הנדסאי חשמל הינו איש מקצוע אשר למד את מקצועות החשמל בצורה מעמיקה ויסודית, בדרך כלל במסלול לימודים שנמשך שנתיים, או עד שלוש שנים בלימודי ערב. כמובן שבתחום של לימודי חשמל ישנה תמיד עבודה בשוק, בין אם מדובר בעבודה כקבלן חשמל עצמאי העובד בעיקר בתכנון מערכות חשמל בבתים של לקוחות פרטיים, ובין אם מדובר בהנדסאי חשמל העובד כמהנדס בפיתוח וייצור של מכשירים חשמליים, או של מכשירים המספקים חשמל, או תשתיות חשמל. הנדסאי חשמל מקבל גם רשיון לערוך תוכניות במערכות חשמל תעשייתיות או ביתיות עד ל- 3*630 אמפר עוצמת זרם.
הגוף המפקח בישראל על הכשרת הנדסאים הוא המכון הממשלתי להכשרה בטכנולוגיה ובמדע, גוף זה כפוף למשרד התמ"ת, לאחר סיום הלימודים ושנה של עבודה בתחום המקצוע, ההנדסאי רשאי להירשם כחשמלאי מוסמך. מסלול הלימודים להנדסאי חשמל מתרכז בעיקר בצד הטכני של המקצוע, אבל ההנדסאי תמיד יכול להמשיך ללימודי תואר מהנדס, כאשר הוא מקבל פטור ממספר קורסים.
הנדסאי חשמל, כפי שציינו קודם לכן, יכול לעסוק במגוון גדול של תפקידים כגון: פיתוח תשתיות חשמל, קבלן חשמל עצמאי, מבקר איכות בחשמל, מפתח מוצרים המבוססים על חשמל, אחזקה מונעת ושוטפת של מערכות חשמל, תכנון ובניית מערכות חשמל, בודק התקנים, יועץ מומחה לחברות המעניקות שירותיי אספקת חשמל ועוד.
הנדסאי חשמל שישלב בתפקידו חשיבה מקורית, יכולות טכניות גבוהות לפתרון בעיות בשטח, יוזמה ויחסי אנוש טובים, בעיקר בתחום של עבודה בצוות, יוכל לשגשג בתחום ולהתקדם במעלה הסולם, בין אם הוא מקים עסק עצמאי או עובד כשכיר.
הלימודים בתחום הנדסאי חשמל הם בדרך כלל לימודים טכניים מעשיים שמטרתם להעניק לסטודנט את הידע הדרוש במקצועות הבסיס, בנוסף לידע מעמיק בכל הקשור לתחום החשמל. הלימודים המעשיים נועדו להכין את הסטודנט להתחלת עבודה במקצוע, מיד עם סיום לימודיו, כאשר מרבית המוסדות המלמדים תחום זה מקפידים לרענן את הקורסים שהם מעניקים, בהתאם לשינויים הטכנולוגיים הרבים והתכופים המתרחשים בו.
הנושאים הנלמדים בתחום הנדסאי חשמל משתנים כמובן בין מוסד לימודי אחד למשנהו, אבל ישנם קורסים הנלמדים בכל מקום כגון: מתקני חשמל, יסודות בפיזיקה, מתמטיקה, מעבדת פיקוד ובקרה, עבודה מעשית, אלקטרוניקה, מכונות חשמל, מנועים חשמליים, שרטוט טכני, תכנות, רשתות חשמליות ועוד.
כמובן שאם יש תחום ספציפי שמעניין אתכם כחשמלאים מומחים לעתיד, עדיף שתבחרו במוסד לימודים שמעמיק בתחום זה.
כל מוסדות הלימוד מחייבים את הסטודנטים בהגשת פרוייקט גמר, שיביא לידי ביטוי את החומר שנלמד יחד עם חשיבתו העצמאית של הסטודנט.
תנאי הקבלה משתנים כמובן ממוסד לימודים אחד למשנהו, אבל באופן כללי ניתן לומר שברוב מוסדות הלימוד, תנאי הקבלה פשוטים והם דורשים תעודת בגרות הכוללת 3 יחידות במתמטיקה, תעודת הבגרות יכולה להיות גם חלקית, כול עוד ישנן 2 יחידות באנגלית ו-2 יחידות בעברית. ניתן גם להתקבל עם תעודת בוגר של מכינה מוכרת. ישנם מוסדות לימוד שיבקשו לערוך למועמד ראיון אישי ואפילו מבחני כניסה.
כפי שציינו הלימודים להנדסאי חשמל הם לימודים מעשיים טכניים. כמובן שהמקצועות הבסיסיים נלמדים בצורה תיאורטית ואי אפשר להצליח בלעדיהם במקצוע זה, אבל מרבית הקורסים מיועדים להעניק הכשרה מעשית יסודית ומעמיקה בתחומי החשמל הרלוונטיים וגם כדי לפתח את היכולות הטכנולוגיות של החשמלאי לעתיד.
התעודה היא תעודת הנדסאי חשמל והיא מותנת בהגשת פרויקט גמר, בעמידה במטלות ובמבחנים של מוסד הלימודים. לאחר צבירת שנת ניסיון אחת במקצוע, ההנדסאי מקודם מדרגת חשמלאי מוסמך לדרגת חשמלאי ראשי.
שכר הלימוד ללימודי הנדסאי חשמל עומד על 8,000 ₪ לשנה והוא נמצא תחת פיקוח המה"ט. ישנם מוסדות לימוד המעניקים הנחה בשיעור של עד 90% משכר הלימוד לחיילים משוחררים עד חמש שנים מיום השחרור.
המשכורת של הנדסאי חשמל נעה בין 7,000 ₪ לחודש ל- 10,000 ₪ בחודש, כאשר יש חשיבות רבה לתפקיד, הוותק וההתמחות הספציפית של איש המקצוע בהשפעה על השכר. עצמאיים העובדים כקבלני חשמל יכולים אף להכפיל את המשכורת שציינו.
מכללת אורט ירושלים, המכללה האזורית כנרת, מכללת אורט סינגאלובסקי, בית הספר הארצי להנדסאים, אורט הרמלין, המכללה הטכנולוגית באר שבע, הקריה ללימודי הנדסה וטכנולוגיה.
אם החשמל זורם בין כפות ידיכם, אל תהססו ללמוד את המקצוע, מדובר במסלול לימודים קצר בהשוואה ללימודים לתואר ראשון, המעניק לכם ידע טכני מעשי רב, אשר בסיומו תוכלו מיד להתחיל לעבוד בתחום.