במסגרת מסלולי הלימוד בתחום היא נקודה אשר ממחישה היטב עד כמה תחום הנדסת המכונות הוא רחב. ישנן כ – 10 סוגי התמחויות שונות כאשר חלקן מתמקדות בנושא ספציפי וחלקן משלבות בין תחומים שונים. ההתמחויות בתחום הנדסת מכונות הן:

  • מערכות אנרגיה
  • ביומכניקה
  • רובוטיקה, בקרה ומכטרוניקה ("רבדים")
  • מכטרוניקה בלבד
  • מכניקת חומרים ומיקרו-מערכות (MEMS)
  • חומרים בלבד
  • תוכן, ייצור, ותיב"ם (תכנון בעזרת מחשב)
  • פלסטיקה
  • מערכות רכב – במכללת אפקה בלבד או במסלולי הנדסאים
  • זרימה ואנרגיה

שוק העבודה והשכר

שוק העבודה של מהנדסי מכונות הוא בעל ביקוש גבוה, מגוון ויציב. אמנם לאורך השנים התפתחו תחומי הנדסה נוספים וטכנולוגיים שבחלק מהמקרים "לקחו" את העבודה למהנדסי המכונות הקלאסיים (הנדסת אלקטרוניקה, תוכנה, חומרים, אווירונאוטיקה, כימית ועוד), אך עדיין קיימים תפקידים רבים המחייבים ידע מקיף דווקא בתחומי המכונות. מעסיקים מרכזיים הם גורמי תעשייה מסורתית, תעשיות ביטחוניות, חברות לעיבוד חומרי גלם, חברות תשתיות, תעשיית הרכב, מפעלים לייצור מכונות ומערכות הנדסיות מורכבות ועוד. רמות השכר של מהנדסי מכונות מתחילים נעות סביב השכר הממוצע במשק (8,000-9,000 ש"ח לחודש) ובתפקידים בכירים או לאחר צבירת כמה שנות וותק, ניתן להגיע לרמת שכר של כ-15,000 ש"ח לחודש ואף הרבה מעבר לכך (למשל בארגונים גדולים כמו חברות ביטחוניות).

יתרונות בשוק

למהנדסי המכונות יתרונות רבים בשוק העבודה – מגוון אדיר של תפקידים שניתן לעבוד בהם, יכולת להיות חלק מפיתוח מערכות וטכנולוגיות חדישות וחשובות, יכולת השתכרות גבוהה, דרישה תמידית למהנדסי מכונות איכותיים ועוד – מהנדסי מכונות מתמצאים ושולטים בבסיס ההנדסה ולכך אין תחליף.

קבל מידע על לימודי הנדסת מכונות
מלא פרטים לקבלת מידע חינם וללא התחייבות!
בחר מוסדות לימוד
יש לסמן מוסדות לימוד בהתאם למקום מגוריך
הקלד תעודת זהות:

אנו מכבדים את פרטיותך | בכפוף לתקנון האתר

קבל מידע על לימודי הנדסת מכונות
מלא פרטים לקבלת מידע מנציג טלפוני חינם וללא התחייבות!
בחר מוסדות לימוד
הקלד תעודת זהות:

אנו מכבדים את פרטיותך | בכפוף לתקנון האתר