התפתחות תעשיית ההיי טק הובילה צעירים רבים לבחור בלימודי ההנדסה. הלימודים מאפשרים התמקצעות במגמות שונות ורחבות ובוגריה נהנים ממשכורות גבוהות בשוק העבודה. לימודי הנדסה עוסקים ביסודות מדעיים בתחומי פיתוח, בקרה, תכנון וניהול. חשוב לדעת כי הלימודים מצריכים השקעה ורצינות מצד הסטודנטים הלומדים וזאת על מנת להצליח לסיים את התואר בציון יפה ולהשתלב בצורה הטובה ביותר בתעשייה.
ההנדסה מהווה יישום מדעי מתקדם בעזרת ניצול,ידע וניסיון במקצועות המדע והמתמטיקה. על המהנדס להכיר ולזהות מגבלות רלוונטים לבניית, ייצור ותפעול מערכת מסוימת. המהנדס נוהג להציג מודל מתמטי שמתאר את הבעיה ואז בוחן ומעמיק את אפשרויות פתרון הבעיה. כדי לבחון את שמישות המוצר המוגמר המהנדס משתמש במבחנים ובדיקות כגון: מבחן לחץ, סימולציה, אבטיפוס וכו'. ההנדסה מזמינה את העוסקים בה לעולם מלא אתגרים של מדע, בעיות ופתרונות יצירתיים בין אם מדובר בפן המעשי של ההנדסה כמו בהנדסת בניין ובין אם מדובר בפן התיאורטי של ההנדסה כדוגמת הנדסת תעשייה וניהול.
מטרת הלימודים היא להכשיר את הסטודנטים לעסוק בנושאים טכנולוגים באופן מדעי, יצירתי ושימושי וזאת על מנת להמציא, לתכנן ולשפר טכנולוגיות שונות בתחום ההיי טק. אפשרויות ההתמחות הן רבות ומלבד הידע המעשי והעיוני ישנה אפשרות להתמקצעות באלקטרוניקה, תעשייה וניהול, חשמל, תוכנה, רפואה ועוד.
סיום לימודי תואר ראשון בהנדסה מקנים תואר B.sc, והלימודים כוללים נושאים רבים כדוגמת: חיסכון בעלויות תפעול, הנדסת מערכות בקרה, ייצור, חקר ביצועים, תחזוקה, אבטחת איכות, טכנולוגיה, יישומי מחשב, הנדסת שיטות, פיסיקה, מתמטיקה, כלכלה ועוד. לימודי התואר השני נלמדים במגוון נושאים: הנדסת מערכות, הנדסה אזרחית, ביו רפואה ועוד. ישנה אפשרות ללמוד במתכונת ללא תואר בתוכנית להכשרת הנדסאים, מסלול זה מקוצר יותר ומקנה דיפלומה והסמכה לתחום ספציפי של ההתמחות. בין ההתמחויות השונות ניתן למצוא: מדידות, הנדסת הסביבה, הנדסת בניין, הנדסת פלסטיקה, הנדסאי אנימציה ועוד.
לימודי ההנדסה מתאימים לאנשים בעלי זיקה לתחומי המדע והמתמטיקה, לממציאים, לסקרנים, לבונים ולמפתחים. אם תמיד חלמתם להמציא מוצר טכנולוגי שעונה על צרכים מיוחדים זה כנראה המקום בשבילכם. גם אתם שואלים את עצמכם איפה כדאי ללמוד הנדסה? התשובות לפניכם.
עם הצמיחה הטכנולוגית החליטו אוניברסיטאות ומכללות לפתוח מסלולים ייעודיים עבור כל סטודנט המוצא את מקומו במסגרת לימודי הנדסה. המסלולים האפשריים מציעים לסטודנטים לבחור בקריירה שלא היתה קיימת על לפני מספר שנים כמו מהנדס מים או מהנדס חשמל ואלקטרוניקה במסלול אחד. אספנו את המסלולים השונים ופרשנו אותם לפניכם כדי שתוכלו לדעת איזו התמחות הכי מעניינת אתכם:
לימודי הנדסה רפואית מקנים לסטודנט אפשרויות התמחויות רבות: מכאניקה ואיברים מלאכותיים, מכשור רפואי והדמיה, ביו חומרים, ביוטכנולוגיה ועוד. בין הנושאים הנלמדים במגמה: הנדסה ביוכימית, הנדסה מולקולארית, אותות של מערכות ביולוגיות, סוגי משתלים, מבנה רקמות, שתלים ושיקום. לימודי הנדסה רפואית באים להכשיר את הסטודנטים ולאפשר להם לפתח ולהמציא פתרונות חדשים לצרכים רפואיים.
