תפקידו של הנדסאי בנין מתממש יותר בחלק הביצועי, הטכני של הבניה מאשר בצד האקדמי תיאורטי שלה. להנדסאי בנין ידע רב ורלוונטי, בכל הקשור לחומרי בנין ושיטות עבודה מהמתקדמות ביותר, כאשר עליו להיות תמיד עם האצבע על הדופק בנוגע לשינויים הרבים החלים בתחום, בעקבות ההתפתחות הטכנולוגית המואצת בשנים האחרונות, בתחומים רבים המשפיעים גם על תחום הבנייה. הנדסאי בנין שעבר מבחן של משרד העבודה בנושא בטיחות יכול להיות 'מנהל אתר בניה' כשכיר או כקבלן עצמאי. לאחר קבלת תואר הנדסאי בנין 'בתכנון מבנים' יכול הנדסאי הבניין לבנות מבנים עד לארבע קומות, להכין מכרזים ולהכין כתב כמויות לתכנון ועבודות ביצוע כבישים, תשתיות, שרטוט פרטי בנין ושרטוט אדריכלי.
הביקוש להנדסאי בנייה מקצועיים בעלי ידע נרחב בכל התחומים הרלבנטיים, הולך וגובר עם העלייה בסטנדרטים של הבנייה בארץ והביקוש לפרוייקטי בנייה איכותיים ובטיחותיים.
המטרה העיקרי בלימודי הנדסאי בנין היא הכשרת הלומד באופן המעשי ביותר בתכנון וביצוע פרויקטים בתחום הבנייה, וכמו כן להעניק לסטודנט את הכלים והאסטרטגיות הרלבנטיות ביותר בנוגע לתכנון ופיקוח בעבודות כבישים ודרכים, לתכנן מבנים עד ארבע קומות, או לעבוד במפעלים המייצרים חומרי בנין כמשווק או כמשגיח בקרה על הייצור, ואף לעבוד ברשויות המקומיות. הקורסים בתחום זה מועברים בדרך כלל על ידי אנשי מקצוע, בעלי ניסיון בשטח שיכולים לתרום מניסיונם המקצועי למהנדסי הבניין לעתיד.
מרבית מסלולי הלימוד במוסדות השונים מקפידים על מתן ידע עדכני בקורסים השונים, בהתאם להתפתחויות המתרחשות בתעשיית הבנייה.
כל הנושאים הנלמדים בקורס הינם רלוונטיים לעבודה המעשית של הנדסאי הבניין. הנושאים כמובן משתנים בין מוסד לימודים אחד למשנהו וכדאי לבדוק כל מסלול לימודים לגופו מבחינת התכנים הנלמדים. בנוסף ללימודים המעשיים נלמדים מקצועות היסוד כמו מתמטיקה, פיזיקה, אנגלית טכנית ומבוא למחשבים, כמו כן ישנו דגש גדול על המקצועות הנ"ל: שירותי בניין וחומרי בניין, תכנון קונסטרוקציות בטון, תורת המבנים והבנייה, תכנון הנדסי, תכנון מבנים מפלדה, עץ ובטון. חישובי כמות, פרטי בניין, ארגון ניהול ופיקוח על אתרי בנייה, תכנון האינסטלציה הסניטרית ועוד.
במידה ואין למועמד בגרות מלאה אזי בבגרות החלקית צריכים להיות המקצועות מתמטיקה ואנגלית לפחות ב-3 יחידות לימוד ובעברית או הבעה בלפחות 2 יחידות לימוד. לבני גיל 30 תעודת מכינה 30 + .מעל לגיל 35 הוכחה על 12 שנות לימוד.
למרות תנאי הקבלה הפשוטים יחסית, הלימודים עצמם הינם מורכבים ומצריכים אנשים עם נטייה לתחומי ההנדסה ואהבה למקצוע.
הלימודים נמשכים שנתיים עבור הנדסאי בנין – 'ניהול בנייה' או במסלול של שנתיים וחצי ואז בנוסף מקבלים הבוגרים את התואר 'מתכנן מבנים' בסוף הלימודים בשתי האופציות הקיימות. הסטודנטים חייבים בכל מוסדות הלימוד בהכנת פרוייקט גמר.
בסיום הלימודים מקבל הבוגר דיפלומה של 'הנדסאי בהנדסה אזרחית במגמת משנה של ניהול הבנייה' – תעודה זו מאפשרת את הרישום בספר הקבלנים 'כמנהל עבודה מוסמך' לאחר הבחינה בבטיחות של משרד העבודה. ישנם מוסדות לימוד המעניקים, בסיום מסלול לימודים זה, דיפלומת הנדסאי בהנדסה אזרחית במגמת משנה של 'תכנון מבנים'.
שכר הלימוד ללימוד הנדסאי בניין, הוא כשכר הלימוד של שאר לימודי הנדסאים על תחומיהם השונים והוא נקבע על ידי המה"ט – השכר כיום עומד על כ- 8,000 ₪ לשנה.
משכורתו של הנדסאי בניין משתנה כמובן בהתאם לוותק ולניסיון שהוא צובר, כמובן שיש שינוי גדול בין משכורתו של הנדסאי בניין עצמאי העובד על פי פרוייקטים ספציפיים, לבין משכורתו של הנדסאי בניין שכיר. על פי בדיקה שערכתו משכורתו הממוצעת של הנדסאי בנין עם ניסיון של 5 שנות עבודה היא כ- 12,000 ₪ לחודש.
ניתן ללמוד במסלול של הנדסאי בניין בביה"ס להנדסאים וטכנולוגיה ספיר, המכללה הטכנולוגית רופין, המכללה הטכנולוגית להנדסאים כנרת, ועוד.
ענף הבנייה בישראל נמצא בתנופה וגדילתו הינה בקצב מהיר, התנופה והגדילה אינם פוגעים בביקוש לפרוייקטים איכותיים בסטנדרטים גבוהים, לכן השוק היום זקוק ליותר ויותר הנדסאי בנין מיומנים שישתלבו בעבודה בכל התחומים הקשורים לתחום הבנייה. הנדסאי בנייה רבים, בעלי כשרון חזון ויוזמה, הצליחו להפוך במהלך השנים ליזמי נדל"ן בעלי הכנסה גבוהה במיוחד.