לימודי המוסיקה, או מוזיקולוגיה, הם מאתגרים מבחינה אינטלקטואלית, והם תובעניים מאוד מהבחינה המעשית. סטודנטים למוסיקה, לומדים להכיר סגנונות מוסיקה שונים כגון: מוסיקה קלאסית, מוסיקה פופולארית, מוסיקה מסורתית, מוסיקה עממית, מוסיקה אוונגרדית, ג'אז, מוסיקה אלקטרונית ועוד. בנוסף לידע התיאורטי, לומדי המוסיקה מקבלים גם ידע מעשי ופרקטי בהלחנה, יצירה ונגינת מוסיקה.
סטודנטים רבים לא מבינים מדוע עליהם ללמוד על באך, בטהובן, או ויואלדי? במיוחד כשהם מתכננים בסיום לימודיהם להיות יוצרים של מוסיקה עכשווית, כזאת שמשמיעים ברדיו ובמצעדי הפזמונים? לשאלה זו יש המון תשובות נכונות, אבל התשובה שמנצחת את כולם היא, שמוסיקאים שלמדו מוסיקה בבית ספר מקצועי החל מהמסד ועד הטפחות, הם אותם מוזיקאים שזכו להצלחה גדולה בתחום, מכיוון שכדי לעשות מוסיקה חדשה ופורצת דעת, צריך לדעת קודם כל אלו כללים אפשר לשבור.
למרות שהביצוע הוא חלק חשוב מאוד מלימודי המוסיקה, ישנה חשיבות גדולה גם לפיתוח התהליכים היצירתיים אצל הסטודנטים. לימודי המוסיקה מאפשרים לסטודנט לפתח את הדמיון, לחשוב באופן ביקורתי, לפתח מודעות אסתטית, לגלות זרמים שונים במוסיקה, ללמוד להעריך ולבקר עבודתם של מוסיקאים אחרים, ובסופו של דבר לדעת כיצד ליצור ולבצע מוסיקה איכותית, מרגשת ומקורית.
תואר ראשון במוסיקה כולל תחומים רבים ומגוונים כגון: מוסיקה לאורך ההיסטוריה, ניתוח יצירות, למידת יצירות מופת, הבנת יסודות האופרה, שיטות מחקר בנוגע למוסיקה, לימודי מוסיקה עדתית, עקרונות הסימפוניה, תיאוריות שונות במוסיקה, הוראת מוסיקה, שירה, עיבוד מוסיקלי ועוד. מטרת לימודי תואר שני במוסיקה, להעניק לסטודנט ידע לעיסוק במחקר עיוני במוזיקה ולימוד הוראת המוסיקה, עריכת מוזיקה, קומפוזיציה, ניצוח ועוד.
לימודי המוסיקה מתאימים לכל מי שרוצה להכיר לעומק את עולם המוסיקה, וגם למוזיקאים שרוצים לקבל מגוון של כלים, כדי לייצור בעצמם מוסיקה מקורית וייחודית. קהל יעד נוסף הוא מוסיקאים שרוצים לעסוק בהוראת המוסיקה. המהפכה הטכנולוגית שהגיעה גם לעולם המוסיקה, פותחת אפשרויות ודרכים חדשות ליצירת מוסיקה עכשווית, מקצועות כגון: יצירת מוסיקה ממוחשבת, עיבוד מוסיקלי עכשווי, אקוסטיקה, סאונד ומוסיקה אלקטרונית, הופכים ליותר ויותר מבוקשים בשוק העבודה ולכן נפתחות יותר הזדמנויות עבודה למוסיקאים שרוכשים גם ידע טכנולוגי בנוסף ללימודי המוסיקה.
לימודי המוסיקה לתואר ראשון מתחלקים בדרך כלל לשלושה חלקים עיקריים: מבוא למוסיקה, קורסי ביניים וסמינריון. את התואר הראשון במוסיקה ניתן להמשיך לתואר שני ואף לתואר שלישי. ברבים ממוסדות הלימוד השנה האחרונה בלימודי המוסיקה כוללת גם פרויקט סיום, המביא לידי ביטוי את המיומנות שרכש הסטודנט במהלך שנות לימודיו.
בשיעורי מבוא למוסיקה נלמדים בדרך כלל הנושאים הבאים: מבוא למוסיקה קלאסית, מוסיקה של העת העתיקה, מוסיקה בתקופה הסימפונית, שיטות מחקר, פיתוח שמיעה יסודית, התיאוריה המוסיקלית ועוד.
קורסי הביניים כוללים בדרך כלל: ניתוח יצירות, הרמוניה, ניתוח והבנת המוסיקה הישראלית פיתוח שמיעה,תולדות המוסיקה ועוד. ישנן אוניברסיטאות שמציאות במהלך שנת ג' של לימודי המוסיקה, אפשרות שילוב עם קורסי בחירה מבין שאר החוגים במוסד.
לימודי מוסיקה לתואר ראשון אורכים בדרך כלל 4 שנים, משך הזמן ללימודים לתואר שני הוא בדרך כלל 3 שנים. ניתן לקחת קורסים שונים במוסיקה במכללות למוסיקה שאורכם בדרך כלל בין חצי שנה לשנה. ישנן מכללות המציעות שלוש שנות לימודי מוסיקה, עם אפשרות להשלמה של שנה לתואר בארה"ב.
מגוון האפשרויות לבוגרי לימודי מוסיקה הוא רחב מאוד כגון: עורך מוסיקלי, הפקת מוסיקה, נגינה בלהקה, עיצוב צלילים, הלחנה, הוראת מוסיקה, נגינה בתזמורת, הדרכת חוגי מוסיקה, מחקר, תרפיה בעזרת מוסיקה, הלחנת מוסיקה לסרטים, ניצוח ועוד.
המוסיקה נמצאת בכל מקום והיא מקיפה אותנו, רובנו אוהבים לשמוע מוסיקה על בסיס יום יומי, אבל יש אנשים רבים שלא יכולים להעביר יום מבלי לנגן או ליצור מוסיקה חדש, מבלי לחלום על היום בו הם ישמיעו בציבור את המוסיקה האישית שלהם. לימודי המוסיקה נותנים את הרקע ואת הגבולות שאותם מאוחר יותר, הסטודנט יוכל לפרוץ כדי להפוך למוסיקאי שיוצר את המוסיקה האישית שלו. מלבד תואר ורקע מוסיקלי נרחב, הלימודים באחד מבתי הספר הגבוהים למוסיקה, נותנים לסטודנט גם את האפשרות ליצירת קשרים ולשיתופי פעולה פורים עם יוצרים אחרים.