לימודי הנדסת אלקטרוניקה מובילים את נושא המחקר והפיתוח בענף התעשייה. הנושאים שבו עוסקת המגמה הם רבים וביניהם: התקנים אלקטרונים, מיקרו אלקטרוניקה, אלקטרוניקה רפואית, מעגלים, פיתוח רכיבים ובקרה. לימודים אלו מאפשרים לסטודנטים להתמצקע בתחום החשמל והאלקטרוניקה דרך התנסות ולמידה תיאורטית של החומר.
לימודי הנדסת תעשייה וניהול מקנים ידע ניהולי והנדסי ומשלבים בין תיאוריה ומעשה. צד הניהול מקנה כלים לניתוח בעיות תפעוליות ואילו תחום ההנדסה מקנים את ידע ההנדסי בבסיס המכאניקה, האלקטרוניקה והחשמל. לימודים אלו עוסקים בנבכי הטכנולוגיה והתעשייה המתקדמת בשילוב הצד הניהולי. עם השנים תחום זה הפך לפופולרי וכיום נהנים רבים ממסלולי הלימוד בעלי היוקרה והעניין הרבים.
לימודי הנדסת תוכנה מקנים ידע במתמטיקה ובמדעי המחשב באופן מעמיק. בין הנושאים הנלמדים משולבים מקצועות בעלי קשר הנדסי כדוגמת: פיתוח מערכות תוכנה, כלכלה, ניהול עסקי, תפיסה מערכתית, עיבוד אותות וכדומה. לימודי הנדסת תוכנה מכשירים את הסטודנטים לפיתוח תוכנה ותחזוקה על ידי מכשור ושימוש בטכנולוגיות מתקדמות.
לימודי הנדסת חומרים כוללים הכשרה במקצועות המדע: כימיה, פיסיקה, מתמטיקה וכן נושאים ספציפיים רלוונטיים להתמחות כגון: מיקרו אלקטרוניקה ותקנים אלקטרו אופטיים. הלימודים משלבים התנסות מעשית.
לימודי הנדסת בניין כוללים ההתמקצעות בתחום הבנייה ובין נושאי הלימוד: מבני בטון, מבני פלדה, כלכלה הנדסית, פיסיקה, מחשוב, דינמיקת מבנים, שיטות מימוש פרויקטים ועוד. לימודים אלו מהווים יישום ישיר של עקרונות הטכנולוגיה וההנדסה כאחד על עיצוב המבנה והתשתיות.
לימודי הנדסה אזרחית עוסקים בתכנון ובביצוע של מבנים ומערכות לצורכי התעשייה וכוללים התייחסות למבני דיור ותעשייה, רבי קומות, אספקת מים וביוב, מכניקה הנדסית, פיסיקה, כימה, מתמטיקה, ניצול משאבי מים, נמלים, שדות תעופה ועוד. לימודי הנדסה אזרחית מתמקדים בפיתוח ובניית מבנים לציבור דרך הכרה תאורטית ומעשית של התחום.
תחום ההנדסה מציע עושר של אפשרויות והתמחוחות, החל מקורס בסיסי כהנדסאי וכלה בתואר שלישי או דוקטורט. ההנדסה נמצאת בתנופה וככל שהתעשייה וההייטק מתפתחים כך גדל הביקוש להנדסאים ומהנדסים בעלי התמחויות שונות. ניתן לעסוק בהנדסה הן במגזר הציבורי והן במגזר הפרטי בשכר מכובד וגבוה.
ללומדים לקבלת תעודת הסמכה – כשנתיים. הלומדים לתואר ראשון- כארבע שנים. הלומדים לתואר שני – כשנתיים, וישנה אפשרות להמשיך ולהתמקצע לתואר שלישי ו/או בקורסים תחומיים אחרים בהנדסה.
מגוון אפשרויות ההתמחות ובתי הספר הרבים בהנדסה, רק מדגישים את הביקוש ההולך וגדל למהנדסים מוכשרים. כיום ישנן מכללות רבות ואוניברסיטאות בהן ניתן ללמוד את המקצוע המעניין והיוקרתי הזה המציע ידע, יצירתיות, תכנון ובנייה. כדי שיהיה לכם קל להגיע ללימודים, וגם אם אתם עדיין מתלבטים, ריכזנו פה כמה אתרים שיעזרו לכם להכיר את ההנדסה טוב יותר: