לימודי משפטים באוניברסיטת תל אביב

הפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב

הפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב היא מוסד פורח, שופע פעילויות והישגים, המקפיד לחדש והתחדש במחקר, בהוראה ובמעורבות חברתית. סיפור ההצלחה של הפקולטה הוא פרי עמל משותף, מסירות וכישרון של רבים וטובים, הנפרש על יותר מארבעה עשורים. היו בה קבוצה של צעירים אז, בראשה עמד פרופסור אמנון רובינשטיין שהיה הדיקן. רוב החומר היו ספרי לימוד באנגלית, ועודדו את המרצים בצד ההרצאה לכתוב ספרים, טקסטבוקים בתחומים הרלבטיים, והיו הם כבר קלאסיים. יש פה מרצים מעולים, אני חושב שזה דוגמה למופת לזה שצריך באמת להכשיר את האנשים. יש ביטוי באנגלית שנקרא "פאוור-האוס", אני חושב שהפקולטה הזאת היא פאוור האוס, היא מרכז כוח שמשפיע כבר עשרות שנים על מה שקורה בישראל.

מצוינות אקדמית

הפקולטה מתגאה ברמת המחקר האקדמי הגבוהה של חברי הסגל שלה, הרואה אור בכתבי העת ובכתבי ההוצאה לאור היוקרתיים ביותר בעולם ומזכה אותם ואת הפקולטה בהקרה ובהוקרה עולמית מיוחדת. כתבי העת של הפקולטה לעברית, דיני משפט, סדרת הספרים משפט חברה ותרבות, דיני ישראל ומעשה משפט הם המובילים במחקר המשפטי בישראל.

הליבה של כל מוסד אקדמי זה הסגל שלו. התרומה של כל מוסד אקדמי לעולם שבתוכו הוא עובד הוא התרומה הפרסומית של אותו סגל והאיכות של ההוראה של אותם חברי סגל.

יש חדשנות, רעננות ואפשרות לשאול שאלות חדשות, רמה גבוהה של משמעת טכנית. סטנדרט העבודה בפקולטה למשפטים היא דוגמה למופת לפעילות של דיון אקדמי בינלאומי.

מחקר משפטי פורץ דרך

גוף המחקר העיקרי של הפקולטה הינו מרכז אל צגלה למחקר בינתחומי של המשפט. המרכז יוזם ומארגן פעילויות אקדמיות שונות, מחקר, כנסים וסדנאות. במסגרתו יוצא לאור "Theoretical Inquiries of Law", המדורג כאחד מכתבי העת המובילים בעולם בתחומו. במקביל פועלים בפקולטה מרכז מינרבה לזכויות אדם, מרכז בתיה ויששכר פישר לממשל תאגידי ורגולציה של שוק ההון, המכון למשפט והיסטוריה על שם קרן דיוויד ברג, המכון למשפט פלילי על שם טאובנשלג והתוכנית למשפט וסביבה.

גלובליזציה

הפקולטה מציעה תוכנית חילופי סטודנטים עם כ-20 מוסדות מובילים ללימודי משפטים בעולם. כמו כן מגיעים מדי שנה יותר מ-20 מרצים מן השורה הראשונה בעולם, ללמד קורסים מרוכזים במשפט בשפה האנגלית. במסגרת זו לימדו השנה בפקולטה פרופסורים בכירים מאוניברסיטאות כגון ייל, הארוואד, NYU, שיקאגו, ברקלי, הסורבון ופרנקפורט.

בפקולטה פועלות גם שתי תוכניות לתואר שני ייחודיות, בשיתוף פעולה עם אוניברסיטאות מובילות בארה"ב. תוכנית למשפט מסחרי עם אוניברסיטת ברקלי בקליפורניה, ותוכנית למשפט ציבורי עם אוניברסיטת נורט'ווסטרן בשיקאגו.

מרכז צבי מיתר ללימודי משפט מתקדמים

בשנים האחרונות העשירה הפקולטה את הלימודים המתקדמים כחלופה אטרקטיבית במיוחד ללימודים בחו"ל. הקמת מרכז צבי מיתר ללימודי משפט מתקדמים היא ציון דרך חשוב. המרכז מציע לראשונה בישראל תוכנית לימודים ייעודית לתלמידי מחקר מבריקים, ומושך מדי שנה את האליטה של הסטודנטים בישראל, ושפע חוקרים בעלי שם מחו"ל. התפיסה שלנו היא תפיסה שמונחית על ידי חזון של ה- Lower Statesman, המשפטן שמבין שהמשפט משרת את החברה, ושיש לו את הכלים הרחבים כדי שהעבודות האלה באמת יוכלו להרים תרומה גם לעולם האקדמי המשפטי וגם לחברה הישראלית.

התוכנית לחינוך משפטי ציבורי ע"ש אלגה צגלה

בפקולטה פועל מערך מגוון של חינוך משפטי קליני, שנועד להגביר את מעורבותם של אנשי משפט בקידום צדק משפטי וחברתי. התוכניות משלבות לימודים מעשיים ועיוניים, הענקת סיוע משפטי, והעצמה אישית וקהילתית.

