האומנות היא כלי שרת בידי כל אדם להוציא את עולמו הפנימי החוצה באמצעות היצירה, היצירה יכולה להיות: ציור, פיסול, צילום, כתיבה, הלחנה, בישול, סריגה ועוד. כאשר לאומנות אין בעצם הגדרות ספציפיות ולכן אין לה גם גבולות מוגדרים. האומנות מתבססת על כשרונו המיוחד של האומן והיא תופסת היום מעמד מרכזי מאוד, לא רק כחלק מעולם התרבות של החברה, אלא גם כגורם משפיע מאוד על תרבות זו. אפשר בעצם לומר שהאומנות נובעת מהדחף היצירתי של האומן וסופו של התהליך הוא ביצירת האומנות, אשר מוצגת בפני הקהל הרחב.
תפקידו של האומן הוא כמובן ליצור וליצור ללא הפסקה, רבים מהאומנים יגידו שהאומנות בחרה בהם ולא הם שבחרו בה, כלומר הם לא יכולים להפסיק ליצור, גם אם הם אינם יכולים להתפרנס ממכירת עבודות היצירה שלהם, סיפורו של ואן גוך ידוע מאוד בשל חייו האומללים כאומן שהתקשה מאוד לפרנס את עצמו על ידי מכירת הציורים שלו, רק לאחר מותו אנשים החלו להבין את גדולת ציוריו של ואן גוך וציוריו נמכרים במאות אלפי דולרים. האומנים נלחמים כדי לקבל הכרה מהחברה, הכרה שמתבטאת בדרך כלל במכירת היצירות שלהם ולא רק בהצגתם בגלריות השונות, לא תמיד ההכרה הזו מתרחשת בפועל, אבל השעות שבהן העביר האומן ביצירת האומנות שלו, בדרך כלל מכפרות על כך.
למרות שהאומנות אינה מוגדרת בכללים נוקשים ולמרות שהיא מבוססת על כשרונו הייחודי של האומן, עדיין אנשים רבים למדו לחדד את הכשרונות הייחודים שלהם באמצעות קורס אומנות, מלבד לימוד טכניקות שונות ליצירה, הקורסים בדרך כלל משלבים ידע תיאורטי עשיר, אשר עוזר לתלמיד למצוא דרכים חדשות וייחודיות לבטא את כשרונו.
הנושאים הנלמדים בקורס האומנות משתנים בדרך כלל בין מוסד לימודים אחד למשנהו, אבל רבים מהמוסדות מתרכזים בקורסים המעשיים הבסיסיים הללו: רישום מודל עירום, ציור בצבעי שמן, פיסול קרמי, הדפס ותחריט, ציור באקוורל, צילום, רישום ריאליסטי ועוד. הלימודים התיאורטיים בקורס אומנות כוללים בדרך כלל: תולדות האומנות, ניתוח יצירות, אומנות יוונית, אומנות הפסיפס, פילוסופיה באומנות, אומנות בעת העתיקה, אומנות הבארוק, אומנות ישראלית ועוד. אם הינכם מעונינים להתנסות באומנות בעיקר אופן מעשי מומלץ לבחור בקורס אומנות מעשי בלבד ולהתמקד בתחום המעניין אתכם ביותר. אם אתם מעונינים בלימודים מקיפים יותר, אשר גם יתנו לכם השראה וכיוונים נוספים ליצירה שלכם, מומלץ לבחור בקורס מעמיק יותר הכולל גם חומר תיאורטי, ביקורים במוזיאונים, סדנאות אומנים ומפגשים עם יוצרים שונים.
ישנם מוסדות לימוד המעונינים לבחון את כשרונו של המועמד לפניי קבלתו ללימודי אומנות, במקרה כזה המועמד יצטרך להגיע עם תיק עבודות המכיל את היצירות שלו, לעבור מבחני כניסה שבדרך כלל כוללים מבחנים ברישום וציור ולעיתים אף לעבור ראיון קבלה.
ללימודי קורס ספציפי באומנות כגון: קורס פיסול, קורס רישום, קורס ציור בצבעי שמן וכדומה, בדרך כלל אין תנאי קבלה. ללימודים מעמיקים יותר לתעודה או תואר נדרשת בדרך כלל גם תעודת בגרות, ציון פסיכומטרי ומעבר של מבחני כניסה.
קורס לימודי אומנות מתמקד בדרך כלל בלימודים מעשיים בסדנאות, המועברים על ידי אומנים בעלי שם ומוניטין בתחום אומנותם, הלימודים המעמיקים יותר משלבים עבודה בסדנאות עם לימודים עיוניים באמצעות הרצאות פרונטאליות וסיורים במוזיאונים וגלריות.
התעודה ניתנת בהתאם לקורס שבחרתם החל מתעודת גמר של מוסד הלימודים וכלה בתואר, קורסים ספציפיים יותר כוללים הרבה פעמים השתתפות של התלמיד בתערוכת סיום וצילום העבודות שנעשו במהלך הקורס לתיק העבודות.
שכר הלימוד מושפע כמובן מהקורס שבו בחרתם ומאורכו, קורס אומנות יכול לעלות כ- 3,000 ₪ ל- 15 מפגשים ועד 10,000 ₪ לשנת לימודים.
כפי שאמרנו בתחילת המאמר, שכרו של האומן תלוי באהבת הציבור את היצירות שלו, מכיוון שאומנים מרוויחים בעיקר ממכירת היצירות שלהם, אומן אחד יכול למכור יצירת אומנות ב- 300 ₪ ואילו אומן אחר יכול למכור את היצירה שלו באלפי שקלים.
ישנם אומנים רבים שמתפרנסים מהדרכה בסדנאות פרטיות, הוראה או הרצאות, במקרים אלו מדובר בשכר קבוע יותר שיכול לנוע בין 6,000 ₪ בחודש ועד 12,000 ₪, גם כאן המשכורת מושפעת מהפופולאריות של האומן.
מכללת אורנים, מכלל ביטוי, סמינר הקיבוצים, בית ברל, בצלאל, מכון אבני.