כל תכניות ההנדסאים בישראל נקבעות ונמצאות בפיקוח המכון הממשלתי להכשרה טכנולוגית ומדעית, הידוע יותר בשמו מה"ט. כך, ניתן להיות בטוחים שכל תכניות הלימוד של הנדסאי מכונות הן אחידות מבחינת תכנים ודרישות וכן שיש גוף מקצועי חזק אשר מפקח על המוסדות ועל הבוגרים. על מנת לקבל דיפלומת הנדסאי מכונות ולהירשם בפנקס ההנדסאים, יש לעבור בחינות גמר מטעם מה"ט. בהמשך לתהליכי הפיקוח, גם שכר הלימוד לתכניות הנדסאי מכונות הוא מפוקח ועומד על כ-7,000 ש"ח לשנה.
תואר הנדסאי מכונות אינו תואר ראשון אקדמי מלא ואינו מקנה דיפלומת מהנדס אלא הנדסאי. זה תואר נחשב פחות מתואר הנדסי מלא והוא לא מאפשר להמשיך לתואר שני, מכיוון שלא מדובר על תואר אקדמי על על דיפלומה מקצועית. אומנם הסמכה של הנדסאי מכונות מאפשרת למוסמכים לעבוד בתפקידים זוטרים מגוונים וגם להתקדם בשרשרת הדרגות הארגונית, אך לא מדובר על תפקידי מהנדס ולכן יש להכיר בכך שאפשרויות הקידום עם תעודת הנדסאי הן מוגבלות. מבחינה תעסוקתית, בוגרי תואר הנדסאי מכונות יכולים למצוא בקלות עבודה במגוון תחומים בעוד הדרישה בשוק לאנשי מקצוע בתחום היא גבוהה ויציבה. מעסיקים מרכזיים הם למשל מגזר התעשיות הביטחוניות, מגזר ההייטק בדגש על חברות המפתחות חומרה וציוד, חברות ממשלתיות בתחומי תשתיות ועוד. בוגרי מסלול הנדסאי מכונות יכולים לעבוד בתפקידי ניהול זוטרים בתכנון מוצרים ופרויקטים, פיקוח, תכנון ייצור, מחקר ופיתוח והרשימה עוד ארוכה.
על מנת ללמוד ולהשלים הסמכת הנדסאי מכונות ניתן ללמוד במגוון רחב של מוסדות לימוד, החל ממכללות אקדמיות להנדסה, בתי ספר להנדסאים ומוסדות לימוד להכשרות מקצועיות למיניהן. רק מוסדות לימוד מאושרים על ידי מה"ט רשאים ללמוד הנדסת מכונות ולהעניק את התעודה לאחר מעבר המבחנים הממשלתיים. על פי רוב, מסלול הנדסאי מכונות אורך כשנתיים בהן לומדים הסטודנטים 2 ימי לימוד מלאים ב – 2 סמסטרים אקדמיים. בנוסף, קיימות אפשרויות רבות למסלולי לימודי ערב לקראת הסמכת הנדסאי מכונות שאורכים 3 שנים, בהן נלמדים הקורסים אחה"צ כפעמיים בשבוע וביום שישי בבוקר.
לימודי הנדסאי מכונות הם לימודים הנדסיים המחייבים לימודי יסוד רבים בתחומים ריאליים ואנליטיים. קורסי החובה הבסיסיים הם בנושאים מתמטיים שונים, פיזיקה, אלקטרוניקה, חשמל, סטטיסטיקה, אנגלית טכנית וכדומה. קורסים מקצועיים נוספים שקיימים ברוב המסלולים הם חומרים וחוזק חומרים, תרמודינאמיקה, יישומי מחשב הנדסיים ועוד.
ישנן 3 מגמות משנה אפשריות בלימודי הנדסאי מכונות, כאשר כל מוסד לימודים מציע מגמות מסוימות. קיימות מכללות אשר מתמחות בתחום ספציפי ולכן מציעות מגמה הקשורה אל אותו התחום: