לימודי פילוסופיה באוניברסיטה העברית

החוג לפילוסופיה באוניברסיטה העברית בירושלים החל את פעילותו בשנת 1929 ובין הפרופסורים שהשאירו את חותמם עליו הם: גרשום שלום, מרטין בובר, ארנסט סימון ויצחק יוליוס גוטמן.

הפקולטה למדעי הרוח – פילוסופיה – החוג הדוגל בפלורליזם פילוסופי

ב- 1925 החלה האוניברסיטה העברית בירושלים את פעילותה האקדמית. כיום נמצאים באוניברסיטה למעלה מ- 23,000 סטודנטים הלומדים לתארים ראשון, שני ושלישי. בשלושה קמפוסים בירושלים: בהר הצופים, קריית אדמונד י' ספרא ועין כרם. בקמפוס ברחובות ובשלוחתו שבבית דגן נמצאת הפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה. בנוסף פועלות באוניברסיטה העברית הפקולטות למדעי הרוח, למדעי החברה, למשפטים, למתמטיקה ולמדעי הטבע, הפקולטה לרפואה והפקולטה לרפואת שיניים.

האוניברסיטה העברית בירושלים שואפת כל העת להתקדמות ולמצוינות, אי לכך נפתחים בה ללא הרף מכונים, מעבדות ומרכזי מחקר חדשים.

מהות המסלול ללימודי פילוסופיה

לתואר ראשון משך זמן הלימודים הוא לשלוש שנים והקורסים הנלמדים בו הם כדלקמן: קורסי החובה:
שנה א': קריאה ביקורתית בטקסטים פילוסופים, מבוא לתולדות הפילוסופיה היוונית, מבוא לתורת ההגיון, תולדות הפילוסופיה החדשה א'
בשנה ב': תולדות הפילוסופיה החדשה ב', המאה העשרים: זרמים בפילוסופיה קונטיננטלית, המאה העשרים: זרמים בפילוסופיה אנאליטית.
בשנים ב' וג': חובה לפחות קורס אחד מבין הקורסים הבאים: מבוא לתורת ההכרה, מבוא לפילוסופיה של המדע, לשון: בין אדם ועולם.
הנושאים הבאים הם לימודי בחירה – לוגיקה מתקדמת: מבוא ללוגיקה פילוסופית, סימטריה, סוגיות יסוד באסטטיקה, אמיתיות-שקר והונאה, היסודות הפילוסופיים של מדעי הקוגניציה, חירות- רצון והכרח, מחשבת סין המודרנית, מבוא לפילוסופיה של ההלכה, מחשבה מדינית בת זמננו, ביואתיקה-ההיבט הפילוספי, יום, הפנומלוגיה של הוסרל, מישל פוקו – היסטוריון פילוסוף, מעשה בראשית, תענוגות יווניים, סוגיות נבחרות בפילוסופיה של החופש, שוויון, דיקארט – ממשיכו ומבקריו ועוד הרבה אחרים.

מטרות המסלול ויתרונות המסלול לתואר בפילוסופיה

אחד היתרונות שמייחדים את הפילוסופיה באוניברסיטה העברית היא שמלכתחילה נלמדו בו מגוון רב של גישות ואסכולות מהפילוסופיה האנליטית המתעניינת יותר בלוגיקה ובמתמטיקה ועד לגישות המסורתיות יותר, השואלות שאלות קלאסיות יותר. עם השנים הגבולות היטשטשו והחוג לפילוסופיה מכיל בתוכו את הפלורליזם הפילוסופי ומאפשר לסטודנטים להתנסות בפילוסופיות השונות.

מרצים באוניברסיטה העברית

סגל המרצים באוניברסיטה העברית בירושלים מורכב ממרצים מהשורה הראשונה בארץ, לעיתים מוזמנים מרצים מחו"ל לימי עיון וסדנאות. ראש החוג הוא ד"ר מאיר בוזגלו ולצידו הסגל הבכיר הכולל את ד"ר דני אטאס, פרופ' אנוך דוד, פרופ' ימימה בן מנחם, פרופ' יעקב גולומב, פרופ' דוד הד, פרופ' משה הלברטל, פרופ' אביטל וולמן, פרופ' אלחנן יקירה, ד"ר טאלר נלי, פרופ' פוזי קרל, ד"ר מיכאל רובק, פרופ' אורון שגריר, פרופ' מרק שטיינר.

תנאי קבלה ללימודי פילוסופיה באוניברסיטה העברית

תנאי הקבלה לאוניברסיטה העברית בירושלים לתואר ראשון הם: תעודת בגרות בציון ממוצע 9.75 לפחות, בחינה פסיכומטרית בציון לפחות של 600. כמו כן נבדקות רמת האנגלית ורמת העברית.

עלויות ומלגות

באוניברסיטה העברית בירושלים שכר הלימוד הינו 12,866 ₪ לשנה ללא סבסוד. האפשרות לבקשת מלגה יכולות להיות על בסיס הישגים לימודיים או צורך כלכלי. קיימת גם האפשרות של קבלת הלוואה. כל בקשה נבדקת לפי קריטריונים התלויים במצב הכלכלי ובמקביל גם ההישגים הלימודיים. קיימת "קרן השפע למצטיינים" המעניקה לתלמידים מצטיינים 7000 $ לשנה. פרטים נוספים על המלגות בשל מוצא או מיקום מגורים ניתן לראות באתר המלגות של האוניברסיטה. סך המלגה המינימאלית הוא 15% משכר הלימוד כשהמלגה המקסימאלית היא 50% משכר הלימוד.