מפיק, ולא ממש משנה במה מדובר – סרט, מוסיקה, אירועים – הוא מנהל העל של מושא ההפקה, הוא מנהל (מפיק…) את כל האופרציה ממבט על, אך גם מעורה בכל הפרטים הקטנים שיוצרים בסוף תוצר איכותי. בעל מקצוע שעובד בתור מפיק צריך גם יכולות ניהוליות, תקציביות וביצועיות טובות מאוד וגם ידע מקיף בתחום אותו הוא מפיק, על כל גווניו השונים. מפיק יכול להיות אדם בעל הכשרה אקדמית בתחום התקשורת, תקשורת חזותית, קולנוע כמובן ותחומים נוספים, הוא יכול להיות בעל מקצוע אשר למד את התחום במסגרת הקורסים הרבים הקיימים בשוק, או במסגרת מסלול הנדסאי תקשורת חזותית.
כדי להיות מפיק צריך כמובן השכלה וידע רלבנטי רב לגבי התחום אותו מפיקים, אך גם להיות בעל יכולות פנימיות מסוימות שאותן אי אפשר לרכוש או ללמוד, אלא הן קיימות בכל מפיק איכותי כחלק מתכונות האופי שלו והוא יכול רק לשפר אותן וללמוד כיצד לנצל איכויות ויכולות אלו בצורה טובה יותר.
כמו בכל מקצוע, תלוי מה מהות עבודתו של מפיק. יום עבודה של מפיק מוסיקלי כולל שעות רבות ולעיתים קשות באולפן, עם חזרות אין סופיות על קטעים עד שההקלטה יוצאת מושלמת ולאחר מכן עוד שעות רבות בשלב המיקס והליטושים הסופיים. יום עבודה של מפיק קולנועי או טלוויזיוני כולל המון עבודת שטח, לוגיסטיקות רבות, לדאוג שכל הסט עובד ומתפקד מכל הבחינות – מהצלמים ואנשי הסאונד ועד אוכל לשחקנים וכל פרט קטן נוסף. יום העבודה של מפיק תקשורת חזותית כגון הפקת מוצרי פרסום וכדומה, דומה במהותו וכולל ארגונים, תיאומים ולוודא שהכל יתבצע בצורה מושלמת ויעילה. עבודתו של מפיק אירועים למשל היא פיזית יותר וכוללת המון התרוצצויות, לוגיסטיקה רבה לפני ובמהלך האירוע, מפיק אירועים דואג לכל ספקי השירותים באירוע, לעיצוב, לאנשי הצוות, לכל הציוד וכן הלאה.
בדרך כלל יום העבודה של המפיק בכל תחום, הוא דינמי מאוד, מהיר, מלחיץ לעיתים ותמיד מרגש ומספק כי הוא מהתורמים המרכזיים לעשייה כלשהי. זוהי עבודה קשה, אך מתגמלת מבחינות רבות.
במסלולי הלימוד השונים שמציעים לימודי הפקה, כחלק מהמסלול או באופן בלעדי, לא תמיד יש בחירת התמחות. קורס הפקה ספציפי אינו כולל כמובן התמחות כי הוא נוגע רק לתחום הספציפי (הפקה קולנועית, הפקת אירועים וכדומה). בלימודי קולנוע אפשר לבחור התמחות בהפקה ולמקד את העשייה בלימודים בתפקידים אלו, בלימודי תקשורת חזותית במכללות השונות אפשר גם לבחור, במסגרת מסלול ההתמחות, בהתמקדות בהפקה של התחום הרלבנטי.
בשוק העבודה יש אופק תעסוקתי לבוגרי מסלולי הפקה למיניהם, בכל תחום יש ביקוש לאנשי מקצוע איכותיים. כמובן שההתחלה קשה יותר, גם מבחינת מציאת עבודה ובעיקר מבחינת צבירת שעות הפקה על פרויקטים שונים שיתרמו להצלחה התעסוקתית והמקצועית בעתיד. מפיקים יכולים לעבוד בתור שכירים בחברות שונות (משרדי פרסום, חברות אירועים, אולפני מוסיקה או טלוויזיה/קולנוע, תיאטרון וכן הלאה) או להיות עצמאיים.
השכר דינמי מאוד ואי אפשר לקבוע סכום מדויק לעבודתו של מפיק, בייחוד כי קיימים תחומי הפקה רבים כל כך ורמות פרויקטים רבות מאוד. אין ספק כי בתור התחלה מפיק לא משתכר משכורות עתק באף תחום אך עם השנים, צבירת הניסיון ועבודה על פרויקטים גדולים ובעלי תקציבים משמעותיים יותר, המשכורות עולות וברמות הגבוהות ביותר בהחלט מדובר על משכורות גבוהות מאוד. ניתן לומר שמשכורת ממוצעות של מפיק היא כ-10,000 ש"ח לחודש.
מפיק הוא מקצוע יוקרתי בכל תחום בו המפיק פועל, זהו מקצוע מבוקש מבחינת אנשי מקצוע בעלי ידע רב ובעלי יכולות איכותיות שיכולים לנהל ולהפיק תוצרים מעולים. התקשורת רק מתפתחת וצומחת ולכן למפיקים בתחום זה יש תמיד לאן להתפתח ולצמוח יחד איתה, גם תחום הפקת האירועים גדל ומשתנה כך שמפיקים בהחלט יכולים למצוא תעסוקה ולהגשים דברים בצורה יצירתית.