הדרך שבה הפקולטה המשפטית בחרה לקדם את הרעיון שהמשפט בעצם צריך להיות נגיש לכל, ושיש קשר הדוק בין משפט לבין צדק חברתי, זה באמצעות התוכניות הקליניות. למעשה רותמים את המשפט לשירותן של אותן קהילות שלא יכולות לרכוש את השירות המשפטי בשוק הפרטי.

תהליכי קבלה פרוגרסיביים

הפקולטה הפעילה תוכנית ראשונה מסוגה להעדפה מתקנת, ותוכנית נוספת המאתרת תלמידים מצטיינים בפריפריה ומקבלת סטודנטים על פי אמות מידה שמצוינות. הפקולטה מקיימת תוכנית של תלמידים מצטיינים מהפריפריה. תלמידים יכולים להתקבל לפקולטה לא לפי ציוני הפסיכומטרי שלהם ולמעשה גם לא לפי ציוני הבגרות, אלא לפי ההצלחה היחסית שלהם במקום שממנו הם באו. ההצלחה שלהם כאן מוכיחה כאלף עדים שהשילוב הזה של מצד אחד להביא אנשים ממקומות שבעבר לא הגיעו לכאן, ולקדם את המצוינות של הפקולטה יכולים יפה מאוד לעלות בקנה אחד.

מעורבות חברתית

בשיתוף עם מרכז רבין פועל פרויקט הזמנה לאוניברסיטה במסגרתו מלמדים תלמידי הפקולטה קורס מבוא על המשפט הישראלי. מועצת הסטודנטים של הפקולטה מפעילה את תוכנית מבואות משפט, שבה מלמדים סטודנטים מהפקולטה שיעורים בבתי ספר שונים בגוש דן. כמו כן פועלת בפקולטה תוכנית אוניברסיטה בעם, המעניקה סיוע משפטי לאזרחים מעוטי יכולת.

תסתכלו על הבוגרים, תראו לאן הם הגיעו. תראו גם את תפיסות העולם שהם הביאו איתם, ותבינו שהיום הפקולטה היא הגורם המשפיע ביותר על מערכות גדולות מאוד של חיים ציבוריים, משפטיים, חברתיים במדינת ישראל.

עד היום חלק גדול מהבוגרים הם בקשר. זאת אומרת ידידויות שהתחילו אז נמשכות מאז ועד היום. הallumny זה מוסד נורא מכובד במוסדות אקדמיים בכל העולם. אנחנו מקימים מועדון של אלמניי. זה זמנם של הבוגרים להיות מעורבים לתת כתף לבוא עם יוזמות לתת ממה שהם קיבלו גם להעניק חזרה לפקולטה.

תואר יוקרתי במשפטים מאוניברסיטה בעלת שם

לפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב ישנם יתרונות וחסרונות עליהם נעמוד במדריך זה. לפקולטה למשפטים יש שם טוב מאוד, והיא נחשבת ממוסדות הלימוד המובילות והנחשבות להסמכה במשפטים. תואר ראשון במשפטים בהתמחות משפט מסחרי נחשב הטוב ביותר באוני' תל אביב, ואכן מסגרת הלימודים כוללת הכשרה מקצועית ומעשית גם כן. יתרון נוסף של הפקולטה הוא הרמה האקדמית הגבוהה, וסגל המרצים האיכותי. סגל המרצים כולל משפטנים ידועים וברי סמכה, שמספקים לסטודנטים רמת לימודים מהגבוהות בעולם. סגל זה אחראי על גוף מחקרי ענף וכן על פרסומים בכתבי עת ברחבי העולם.

מכיוון שהאוניברסיטה מהווה מסגרת איכותית במיוחד, המסלול הינו תחרותי יחסית, לדעת רבים מהסטודנטים. מי שרוצה להתקבל לסטאז' במשרד עורכי דין טוב, חייב לעקוף מתחרים רבים אחרים שרוצים להתקבל לאותו המקום. מכיוון שמסלול השעות של לימודי משפטים הינו אינטנסיבי, סטודנטים מעידים על כך כי אין להם זמן לנצל את הקמפוס בלב תל אביב. הפקולטה למשפטים לא מקבלת פחות ממצויינות, ולכן רבים שמתחילים את התואר הראשון פורשים במהלכו.

מסלולי לימוד משפטים באוניברסיטה

המסלולים המשולבים באוניברסיטת תל אביב כוללים מגוון שילובים האורכים שלוש וחצי שנים:

  • לימודי משפטים ומדעי המדינה – מסלול המשלב מדעי המדינה ומשפטים, ומעניק תואר LLB בנוסף לתואר במדעי המדינה.
  • לימודי משפטים וחשבונאות – למרות שמדובר בשילוב לא קל של מקצועות, הסטודנטים הבוגרים מעידים על הרמה הגבוהה של הלימודים וההסמכה המקצועית שקיבלו.
  • לימודי משפטים וניהול – על ידי צבירת ידע בניהול ומשפטים הסטודנט מקבל כלים פרקטיים לניהול עסקים.
  • לימודי משפטים וכלכלה – שילוב שמאפשר השמה קלה לאחר התואר.