הנדסת החומרים עוסקת בדרכים השונות בהן ניתן לעבד חומרים ולעשות בהם שימוש, בטכניקות שונות בהן ניתן לחקור ולבדוק אותם ובקשר ההדדי בין עלות לתועלת במסגרת תהליך הייצור התעשייתי של חומרים. את החומרים השונים בהם נעשה שימוש במסגרות שונות בתעשייה ניתן לחלק לחומרים מתכתיים, פולימרים סינתטיים או טבעיים ועוד. מהנדסי החומרים הם האחראים על התאמת החומרים בהם ייעשה שימוש במסגרת תהליך ייצור מוצר או מערכת לצרכיהם של אותם מוצרים ומערכות, והם המפקחים על תהליכי הייצור ופותרים בעיות הנדסיות שונות ומורכבות. כמו כן עוסקים מהנדסי החומרים גם בבדיקת כישלונות מוצרים שונים, ביישום שיטות בדיקה, במחקר ובפיתוח חומרים מתקדמים.
עד לפני מספר שנים ניתן היה ללמוד הנדסת חומרים רק כמסלול התמחות במסגרת לימודי תואר שני במחלקות להנדסת מכונות. כיום מקיימים חלק ממוסדות הלימוד מסלול נפרד המתמקד בהנדסת החומרים, ולא כתת-תחום של הנדסת מכונות. התפתחות זו הינה תוצאה של התפתחות מואצת של התעשייה המודרנית: התפתחות התעשייה הובילה להיכרות מעמיקה עם מגוון התכונות של חומרים שונים ובעיקר – להבנת חשיבותו של מגוון זה והאפשרויות המרובות לניצול יעיל שלו. התפתחויות אלה הובילו לצורך ביותר ויותר מהנדסים שיתמחו בתחום זה והדבר הוביל לפתיחת תוכניות לימודים להכשרת מהנדסים ייעודיים לתחום.
לימודי הנדסת החומרים נועדו להקנות לסטודנטים ידע נרחב במקצועות היסוד המדעיים: פיסיקה, מתמטיקה, כימיה ומחשבים, כמו גם במקצועות ההנדסה השונים הרלוונטיים. כך, בין המקצועות הנלמדים ניתן למצוא: תרמודינאמיקה, אפיוני חומרים, בחירת חומרים, טכנולוגיית מוליכים למחצה, בדיקות אל-הרסניות, חומרים להנדסה כימית, משטחים וטיפולי שטח ועוד.
בעלי זיקה למקצועות מדעיים וריאליים, המסוגלים ומעוניינים לשלב ידע והבנה מתמטיים ומדעיים עם הבנה הנדסית בעניין התנהגות חומרים ומערכות. משך לימודי התואר הראשון בהנדסת חומרים הוא ארבע שנים. לימודי התואר השני אורכים לרוב שנתיים. אין צורך בביצוע התמחות על מנת להירשם בפנקס המהנדסים. בתואר תלמדו אודות נושאים מגוונים כגון תיכּוּן חומרים, עיבוד,כבישה, יציקה, ריתוך, גידול גבישים ועוד מניפולציות על חומרים, טכניקות אנליטיות כמו מיקרוסקופיה אלקטרונית, עקיפת קרני x וקלורימטריה, חישובי עלות בייצור חומרים, חומרים מרוכבים, פולימרים, מכניקת השבר, עץ כשל, שחיקה מכנית, חומרים אלקטרוניים ומתכתיים, חקר פני השבר, תהליכים לייצור חומרים בתעשייה ועוד.
כאמור, תחום הנדסת החומרים מצוי בשנים האחרונות בתנופה גדולה. מהנדסי החומרים הינם אנשי מקצוע שמומחיותם נדרשת בחברות תכנון מסוגים שונים, ביחידות מחקר ופיתוח כמו גם בקווי הייצור בענפי תעשייה שונים ומגוונים, ובהם תחומי המזון, התרופות, הנדסת תוכנה, מפעלים שונים וגם תחום ההייטק, אשר עושה שימוש בחומרים מורכבים וחדשניים.
תחום הנדסת החומרים הוא דוגמא מובהקת להתפתחותם של מקצועות ההנדסה השונים, ולאתגרים שעוד נכונים להם כיוון שהוא הולך ומתפתח ככל שאנו מייצרים מערכות ומוצרים חדשניים, אשר מחייבים פעמים רבות חומרים שיאפשרו להם תכונות ייחודיות שקודם לא היו בשימוש או שכלל לא חשבו עליהן אפילו. לתחום החומרים ישנה זיקה ישירה וייחודית והשפעה על תחומי הכלכלה ואיכות הסביבה, ועל כן צפוי שימשיך וישחק תפקיד מרכזי בזירה הטכנולוגית והתעשייתית גם בשנים הבאות.
אם יש לכם העניין והזיקה, היכולת והרצון לעסוק בתחום חדשני שמתפתח ומוביל לחידושים נוספים – הנדסת החומרים היא המקום בשבילכם. על מנת ליצור שילובים מנצחים תהיו מעוניינים אולי לבחון שילוב המקצוע עם מקצועות נוספים ובהם, כפי שהוצע לעיל, פיסיקה, הנדסת כימיה או הנדסת מכונות.