לאוניברסיטה הפתוחה מעל ל- 50 סניפים בכל רחבי הארץ. הלימודים ייחודים ושונים מכל אוניברסיטה או מכללה אחרת, בכך שכל אדם יכול לגשת ולהירשם ללימודים ללא תנאי קבלה ובנוסף כל סטודנט לומד בקצב שלו, באופן עצמאי, כאשר במקביל ללימודים הפרטיים מועברים הרצאות וסדנאות במוסדות השונים המסייעים וממקדים את הסטודנטים בחומר הנלמד. דרך ההוראה היא מרחוק והלמידה היא אישית. שיטת ההוראה באוניברסיטה הפתוחה שונה משאר האוניברסיטאות, בדרישותיה ובמערך תוכניות הלימוד שלה. האוניברסיטה הפתוחה מציעה לימודים לתואר ראשון ושני.
לימודים לתעודת הוראה באוניברסיטה הפתוחה מקנים ידע, כלים ומיומנויות להוראה בבתי ספר העל יסודיים. הלימודים מחולקים על פי תחומי התמחות שונים, כאשר כל סטודנט בוחר את התחום המעניין אותו ובו הוא ירצה לעסוק בעתיד כמורה. הלימודים כוללים חומר עיוני, עבודות סמינריוניות והתנסות מעשית. לאחר הלימודים, על מנת לקבל רישיון לעסוק במקצוע ההוראה, יש לעבור שנת התמחות ומבחן של משרד החינוך. הלימודים מתאימים לבוגרי תואר ראשון ולמורים חסרי תעודת הוראה.
מטרת המסלול היא להעניק לסטודנטים את מירב הידע המקצועי הקיים, על פי בחירת ההתמחות של הסטודנט בשמונה תחומי דעת שונים:
בשנת ההתמחות לצורך קבלת הרשיון לעסוק בהוראה, הסטודנט משתלב בעבודת ההוראה תמורת שכר בהיקף של שליש משרה לכל הפחות. הסטודנט מקבל תמיכה מחונך בשדה ותמיכה בסדנה בהנחיית המוסד. כפי שאמרנו קודם לכן, רק בתום ההתמחות ולאחר מבחן רישוי של משרד החינוך ניתן לעסוק בהוראה. הלימודים בכל המסלולים כוללים לימודי פסיכולוגיה בחינוך, פיתוח תכנון ויישום תוכניות לימוד ותורת החינוך. בנוסך על כך, הלימודים כוללים עבודה סמינריונית אחת באחד מהקורסים המוצעים לכל מסלול.
סגל ההוראה נבחר בקפידה ומועסק בכל רחבי הארץ. המורים כוללים דוקטורים ופרופסורים משלל האוניברסיטאות בארץ. חומר הלימודים הינו חומר המותאם במיוחד לצורכי למידה עצמאית, כאשר המרצים מלמדים רק בשיעורי ההנחיה במתכונת רגילה או במתכונת מוגברת.
ללימודי תעודת הוראה באוניברסיטה הפתוחה יש צורך בתואר ראשון, על פי דרישת משרד החינוך. מועמדים שנמצאים עדיין בתהליך הלימודים לקראת תואר ראשון יוכלו ללמוד לתעודת הוראה רק לאחר 72 נקודות זכות, ולאחר שתוכנית לימודיהם לתעודת הוראה אושרה על ידי הוועדה לתכנים לימודיים. במידה ויש צורך, ישנם קורסי השלמה לפי תחום הלימוד המבוקש.
שכר הלימוד הוא אוניברסיטאי. באוניברסיטה הפתוחה אופן התשלום הוא עבור הקורסים הנלקחים, כאשר הסטודנטים משלמים עבור כל קורס בנפרד. לכך מתווספים תשלומים נוספים כגון קורסי השלמה, דמי שירות רווחה (תשלום רשות), דמי הגשת מועמדות, דמי אבטחה, הנחייה מוגברת. בגין הרשמה מאוחרת יש צורך לשלם דמי טיפול ועלויות מיוחדות להרשמה מאוחרת. חיילים משוחררים יכולים להשתמש בפיקדון לחיילים משוחררים באם סיימו את שרותם בתוך תקופה של חמש שנים.