תואר בהנדסה הפך בשנים האחרונות לתואר נחשק לא רק בעבור אלו שרוצים להיות מהנדסים, אלא בעבור אנשים שמחפשים נקודת פתיחה טובה לקריירה בתחום ספציפי כגון: הנדסת חשמל, הנדסת מערכות מידע, הנדסת תוכנה, הנדסת אלקטרוניקה, הנדסת מזון ועוד. אותם סטודנטים המסיימים תואר בלימודי הנדסה, הינם בעלי תעודת מהנדס בנוסף לתואר.
מקצוע הנדסת מזון כולל בתוכו יישום של עקרונות שונים מתחומים קרובים כגון: הנדסה כימית על רכיבי מזון והנדסה חקלאית. מקצוע הנדסת המזון מתעסק בתהליכים של ייצור המזון, אבטחת ושימור מזון, ייצור מזון באמצעות תהליכים ביוטכנולוגיים, בקרת איכות המזון, פיקוח על בריאות הציבור בנוגע למזון ועוד. את הלימודים של מדעי המזון עושים בדרך כלל במסגרת מסלול לימודי הביוכימיה ומדעי המזון, או הביוטכנולוגיה ומזון בפקולטות לחקלאות השונות שבאוניברסיטאות.
תחום הנדסת המזון מתמודד ללא הרף עם אתגרים הקשורים לייצור מזון בריא ובטוח לצריכה על ידי אנשים בארץ ובעולם. המודעות הגוברת והולכת למזון בריא ואיכותי ללא חומרים מלאכותיים, צבעי מאכל סינטטיים, או חומרי שימור, מגבירה את הביקוש למזון מוכן מצד אחד אבל מצד שני שיהיה בריא ככל האפשר וישמור על טעמו הטוב. מהנדסי המזון ניצבים כל העת בפניי אתגרים חדשים, עקב המודעות הגוברת והולכת לבטיחות במזון ולבריאות שלו.
מטרת לימודי הנדסת מזון היא להקנות ידע נרחב שניתן ליישם אותו בתחום של המזון. במסגרת התואר ראשון בביוטכנולוגיה ומזון נלמדים בין השאר הקורסים הבאים: כימיה, מיקרוביולוגיה, תהליכי יסוד במזון, ביוטכנולוגיה ומזון, ביולוגיה, תהליכי הפרדה, הנדסה גנטית, פיסיקה ועוד. במסגרת הנדסת המזון נלמדים קורסים הקשורים לאריזת מזון, בקרת מזון, בטיחות במזון, תכנון מפעלי מזון ועוד. תואר שני בתחום הנדסת המזון מתמקד בתחומי מחקר שונים הקשורים למדעים כגון: ביולוגיה מולקולרית, ביוכימיה ותזונה מולקולרית, ננו-ביוטכנולוגיה, הנדסת חלבון, הנדסת רקמות, אריזה ועוד.
אנשים שרוצים למצוא לעצמם מקום בתחום ההולך ומתפתח של תעשיית המזון, יוכלו לעשות שימוש מצוין בלימודי הנדסת מדעי המזון כדי להשתלב בתחום של פיתוח וייצור המזון, או להשתלב בתחומי המחקר הרבים הנוגעים להנדסת המזון, גידול, בריאות ועוד.
לימודי הנדסת המזון נחלקים לשני מסלולים עיקריים ביוטכנולוגיה ומדעי המזון וביוכימיה ומדעי המזון.
מקצוע הביוטכנולוגיה משלב בין התחומים: ביוכימיה, מיקרוביולוגיה, ביולוגיה מולקולרית והנדסה כימית. השילוב בין ביוטכנולוגיה והנדסת המזון נועד לספק לתלמיד כלים בסיסיים ומעמיקים בהבנת תהליכים ביוטכנולוגיים והדרכים שבהם ניתן לנצל תהליכים אלו כדי לייצר מזון טוב יותר.
במסלול זה נבדק הקשר והיישום של מדע הביוכימיה על תעשיית המזון כגון: תהליכי תסיסה תעשייתיים, מנגנון התגובה של השמרים, ביולוגיה של התא, אינטראקציות בין חיידקים, פיסיולוגיה של שורשים מבוקטרים, התפתחות הצמחים, שיטות ידידותיות להדברה ועוד.
לימודי הנדסת מזון אורכים בדרך כלל כארבע שנים, הלימודים כוללים בדרך כלל לימודי יסוד, לימוד מדעי המזון ולימודי התמחות בביוטכנולוגיה או בביוכימיה.
מהנדס מוצרי מזון יכול להשתלב בתחום המחקר ופיתוח המזון כמו גם בתחום תעשיית המזון. מהנדס מזון יכול למלא תפקידים שונים ומגוונים כגון: בדיקת איכות של תהליכים, פיקוח על תנאי ייצור, ניהול צוות עובדים בתחום המזון, פיתוח מוצרים קיימים, מחקר בתחום המזון, כניסה לתעשיית הקוסמטיקה, השתלבות במכונים לאיכות הסביבה ועוד.
העולם המודרני מנסה ללא הרף לשלב תחומי מדע כגון, כימיה, ביולוגיה, מדעי הטבע ועוד בניסיון לשפר את ייצור ואיכות המזון, מחקרים רבים ומגוונים נעשים למען מטרה זו.התעשייה הכימית בתחום המזון הינה תעשייה רווחית ומפותחת גם בארץ וגם בחו"ל, דבר זה גורם כמובן לביקוש גובר והולך לאנשים בתחום מדעי המזון ולמהנדסי מוצרי מזון. אמנם הלימודים הם מקיפים וחולשים על נושאים רבים, אבל כתוצאה מכך גם אפשרויות התעסוקה הן רבות.
רק השנה נמסר בחדשות כי ממשלת ארה"ב מתכננת להגביר את הפיקוח ואת הדרישות שלה בנוגע לבטיחות המזון, אנשים רבים אינם מודעים לכך, אבל מספר מקרי התחלואה והמוות כתוצאה מהרעלת מזון הוא רב, מהנדסי מזון בין שאר הנושאים שהם מתמודדים איתם, חוקרים ובודקים דרכים לגרום למזון המתועש להיות בטיחותי יותר וזאת כדי להוריד כמעט לחלוטין מקרים של תחלואה או חלילה מוות כתוצאה מאכילת מזון לא בטיחותי.
אנשים שישתלבו בתחום הנדסת מדעי המזון, בנוסף ללימודים מרתקים, יעניקו לעצמם ידע בתחום חדש אשר צפוי לו עתיד מזהיר. גם התחזקות מגמת הבריאות בארץ ובעולם מעלה את הצורך במהנדסי מזון, אשר ידעו לשלב בין ייצור תעשייתי של מזון כפי שהיה עד היום, לבין מזון בריא בעל ערכים תזונתיים גבוהים. תחום הנדסת מדעי המזון, עדיין לא מוכר לאנשים רבים בארץ והדבר מעניק יתרון רב לאלו שכן החליטו ללמוד את התחום, הן מבחינת אפשרות תעסוקה בארץ והן מבחינת האפשרות לפתח קריירה פורה בחו"ל, אם אתה רוצה למצוא קריירה חדשנית שמקדימה את השאר, הנדסת מזון יכולה להיות תשובה נהדרת בשבילך.