האוניברסיטה העברית בירושלים הוקמה בשנת 1925, עוד לפני קום המדינה, למייסדיה היה החזון לבסס את האוניברסיטה על מחקר ברמה אקדמית גבוהה, כדי שתמשוך אליה אקדמיים מכל תפוצות הגולה. האוניברסיטה הצליחה ביעדה זה, ושמה של האוניברסיטה העברית בירושלים מוכר היום בכל רחבי העולם ולא בכדי היא נחשבת לאחת מהאוניברסיטאות הטובות, בלימודי המדעים המדויקים וגם במדעי הרוח והחברה. באוניברסיטה לומדים כ- 23,000 סטודנטים. וכ-2,200 עובדים בסגל הבכיר, המנהלי והטכני.
הלימודים בחוג מתחלקים לשלושה מדורים:
בנוסף לומדים כל התלמידים שיעורי מבוא בהיסטוריה של עם ישראל. כחלק בלתי נפרד מהלימודים מתקיימים גם סיורים לימודיים והסטודנטים משתתפים בחפירות ארכיאולוגיות ועורכים ביקורים בארכיונים. ללומדים בחוג המשני שני תחומי התמחות: היסטוריה ותרבות של יוון ורומא והיסטוריה של מרכז אירופה.
נושא לימוד ההיסטוריה נחשב לנושא בכיר מבין מדעי הרוח. זהו מדע ששדה המחקר שלו משתרע על כל האנושות כולה מהעבר ועד ההשלכות על ההווה. בחוג להיסטוריה מקבלים הסטודנטים סט של כללים ושיטות בהם יוכלו להיעזר על מנת לחקור ולהבין את ההיסטוריה ואולי אפילו להשליך מסקנות ותובנות אלו על ההווה. תוך כדי לימודים מתוודעים הסטודנטים לדינאמיקה המשתנה בתמידות ולהתפתחויות השונות, הן של מדע ההיסטוריה והן בנושאים הקשורים אליה. לאחר קבלת התואר בוגר, העיסוקים האפשריים הם בין השאר המחקר ההיסטורי במכוני המחקר, המשך ללימודים המתקדמים, עבודה בארכיונים או הוראת ההיסטוריה בשילוב עם לימודי היסטוריה.
פרופ' משה סלוחובסקי מכהן כראש החוג להיסטוריה, ד"ר יובל הררי יועץ לתואר ראשון ולצידם מלמדים המרצים הבאים: ד"ר דיאגו אולשטיין, ד"ר עמיצור אילן, ד"ר עופר אשכנזי, פרופסור סטיבן אשהיים, מר ברוך בן נריה, ד"ר יצחק ברודני, פרופסור מרטין ברנרד, פרופ' דן דינר, פרופ' מיכאל הד, פרופ' גבריאל הרמן, פרופ' רוברט ויסטריך, פרופ' דרור ורמן, פרופ' אביהו זכאי, פרופ' מיכאל טור, ד"ר אלכסנדר יעקובסון, ד"ר איריס סולמני, ד"ר דנה פירוינסקי, פרופ' משה צימרמן, ד"ר יהודית קליק, פרופ' אלי שאלתיאל, ד"ר מתיאס שמידט ועוד אחרים.
כדי להתקבל למסלול ללימודי היסטוריה על המועמד להציג – תעודת בגרות, בחינה פסיכומטרית. כמו כן נבדקת רמת האנגלית ורמת העברית שלו, כאשר הקבלה היא על סמך הציון המשוקלל. קבלה ישירה היא בציון ממוצע בבגרות של 9.75 ומעלה וציון פסיכומטרי של 600 ומעלה.
בני 30+ יתקבלו ללימודים על סמך בחינה פסיכומטרית בלבד בציון 550 לפחות.
שכר הלימוד השנתי הוא כמובן האוניברסיטאי הרגיל בארץ ועומד על 12.866 ₪ לשנה (בשנת 2010). ישנה אפשרות להגשת בקשה למלגה על בסיס כלכלי או על הישגיים לימודים. האופציה לקבלת הלוואה בתנאים גמישים קיימת. הקריטריונים למלגות תלויים במצב הכלכלי של הסטודנט והישגיו הלימודיים.
"קרן השפע למצטיינים" מעניקה למספר תלמידים בעלי נתונים גבוהים 7000 $ לשנה למימון לימודיהם. פרטים על מלגות בשל גורמים אחרים כגון: על סמך מקום מגורים או מוצא אפשר למצוא באתר המלגות של האוניברסיטה. המלגה המינימאלית בדרך כלל היא כ- 15% משכר הלימוד והמלגה המקסימאלית מגיעה ל- 50% משכר הלימוד.