ללימודי משפטים באוניברסיטה העברית ישנה הילה מיוחדת סביבה, הנובעת מהמוניטין הרב שרכש מוסד הלימודים לאורך השנים. במדריך זה נסביר לכם על כמה מהיתרונות הייחודיים של לימודי משפטים בעברית, וכן נפרט אודות המסלולים המשולבים המוצעים לסטודנטים למשפטים בירושלים.
הלימודים באוניברסיטה משלבים ידע מעשי במשפט ישראלי, חקיקה, פסיקה וכן חשיפה לעולם המשפטים הנרחב. באוניברסיטה שמים דגש על מתן עקרונות היסוד של גישה משפטית, וכן מתן מענה אודות ערכים ותהליכים חברתיים שמעצבים את המשפט בארץ. זוהי התשתית הרחבה ביותר לסטודנט המאפשרת לו ללמוד לקראת בחינות עורכי הדין, מחקר אקדמי ותחומים נושקים. כבר בשלב מוקדם בלימודים ניתן לשים לב כי הדגש הוא על חינוך למקצועיות ולא רק התמקדות בהשגת ציונים ותחרותיות הנהוגות במקומות אחרים. בין תכני הלימודים נכלל: משפט חוקתי ומנהלי, דיני חוזים, נזיקין וקניין, משפט פלילי, משפט מסחרי ועסקי, משפט דיוני, דיני משפחה ומשפט בינ"ל ועוד.
לימודי משפטים באוניברסיטה העברית אורכים שלוש וחצי שנים, ובסיומם מקבל הסטודנט תואר בוגר במשפטים (.L.L.B) שמאפשר התמחות בעריכת דין לקראת קבלת רשיון לעריכת דין. במהלך התוכנית הסטודנט מקבל את הזכות לבחור קורסים שונים שבאמת מעניינים אותו, ובכך לבנות את תחום התמחותו.
במהלך הלימודים תחשפו לפרסים ומלגות שונות לתלמידים מצטיינים, שעוזרים לעודד את התלמיד להשתלב בהצלחה במחקר והוראה. הסטודנטים המצטיינים משמשים כעורכי וכחברי מערכת של כתבי עת בהוצאת הפקולטה, ובנוסף הפקולטה מקיימת מגוון פעילויות של מעורבות חברתית בקהילה, הן במסגרות התנדבותיות, והן במסגרת "המרכז לחינוך משפטי וקליני" המסייע לקבוצות אוכלוסיה נזקקות.
מסלול האורך בין 4.5 – 5 שנים ונועד לסטודנטים בעלי בעלי נתוני קבלה גבוהים במיוחד. זהו תואר יוקרתי המאפשר להתחיל החל משנה 4 תואר MBA.
תכנית יחודית זו מוצעת לתלמים מצטיינים שסיימו שנה א' במשפטים באוניברסיטה העברית. החל משנת הלימודים השנייה ילמדו תלמידי התכנית קורסים מלימודי המוסמך בקרימינולוגיה. לתלמידים תינתן הדרכה אקדמית שוטפת. משך הלימודים לתואר בוגר במשפטים ומוסמך לקרימינולוגיה הוא חמש שנים. שכר הלימוד בתכנית זו יהיה גבוה יותר משכר הלימוד במסלול הרגיל. התכנית טעונה אישור הוועדה המתמדת.
תוכנית זו מאפשרת ללמוד במגוון עשיר של חוגים בפקולטות השונות למדעי החברה או מדעי הרוח או בחוגים הבאים: חשבונאות, מינהל עסקים, מתמטיקה, לימודי הסביבה, רפואת שיניים ועבודה סוציאלית. לבוגרי תכנית זו תוענק תעודת בוגר החתומה על ידי דיקני שתי הפקולטאות.התכנית פתוחה לכל תלמידי שנה ב' שממוצע ציוניהם במשפטים בשנה א' הוא 82 ומעלה. תלמידי שנה א' בעלי נתוני קבלה גבוהים במיוחד יורשו ללמוד בתכנית זו החל מהשנה הראשונה. המשך לימודיהם בתכנית בשנה ב' מותנה בהישגיהם בלימודי שנה א'.
תלמידי הפקולטה למשפטים רשאים ללמוד מקבץ קורסים בהיקף של 12 – 16 נ"ז על חשבון קורסי הבחירה המשפטיים, על פי המפורט בכללי הפקולטה.
הזכאים לקבלה באחד מהערוצים האפשריים חייבים גם לעמוד בדרישות של רמת אנגלית (רמה 2 לפחות) ורמת עברית (כמפורט בפרק רמת העברית).
קבלה על סמך ציון משוקלל – בחישוב הציון המשוקלל ניתן לבחינה הפסיכומטרית משקל של 70% ולתעודת הבגרות משקל של 30% . ניתן לשקלל את הבחינה הפסיכומטרית עם כל אחת מהתעודות הבאות:
בעלי תואר דוקטור (Ph.D) יתקבלו ללא בחינה פסיכומטרית
עברית – בעלי תעודת בגרות ישראלית מבי"ס ששפת ההוראה בו אינה עברית נדרשים להיבחן בבחינת ידע בעברית (יע"ל) ולהשיג ציון 120 לפחות.
העדפה מתקנת לראויים לקידום פרטים בפרק "מרכיבי הקבלה".
תוקף הקבלה לשנה אחת בלבד. אם במהלך לימודי שנה א' לא עמדו התלמידים בהצלחה בתנאי המעבר לשנה ב' או הגישו טופס לימודים לפקולטה ולא נבחנו כלל, יוכלו להירשם מחדש רק לאחר שלוש שנים ויהיה עליהם לעמוד בתנאי הקבלה כפי שהיו בעת הרשמתם. במקרים יוצאים מן הכלל רשאית ועדת הקבלה לאשר הרשמה במועד מוקדם יותר.
לפקולטה למשפטים בהר הצופים בירושלים צפונים יתרונות רבים, בין היתר העובדה כי רבים מבוגרי בית הספר נשארו להיות בו גם מורים ומתרגלים. האוניברסיטה הכשירה אנשים רמי מעלה שונים במערכת המשפט, ביניהם גם חתני פרס ישראל. למרצים של האוניברסיטה ישנו מוניטין מרשים, ורבים מהם אחראים להתפתחות תהליכים החקיקה המשפטית בישראל בשנים האחרונות. בין בוגרי הפקולטה תמצאו את פרופסור רות גביזון, שופט העליון אהרון ברק ורבים אחרים. הלימודים באוניברסיטה העברית מעניקים יתרון משמעותי למחפשים סטאז' לאחר התואר.