פסלים כמו הספינקס במצרים, דוד של מיכלאנג'לו, האיש החושב והמזרקה של דושאן נחשבים ליצירות חשובות שהשפיעו רבות על עולם האמנות. הפיסול במהותו עוסק ביצירת אובייקטים תלת-ממדיים, ובתקופה המודרנית הוא עוסק גם בחקר היחס בין האובייקט לסביבתו. הפיסול נחשב לאמנות בעלת כוח רב, ולא לחינם הדיבר השני בעשרת הדברות הוא איסור עשיית פסל, העוצמה של הפיסול נובעת מכך שהוא יוצר דמות תלת-ממדית ולפיכך מוחשית מאוד. בשל הסיבה הזו משתמשים בפסלים פעמים רבות לאנדרטאות, למזרקות ולקישוט כיכרות, וגם משום שאמנות תלת-ממדית עובדת בצורה טובה בסביבה תלת-ממדית.
מטרתם של לימודי הפיסול היא להעניק לתלמידים ידע ויכולות ליצור פסלים תלת ממדיים ולבטא את עצמם באמצעות יצירת הפסל. הלימודים כוללים הכרה של חומרים שונים ומאפייניהם, קומפוזיציה ועיצוב, טכניקות פיסול שונות כמו גילוף, יציקה וריתוך, פיסול קרמי, פיסול בחימר, שריפה בתנור, יצירת צורות תלת ממדיות, הענקת נפחים, שילוב צבעים וצורות, לימוד ציור בסיסי וכיו"ב. קורסים ארוכים יותר מציעים גם לימודים בתולדות האמנות ותולדות הפיסול.
עיסוק בפיסול דורש אהבה לתחום, עניין באמנות והכרת טבעם ותכונותיהם של חומרים שונים. תוכלו לעסוק בתחום זה אם אתם מרגישים שיש לכם חוש אסתטי, יכולת לעבוד עם הידיים ורצון להביע את עצמכם בדרך אמנותית.
בפיסול ישנן כמה טכניקות ליצירת הפסל, כאשר בעידן המודרני עם התפתחות הטכנולוגיה, נוצרו שיטות חדשות לפיסול.
גריעת חומר היא טכניקה בה הפסל מחסיר מגוש של חומר כדי להגיע לצורה הרצויה. בטכניקה זו משתמשים בשיטות כמו גילוף, חציבה וליטוש כדי ליצור ממסה של חומר פסל הומוגני ומוגמר. טכניקה זו מתאימה כאשר רוצים להגיע לאחידות במראה הפסל ומשתמשים בחומרים כמו שיש ועץ, שקשה להוסיף לכמות הראשונית כמות נוספת של חומר.
בטכניקה זו ישנה הוספה של כמות של חומר על גבי הכמות הראשונית או שילוב של כמה חומרים שונים עד להגעה לצורה הרצויה. לרוב טכניקה זו מתאימה לחומרים רכים יותר כמו עיסת נייר, חרס ופלסטלינה.
יציקה היא טכניקה בה יש שימוש בתבנית אליה יוצקים חומר ממנו עשוי הפסל הסופי. בתחילה מעצבים תבנית במטרה למלא אותה בחומר במצבו הנוזלי כמו מתכת וגבס, ולאחר התקשותו מסירים את התבנית ונשאר החומר המפוסל.
עם התפתחות הטכנולוגיה נוצרו שיטות חדשות לפיסול. השיטה הותיקה ביותר היא ריתוך, שמטרתה חיבור בין מתכות ליצירת הפסל הרצוי. מעבר לכך, עם התפתחות השימוש בחומרים מגוונים באמנות המודרנית, התפתחו גם שיטות חיבור, חיתוך והדבקות שונות כמו שימוש בדבק חם, סיליקון, תפירה וחיתוך בלייזר.
קדרות היא אומנות יצירת כלי חרס בעזרת אובניים. הקדרות נחשבת גם כתחום בפני עצמו, אולם היא קשורה לתחום הפיסול משום שהיא עוסקת גם כן ביצירת אובייקטים תלת-ממדיים, ובחלק ממוסדות הלימוד היא נלמדת ביחד עם פיסול. השוני בין שני התחומים היא שהקדרות היא ברובה אמנות שימושית, ולרוב מיוצרים גם כלים המיועדים לשימוש ספציפי ולא רק לקישוט.
משך זמן לימוד הפיסול משתנה בהתאם למוסדות הלימודים ולמסלול המוצע. ישנם מוסדות שמציעים מסלול לימודים של שלוש עד ארבע שנים לתואר ראשון בלימודי אמנות עם התמחות בפיסול. קורסים אחרים נעים בין מספר חודשים לשנה.
בית הספר לפיסול בסיס מציע לתלמידים שני מסלולים בפיסול: מסלול פיסול ומסלול פיסול מורחב. שני המסלולים הם מסלולים של ארבע שנים, כאשר בפיסול מורחב לומדים מספר רב יותר של שעות בשבוע. התלמידים לומדים לימודי יסוד בתולדות האמנות והפיסול, רישום, יצירת מודלים, תכנון הפסל, שיטות פיסול קלאסיות ומודרניות, קומפוזיציה תלת-ממדית ושיעורים מעשיים בסדנא.
הפיסול הוא תחום אמנותי בעיקרו, ולכן העיסוק לאחר הלימודים נעשה כתחביב או כעיסוק אמנותי גרידא. הבוגרים של קורסי פיסול יכולים לפתוח סטודיו לפיסול משלהם, בהם יוכלו למכור את יצירותיהם, להעביר חוגים בנושא או ללמד במוסדות אשר מציעים לימודי פיסול. ישנם שמשתמשים בכישורי הפיסול בלימודי המשך של אנימציה סטופ מושן.
תחום הפיסול הוא תחום המאפשר לאדם יצירתי לבטא את עצמו בעזרת שימוש בחומרים שונים. האתגר של הפסל הוא להפיח חיים בחומר הדומם, לקשר בין הפסל לסביבתו וליצור אובייקט בעל נפח ומשמעות. תוכלו להמשיך ולברר עוד מידע על תחום מרתק זה.